Τον καθηγητή Νικόλαο Μαδιά εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, εξ Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στον κλάδο της Ιατρικής (τομέας Νεφρολογίας - Μεταβολικών Νοσημάτων), η Ακαδημία Αθηνών.

Ο διεθνούς φήμης κλινικός γιατρός, ερευνητής και δάσκαλος στο αντικείμενο της Νεφρολογίας, υπηρετεί από το 2010 μέχρι σήμερα ως Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, υπεύθυνος για το Ιατρικό Κέντρο Caritas St. Elizabeth's. Ακόμη κατέχει την Έδρα Εσωτερικής Παθολογίας Maurice S. Segal MD της Ιατρικής Σχολής του Tufts, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

Ο κ. Μαδιάς έχει διακριθεί για την προσφορά του στη μετάδοση της ιατρικής γνώσης, την παραγωγή νέας γνώσης στον κλάδο της Νεφρολογίας και των Μεταβολικών νοσημάτων, την ουσιαστική συμμετοχή του στη μετεκπαίδευση Ελλήνων γιατρών και τη συμπαράσταση του στην κοινότητα των Ελλήνων της διασποράς, ιδίως στην Εκκλησία της Αμερικής. Έχει επίσης διατηρήσει στενούς δεσμούς με την ελληνική ιατρική κοινότητα.

 Γεννημένος στη Σάμο, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, μετεκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ και από το 1976 άρχισε να διδάσκει στο Tufts.