Στο «Σούπα Μόντο / Supa Modo» (Κένυα-Γερμανία) του Κενυάτη κινηματογραφιστή Likarion Wainaina, απονεμήθηκε το Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Με ένα καταπληκτικό καστ ηθοποιών, το φιλμ, αν και πραγματεύεται το δύσκολο θέμα της ασθένειας ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, είναι γεμάτο ελπίδα και χιούμορ. Η ταινία πήρε εξάλλου και το βραβείο Σεναρίου: Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα, ξεχνώντας στη φαντασία της την ασθένειά της. Η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σε αυτή. Ένα χαρισματικό σενάριο, με υπερήρωες μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.

Τα υπόλοιπα βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων έχουν ως εξής:

Το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας απονεμήθηκε στην «Αντικαταστάτρια / Shadow boxer», του Δανού σκηνοθέτη Andreas Boggild Monies. Μια επαγγελματίας μπόξερ τραυματίζεται στο ρινγκ και ξεκινάει μια δύσκολη προσπάθεια αποκατάστασης, με την κόρη της να κάνει σκοπό της ζωής της να πιστέψει σε εκείνη, ακόμα κι αν η ίδια η μητέρα της δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό της. Μια συγκινητική ιστορία που χρησιμοποιεί τη φόρμα ταινίας μικρού μήκους όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου απονεμήθηκε στο επτάλεπτο φιλμ «Ο παππούς μου κρύβεται / My grandpa is hiding» της Anne Huynh από τη Γαλλία. Ένας παππούς εξηγεί στον εγγονό του ότι θα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα του ανθοκήπου του, όταν αυτός πεθάνει. Οι εξαιρετικές εικόνες της ταινίας αφηγούνται μια ποιητική ιστορία.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στους Jeppe Vig Find και Marie R?nn για τη «Γυάλινη χώρα / Land of glass» (Δανία). Ένας οδηγός φορτηγού μεγάλων αποστάσεων γίνεται φίλος με ένα κορίτσι και μια ηλικιωμένη κυρία που βρίσκει να κρύβονται στον στάβλο του σπιτιού του, αλλά δεν αργεί να καταλάβει ότι δεν είναι άνθρωποι αλλά ξωτικά. Η ευρηματική σκηνοθεσία φέρνει τη μαγεία στον πραγματικό κόσμο.

Το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού απονεμήθηκε στον Nick Holaschke για τον ρόλο του Σάμι στην ταινία γερμανο-φινλανδικής παραγωγής «Ο Μάτι, ο Σάμι και τα τρία μεγαλύτερα λάθη του σύμπαντος / Matti and Sami and the three biggest mistakes in the universe» του Stefan Westerwelle. Ο Μάτι είναι 11 χρονών και το όνειρό του είναι να κάνει οικογενειακές διακοπές στην πατρίδα του πατέρα του, τη Φινλανδία. Το καταφέρνει λέγοντας ένα ψέμα τεραστίων διαστάσεων. Το βραβείο πηγαίνει σε ένα καινούργιο νεαρό ταλέντο που υποδύεται τον ρόλο του μικρού αδελφού με αυθεντικό τρόπο και πείσμα.

Το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού απονεμήθηκε στην Tsering Chokeyi για τον ρόλο της Πέμα στην ταινία «Τα κριθαροχώραφα στην άλλη πλευρά του βουνού / Barley fields on the other side of the mountain» του Κινέζου Tian Tsering (Βρετανία). Η 16χρονη Πέμα ζει στα απομακρυσμένα βουνά του Θιβέτ. Για πολλές γενιές, η οικογένειά της ασχολείται ειρηνικά με την καλλιέργεια του κριθαριού. Όταν όμως ο πατέρας της συλλαμβάνεται από τις αρχές, η ίδια καταρρέει. Μια εντυπωσιακή ερμηνεία ενός κοριτσιού που παίρνει μια απόφαση, η οποία θα της αλλάξει τη ζωή.

Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία Φορτούνα / Fortuna του Germinal Roaux (Ελβετία-Βέλγιο) για την έξοχη κινηματογράφηση των εξωτερικών, αλλά κυρίως των εσωτερικών χώρων σε ασπρόμαυρο φιλμ, σε format 4:3.