Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης προλόγισε τον εκλεκτό προσκεκλημένο, αναφερόμενος παράλληλα στη δουλειά του ως φωτογράφου στους Times και το National Geographic, αλλά και στην ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά στους ωκεανούς του κόσμου μας.

Ο κ. Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ που απέσπασε ο Όρμος, αλλά και στα 38 συνολικά βραβεία που κέρδισε το συγκεκριμένο φιλμ ανά τον κόσμο. «Η αγάπη για το αντικείμενό του και η αφοσίωση του Λούι Ψυχογιού στην καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Ο όρμος και ο Λούι Ψυχογιός συζήτησε με τους θεατές. Αρχικά, ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε ότι προτού ξεκινήσει να σκηνοθετεί, δεν ένιωθε την επιθυμία να κάνει ταινίες, αλλά ένιωθε την ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο. Και τελικά με αυτήν του την ταινία το κατάφερε.

«Πριν την προβολή του Όρμου, 23.000 δελφίνια θανατώνονταν στην περιοχή Ταϊτζί της Ιαπωνίας και καταναλώνονταν από τους πολίτες της χώρας. Μετά το φιλμ, η κατανάλωση του κρέατος δελφινιού μειώθηκε κατά 93%. Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο» τόνισε σχετικά. Ο κ. Ψυχογιός υποστήριξε επίσης ότι ο αντίκτυπος του Όρμου ήταν τόσο μεγάλος που κατάφερε να εγείρει αντιδράσεις και από τους ίδιους τους πολίτες της Ιαπωνίας, φτάνοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο απώτερος σκοπός μας όμως ήταν να προκαλέσουμε αλλαγή στις συνειδήσεις των θεατών. Αυτό τελικά καθορίζει για εμάς την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία, στείλαμε 3.444 κόπιες σε όλους τους κατοίκους του Ταϊτζί στην Ιαπωνία. Δεν ξέρω τελικά πόσοι από αυτούς είδαν το ντοκιμαντέρ, αλλά εάν το είδαν έστω και δύο άτομα, είναι αρκετό. Όπως είχε πει και ο βρετανός ποιητής Ουίλιαμ Μπλέικ ‘’δες τον κόσμο σαν έναν κόκκο άμμου’’. Κάπως έτσι λοιπόν και μόνο με δύο ανθρώπους μπορείς τελικά να αλλάξεις τον κόσμο» είπε ο κ. Ψυχογιός.

Στο τελευταίο σκέλος της συζήτησης, ο κ. Ψυχογιός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, καταθέτοντας αρχικά την άποψή του σε σχέση με την χορτοφαγία και τον βιγκανισμό. Αφού υποστήριξε ότι ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, εφόσον ούτε πιο δυνατό ούτε πιο ακμαίο τον κάνουν -«όλα αυτά είναι ένας μύθος που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς», τόνισε σχετικά-, αναφέρθηκε στην ταινία του Game Changers, η οποία πραγματεύεται ένα αντίστοιχο θέμα, καταλήγοντας ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να σώσει 5.200 ζώα μην τρώγοντας κρέας. «Εάν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε πρώτα αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σου» επισήμανε ο κ. Ψυχογιός.