Το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκροτήθηκε σε σώµα και επανεξέλεξε πρόεδρο τον Απόστολο Τζιτζικώστα (φωτ.), περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Νέος γενικός γραµµατέας της ΕΝΠΕ αναδείχτηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Τη θέση του α’ αντιπροέδρου κατέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς, περιφερειάρχης Αττικής, και του β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Χατζηµάρκος, περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου. Ο Χρήστος Μιχαλάκης, περιφερειακός σύµβουλος Θεσσαλίας µε την παράταξη του Κώστα Αγοραστού, εξελέγη ταµίας. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ΕΝΠΕ αποτελείται από 25 µέλη. Συµµετέχουν οι 13 περιφερειάρχες και εκλέγονται µε κάλπη 12 περιφερειακοί σύµβουλοι. Η ΕΝΠΕ αποτελεί το συνδικαλιστικό όργανο των περιφερειών και αντικατέστησε την Ενωση Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (1994-2010).

Στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών

Η δηµοτική Αρχή του Χάρη ∆ούκα στον ∆ήµο Αθηναίων ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει Γραφείο Αντιµετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PowerPoor, που χρηµατοδοτείται από το Πρόγραµµα «Horizon 2020» για την υποστήριξη των ενεργειακά φτωχών πολιτών. Η πρωτοβουλία του Χάρη ∆ούκα έχει σχέση µε τον ρόλο του ως συντονιστή του Ευρωπαϊκού Eργου PowerPoor, µε την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Γραφείο Αντιµετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας θα αποτελεί κόµβο επικοινωνίας του ∆ήµου Αθηναίων µε τον πολίτη, µε ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στον εντοπισµό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών του δήµου, την αναγνώριση του µεγέθους του προβλήµατος και τη στήριξή τους µε κατάλληλες συµβουλές, παρεµβάσεις και εργαλεία χρηµατοδότησης. Προβλέπεται, επίσης, η δηµιουργία ενός δικτύου συµβούλων και µεντόρων ενέργειας, που εντάσσονται στη λειτουργία των κατά τόπους γραφείων αντιµετώπισης ενεργειακής φτώχειας στα επτά δηµοτικά διαµερίσµατα. Η καινοτοµία αυτής της δράσης του ∆ήµου Αθηναίων, η οποία βρίσκεται ακόµη στο πρώτο στάδιο υλοποίησης, εντοπίζεται στην ανάδειξη των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι δηµότες στις πραγµατικές τους διαστάσεις, µε στόχο τη διεκδίκηση της απαιτούµενης χρηµατοδότησης από προγράµµατα της Ε.Ε. Η νέα δοµή θα στεγαστεί δίπλα στις δηµοτικές υπηρεσίες και θα συνεργάζεται µε τις κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες. Θα διαθέτει τηλεφωνική γραµµή υποστήριξης πολιτών, email ή/και smartphone application. Στην πορεία του χρόνου και αφού το Γραφείο καταγράψει το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας στις γειτονιές του ∆ήµου Αθηναίων, θα επιδιώξει, µε τη χρήση των εργαλείων της κοινότητας και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστηµάτων, να αµβλύνει την ενεργειακή φτώχεια και να επεκτείνει την πράσινη µετάβαση και τη µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος στο σύνολο του ∆ήµου Αθηναίων. Ολα αυτά, όµως, είναι ακόµη πολύ «θολά» και χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία όσον αφορά τον αριθµό των ωφελουµένων.

Κοινόχρηστοι

Θέµα για 46 κωδικούς που εγγράφονται στον προϋπολογισµό του ∆ήµου Αθηναίων και αφορούν χώρους για κοινόχρηστο πράσινο, βρεφονηπιακούς σταθµούς, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. σε όλες τις δηµοτικές κοινότητες, εδώ και χρόνια, µε συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν, έθεσαν οι δηµοτικοί σύµβουλοι και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας», Νίκος Σοφιανός, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο.

Με 9 έδρες

Η παράταξη του δηµάρχου Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλου, εξασφάλισε την πρωτιά και 59 ψήφους από τους συνολικά 138 εκλέκτορες, λαµβάνοντας 9 έδρες στο 21µελές ∆.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης ∆ήµων ∆υτικής Ελλάδας. ∆εύτερη αναδείχτηκε η παράταξη του δηµάρχου Θέρµου, Σπύρου Κωνσταντάρα, µε 8 έδρες. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δηµάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, εξασφάλισε 26 ψήφους και 4 έδρες.

Με 12 ψήφους

Ο δήµαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, είναι ο νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης ∆ήµων (ΠΕ∆) Θεσσαλίας για την πενταετία 2024-2028. Κατά τη συγκρότηση του νέου ∆.Σ. σε σώµα, ο κ. Σακκάς, από την παράταξη «Ενωµένη Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας», έλαβε 12 ψήφους, έναντι 7 του εκπροσώπου της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνηµα», Αντώνη Γκουντάρα, δηµάρχου Αγιάς.

- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 205 ΤΟΝΟΥΣ ΡΟΥΧΩΝ, ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ, ΛΕΥΚΩΝ ΕΙ∆ΩΝ, ΤΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΕΝ∆ΥΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ Ο ∆ΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝ∆ΡΙΟΥ.

- ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ORIA» ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1944 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ∆ΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.

- ΣΕ ∆ΗΜΟΣΙΑ ∆ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΒΩΝ ΚΑΙ ∆ΕΚΑ ∆ΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

Δημοσιεύθηκε στο Secret