Eκδίδεται το διαζύγιο της πριγκίπισσας Κριστίνα

Το 2022 ανακοίνωσαν πως ο γάµος τους έχει λήξει και τώρα βγαίνει και το διαζύγιο. Ο λόγος για την κόρη της βασιλοµήτορος Σοφίας της Ισπανίας, µεγαλύτερης αδελφής του βασιλιά Φιλίππου, την ινφάντα Κριστίνα, την οποία -και µε τον νόµο πλέον- δεν δένει τίποτα µε τον Ινιάκι Ουνδαγαρίν. Μόνο τα τέσσερα παιδιά τους. Παντρεύτηκαν το ’97 και τον περασµένο µόλις ∆εκέµβριο, ύστερα από έναν χρόνο που βρίσκονταν σε διάσταση, υπέγραψαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για την έκδοση του διαζυγίου τους. Γνωρίστηκαν στους Ολυµπιακούς της Ατλάντα, το ’96, και ο γάµος τους σηµαδεύτηκε από οικονοµικά σκάνδαλα: Το 2018, ο Ουνδαγαρίν καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη, κατηγορούµενος για «υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή και απάτες».

Η Κριστίνα επίσης κατηγορήθηκε για τα παραπάνω, σπάζοντας και ένα royal ρεκόρ, της πρώτης από τους Ισπανούς γαλαζοαίµατους που ενεπλάκη σε οικονοµικό σκάνδαλο ύστερα από την αποκατάσταση της µοναρχίας στη χώρα της Ιβηρικής, εν έτει 1975. To 2015, ο Φελίπε τής «ξήλωσε» τον τίτλο της δούκισσας της Πάλµα, που της είχε δώσει ο πατέρας τους. Βέβαια, αν το 2017 απαλλάχθηκε από όλες τις παραπάνω κατηγορίες, υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιµο 265.000 βρετανικών λιρών για «δηµόσια ευθύνη».

Το όνοµά της αναφορικά µε το «σκάνδαλο διαφθοράς», όπως χαρακτηρίστηκε από τον ισπανικό Τύπο, ακουγόταν από το 2013. Τότε λεγόταν ότι θα µετακόµιζε στην Ελβετία, µακριά από τον σύζυγό της -σηµειώνουµε πως τα οικονοµικά του ήδη ελέγχονταν από τις αρµόδιες Αρχές-, προκειµένου να εργασθεί για λογαριασµό του φιλανθρωπικού ιδρύµατος που ανήκε στην τράπεζα La Caixa, η οποία την είχε προσλάβει στη γενέτειρά της, τη Βαρκελώνη. Ο Ουνδαγαρίν, πρώην πια σύζυγός της, πρώην επίσης µέλος της ολυµπιακής οµάδας χειροσφαίρισης, και ο πρώην συνεταίρος του, Ντιέγο Τόρες, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν, τελικά, για διασπάθιση πολλών εκατοµµυρίων ευρώ, επιχορηγήσεων από κρατικά κονδύλια, µέσω εταιρείας παροχής υψηλών υπηρεσιών.

Και πού γέρνει τώρα η πλάστιγγα; Στα παιδιά των Κριστίνα - Ουνδαγαρίν: Χουάν, Πάµπλο, Μιγκέλ και Ιρένε έχουν ενηµερωθεί για το ότι η µαµά και ο µπαµπάς δεν είναι πια µαζί. Για τις οικονοµικές τους ατασθαλίες, πάλι, τις οίδε…

Προσευχή και Ματσούκα

Ο Αλεξ Καββαδίας, πρέσβης του ΜΤV στην Ελλάδα -καλλίφωνος pop star, frontman µια φορά κι έναν καιρό των Matisse, ως γνωστόν-, τελευταία ασχολείται αποκλειστικά µε ταξίδια. Παίρνει τα όρη και τα βουνά παρέα µε πρόβατα, φωνάζει στη... Μόνικα Μπελούτσι, που την αντίκρισε ζωγραφιστή (κυριολεκτικά) σε στενότης Σικελίας... Με τα παραπάνω σάς δίνουµε µόλις µια µικρή γεύση από τα ταξίδια του, που «αποτελούν πηγή έµπνευσης - ιδίως τα γκράφιτι. Κάθοµαι και παρατηρώ µε τις ώρες, είναι από τις αγαπηµένες µου τέχνες», µου έχει πει σε κουβέντα µας. Τώρα, λοιπόν, πόζαρε µε φόντο γκράφιτι, στην Πορτογαλία, ενώ προσευχόταν. Μετά ήπιε και το πόρτο του και έκανε ζουµ στο νέο του κλιπ για το κοµµάτι «Αbnormal», µε «σπέσιαλ γκεστ τη ∆ήµητρα Ματσούκα», µε ενηµερώνει.


