Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –το οποίο θα πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024– με τρία ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν το 2023, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων της.

Στις 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας των Βασίλη Λούρα και Μιχάλη Ασθενίδη, και το Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Τα ντοκιμαντέρ αυτά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με τη χορηγία της ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Στις 15 Μαρτίου, στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη. Πρόκειται για μια κινηματογραφική καταγραφή του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η οποία παράλληλα χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες. Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόγραμμα προβολών

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας
των Βασίλη Λούρα & Μιχάλη Ασθενίδη
11 Μαρτίου 2024, 21.00

Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία
του Παναγιώτη Ευαγγελίδη
11 Μαρτίου 2024, 16.30

Εκείνη τη μέρα
των Στρατή Βογιατζή & Δημήτρη Κούρτη
15 Μαρτίου 2024, 16.00