Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια είναι η νέα μεγάλη θεατρική παραγωγή του Ιιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το έργο «Οι ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου είναι μια σύνθεση των τεσσάρων κωμωδιών του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος» και «Όρνιθες», γραμμένη το 1978 από έναν λάτρη του παιδικού θεάτρου.

Το έργο αν και είναι γραμμένο με απλά λόγια, απόλυτα κατανοητά στα παιδιά, διαθέτει όλα τα Αριστοφανικά στοιχεία. Το χιούμορ, τα παιχνιδίσματα, τα χορικά μέρη, αλλά και τις μεταμφιέσεις που χρειάζονται. Από την άλλη, είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή με καινούριες ενορχηστρώσεις και τραγούδια από τον Γιάννη Ζουγανέλη, πλούσια σκηνικά και κοστούμια από τον Μανόλη Παντελιδάκη και video art εφαρμογές από τον Αντώνη Δελαπόρτα.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην παράσταση μέσω ερωτήσεων και διαλόγου με τους ηθοποιούς, αλλά και μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους επί σκηνής.

Στην «Ειρήνη» ο καλοκάγαθος Τρυγαίος προσπαθεί να απελευθερώσει την Ειρήνη από τη σπηλιά, όπου την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, ενώ στους «Αχαρνείς» ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις δίνει μάχη ενάντια στον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται «Ο Πλούτος», όπου ο Αριστοφάνης παραδίδει μαθήματα πολιτικής οικονομίας, καθώς ο ομώνυμος ήρωας είναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, με αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους κακούς. Όμως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος, κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν. Τέλος, παρουσιάζονται οι «Όρνιθες», όπου δύο Αθηναίοι απογοητευμένοι από τη ζωή της πόλης, ιδρύουν με τα πουλιά μια φανταστική πολιτεία, ελεύθερη και δίκαιη.

Το έργο αυτό που έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, μιλάει για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την ελευθερία, προσφέροντας στα παιδιά με ανάγλυφο τρόπο απλά μαθήματα Δημοκρατίας, ειρηνικής συμβίωσης, ήθους και αισθητικής.

Πρωταγωνιστούν ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Ορφανός που μαζί με ένα θίασο 11 ακόμα ηθοποιών, δημιουργούν ένα κλίμα γιορτής για τα παιδιά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος στον οποίο παρουσιάζεται η παράσταση, το «Θέατρον», επειδη είναι σχεδιασμένος με βάση τις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, δίνει τη δυνατοτήτα στο θεατή να βλέπει και να ακούει άριστα, καθώς και να απολαμβάνει σπουδαία σκηνοθετικά ευρήματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ : Πειραιώς 254, Ταύρος

Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30