Στις υπερβάσεις της λογοτεχνίας και της μουσικής εστιάζει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο «Ο ελεύθερος άνθρωπος», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η βραδιά ανοίγει με «Το Ταξίδι του Ιωνάθαν», παραγγελία της Ορχήστρας στον πολυβραβευμένο συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου. Eνα έργο για ορχήστρα κινηματογραφικών διαστάσεων εμπνευσμένο από τη γνωστή νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ που περιγράφει τις πτήσεις προς την τελειότητα του ομώνυμου γλάρου. Ακολουθεί, το κορυφαίο «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Γιοχάνες Μπραμς, μία από τις εμβληματικότερες συνθέσεις του ύστερου ρομαντισμού με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Τσέχο βιολονίστα Γιαν Μράτσεκ. Η συναυλία ολοκληρώνεται με το «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους, σύνθεση που αποτυπώνει το θαυμασμό του ρομαντικού συνθέτη για τη νιτσεϊκή σκέψη και την ιδέα του υπερανθρώπου.

«Η πρόσκληση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι μεγάλη τιμή και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που θα ερμηνεύσω το αγαπημένο μου "Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα" του Μπραμς με την καταπληκτική αυτή ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανυπομονώ όχι μόνο για τη συνεργασία μου με την Κ.Ο.Α. αλλά και για την εκ νέου συνάντησή μου με το υπέροχο κοινό της χώρας σας. Κάθε φορά είναι απολαυστική εμπειρία για εμένα» αναφέρει ο σολίστ Γιαν Μράτσεκ.

Από την πλευρά του, ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος δηλώνει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μετά από τρία χρόνια. Ανυπομονώ να ξανασυναντήσω τους μουσικούς και να παρουσιάσουμε στο αθηναϊκό κοινό ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δύο από τα πιο εμβληματικά έργα του ύστερου γερμανικού Ρομαντισμού με τη συναρπαστική α' εκτέλεση του συμφωνικού ποιήματος "Το ταξίδι του Ιωνάθαν" του Χρίστου Παπαγεωργίου, σε παραγγελία της Ορχήστρας».