Από άλλο έργο

  • Έλληνας TikToker µε περισσότερους από 126.000 followers συχνά γίνεται viral γιατί καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού (!). Ο Καβαλιώτης Χρήστος έχει 34.700 εγγραφές στο κανάλι του στο YouTube, ενώ αρκετά βίντεο στον λογαριασµό του ξεπερνούν το 1 εκατοµµύριο προβολές. ∆εν µπορεί παρά να προκαλεί θλίψη το ότι και εκείνος είναι «θύµα» του Mukbang, της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού ή αλκοόλ. Πρόκειται για παγκόσµια τάση στο TikTok, εξαιρετικά δηµοφιλή κιόλας. Εκατοντάδες χιλιάδες, για να µη γράψω εκατοµµύρια και θεωρηθεί ότι «διογκώνω» την έξαρση του trend, δοκιµάζουν την τύχη τους στο «άθληµα». Παρά τη δεδοµένη επικινδυνότητα για την υγεία τους. Μέρος του Mukbang, λοιπόν, συνιστά και o νεαρός Ελληνας.
  • Από τις ασθενικές φιγούρες, τις σκελετωµένες, τις αξιοθρήνητες (µε τη σειρά τους) που αντικρίζουµε στις διεθνείς µητροπόλεις της µόδας, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο -δυστυχώς, ακόµα-, περάσαµε στο άλλο άκρο; Ακριβώς. Και το ερώτηµα αν έχουν οι νεότεροι ανάγκη να αποσυµπιεστούν υιοθετώντας και προτρέποντας τους άλλους να τους µιµηθούν -γιατί, επιδιδόµενος σε αυτό το «σπορ», ασφαλώς ο Χρήστος δίνει το παράδειγµα σε όσους τον ακολουθούν-, κάνοντας ό,τι τους κατέβει στο τσερβέλο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τίθεται εκ νέου. ∆ρουν ανεξέλεγκτα; Ναι! Γιατί; Γιατί «µπορούν», θα πουν οι υπέρµαχοί τους. Γιατί «έτσι διεκδικούν τα 15 λεπτά δηµοσιότητας που τους αναλογούν» (κατά τον Αντι Γουόρχολ), θα υποστηρίξουν αντιρρησίες. Πώς θα έβλεπε ένας ψυχολόγος τη ραγδαία εξάπλωση του Mukbang; Οι λακανικοί θα εστίαζαν στην οικογένεια, που ο «µετρ» της ψυχιατρικής προσέγγιζε ως δοµή στην τάξη του πολιτισµού. Και θα επικεντρώνονταν στις ψυχώσεις µε οικογενειακό υπόβαθρο.
  • Εστιάζοµαι στις ψυχώσεις, επειδή -ειλικρινά- δεν ξέρω πώς αλλιώς να προσεγγίσω αυτό το δραµατικό φαινόµενο. Ενα φαινόµενο απειλητικό όσο, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αυτό της νευρικής ανορεξίας, που ταλάνιζε εκατοµµύρια γυναίκες. Υφίσταται όµως ακόµα. Κι ας ισχυρίζονται ορισµένοι πως οι plus size κερδίζουν έδαφος, µόλις ένα 6%-8% των µοντέλων ανήκει στη συγκεκριµένη κατηγορία. Αν τουλάχιστον λάβουµε υπόψη µας τα µοντέλα που πρωταγωνιστούν στις Εβδοµάδες Μόδας. Ούτως ή άλλως, το γεγονός είναι ένα: Και οι ανορεξικές και οι παχύσαρκες φιγούρες ξεφεύγουν από το µέτρο, το «µέτρον άριστον», που λείπει τρελά από σχεδόν κάθε πτυχή της καθηµερινότητας.
  • Κι έρχεται, στο διά ταύτα, εντυπωσιακή δαιµόνια Σουηδέζα, η Matilda Djerf, αλλιώς «Μπριζίτ Μπαρντό της Σουηδίας», προτάσσοντας τη φίρµα της, που αυτήν τη στιγµή είναι αξίας 34,5 εκατ. δολαρίων. Συµµετέχοντας το 2019 σε καµπάνια, διαπίστωσε πως ο φωτογράφος, προφανώς κατόπιν εντολής του πελάτη, την είχε λεπτύνει κατά τρία νούµερα. Τσεκάροντας διάφορες φίρµες, συνειδητοποιώντας ότι διέθεταν περιορισµένα νούµερα, ίδρυσε από κοινού µε το ταίρι της την Djerf Avenue. Απαγορεύει το ρετούς των µοντέλων της, ενώ προσφέρει εύρος στα νούµερα των ρούχων που διαθέτει, «αγκαλιάζοντας» όλες τις πελάτισσες. Και βγάζει εκατοµµύρια ποντάροντας ούτε στις ανορεξικές ούτε στις παχύσαρκες, αλλά σε γυναίκες µε κανονικά κορµιά. Το «µέτρον άριστον», που λέγαµε. Αλλιώς, σταγόνα στον ωκεανό...