«Πάει, πέρασε κι αυτό». «Επιτέλους, τελείωσε!». «Πολύ έχουµε ασχοληθεί µε το θέµα. Να πάµε παρακάτω», ήταν κάποιες από τις πολλές αντιδράσεις των βουλευτών όλων των κοµµάτων, που νιώθουν ότι έχουν συρθεί σε µια ατέρµονη συζήτηση για ένα θέµα που αφορά λίγο και συγκεκριµένο κοινό. Παρόλο που το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια συζητήθηκε και ψηφίστηκε, αρκετοί νιώθουν πολύ «καµένοι» από την όλη συζήτηση, που διήρκεσε µήνες. Τετάρτη και Πέµπτη η Βουλή χόρεψε στον... ερωτικό χορό του γάµου των οµοφύλων. Ειδικά την Τετάρτη, ηµέρα των ερωτευµένων, τα αστειάκια και τα καλαµπούρια επικράτησαν στα πηγαδάκια και στους διαδρόµους της Βουλής. Κάποιοι διασκέδαζαν τις εντυπώσεις λέγοντας: «Ηµέρα αγάπης και έρωτα, ελάτε να ψηφίσουµε όλοι υπέρ, πρόκειται για το κατεξοχήν ερωτικό νοµοσχέδιο». Αυτή την εβδοµάδα το µεγαλύτερο άγχος αλλά και crash test το πέρασε ο γραµµατέας της Κ.Ο. της Ν.∆., Σταύρος Καλαφάτης, που έπρεπε να στείλει 158 µηνύµατα «αγάπης» στους βουλευτές του και να κάνει… µασάζ σε όσους είχαν µια δυσκαµψία στο να στηρίξουν το νοµοθέτηµα. Μάλιστα, έπεσε και τηλεφώνηµα να έρθει το µισό Υπουργικό Συµβούλιο, για να φανεί πόσο σηµαντικό είναι για την κυβέρνηση. Ο Στ. Καλαφάτης έπιανε τους απέχοντες... και αντίθετους, για να τους πείσει τουλάχιστον να απόσχουν και όχι να καταψηφίσουν. Πολλές ήταν και οι γκρίνιες από τους «γαλάζιους» βουλευτές που ψήφισαν εναντίον όσων δεν στήριξαν, προκαλώντας ένα εσωτερικό ρήγµα µεταξύ όσων έβαλαν πλάτη, παρά την αντίθεσή τους, και όσων έµειναν πιστοί στα όσα επιτάσσει η συνείδησή τους. Και, φυσικά, όλα αυτά την ώρα που στα πίσω υπουργικά άκουγε και παρακολουθούσε τη διαδικασία ο σύµβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.

! Κόκκινα χαλιά θα στρώσει η Βουλή, όχι για τον Αγιο Βαλεντίνο, αλλά για τη Ροµπέρτα Μέτσολα. Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου... Η κ. Μέτσολα είναι προσκεκληµένη του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να πραγµατοποιήσει οµιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών του.

Ζητούν κυρώσεις

Κυρώσεις κατά του δηµάρχου Βόλου και προέδρου της οµώνυµης ποδοσφαιρικής οµάδας, Αχιλλέα Μπέου, για τον ρατσιστικό χαρακτηρισµό µε τον οποίο αναφέρθηκε σε ποδοσφαιριστή της οµάδας της Κηφισιάς, ζητούν µε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές, µε πρώτο υπογράφοντα τον τοµεάρχη Αθλητισµού του κόµµατος, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, που ξέρει τα του Βόλου, αναφέρουν ότι µε βάση το υπάρχον οπτικοακουστικό υλικό ο κ. Μπέος, απευθυνόµενος προς τον διαιτητή της αναµέτρησης, ακούγεται να αποκαλεί «µαϊµού» τον ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τετέι, µε καταγωγή από την Γκάνα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυµίζουν τις διατάξεις του πρόσφατου νόµου για την αντιµετώπιση της βίας, µε βάση τις οποίες οι ρατσιστικές συµπεριφορές δεν έχουν καµία θέση στον αθλητισµό. «Τέτοιου τύπου κοινωνικά βλαπτικές συµπεριφορές εµπίπτουν και στις διατάξεις του νόµου για την καταπολέµηση του ρατσισµού και της ξενοφοβίας».

Τροπολογία για πρώην

Κάτι έχει πάρει το αυτί µου, κάτι ψιθυρίζουν και οι βουλευτές, πως η κυβέρνηση θα φέρει λύση στο ζήτηµα που αφορά τους πρώην αρχηγούς και πρώην πρωθυπουργούς. Ο λόγος για τη µέριµνα του νοµοθέτη ώστε ένας πρώην πρωθυπουργός να έχει το δικαίωµα του (επαν)εκλέγεσθαι χωρίς σταυρό. Η συζήτηση έχει ανοίξει πολύ καιρό και κάποιοι αναρωτιούνται εάν είναι σωστό να εξασφαλίζεται η επανεκλογή του, χωρίς να απαιτείται να δοθεί από µέρους του η δύσκολη µάχη του σταυρού και να γίνει το κυνήγι του ψηφοφόρου. Σε πηγαδάκι µιλούσαν για τροπολογία στην οποία θα επανεξεταστεί το εκλογικό θέσφατο ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δεν απαιτείται να δίνει τη µάχη του σταυρού στην εκλογική περιφέρεια όπου κατεβαίνει υποψήφιος.

Ευρωβουλή

Ετοιµη για Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι η ∆ώρα Αυγέρη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σηκώσει όλο το βάρος της απόκρουσης των πυρών της Ν.∆. και άλλων αριστερών δυνάµεων, που χτυπάνε τον αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Αυγέρη έχει αποφασίσει -ή έχουν αποφασίσει για την ίδια- να δοκιµάσει την τύχη της εκτός συνόρων και εντός Ευρώπης, κατεβαίνοντας υποψήφια για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Εχει αρχίσει περιοδείες ανά την επικράτεια, µε σκοπό µέχρι το καλοκαίρι να την έχουν µάθει σε όλη την Ελλάδα.

Βραχυκύκλωσαν οι γραμμές

Λίγο µπερδεµένα τα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης  στον διάλογο που άνοιξε για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια και τον νόµο Πιερρακάκη, που είναι υπό διαµόρφωση. Το Ινστιτούτο InSocial και οι τοµείς Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήµατος Αλλαγής διοργάνωσαν ηµερίδα µε θέµα: «Πανεπιστήµια: Ανοίγουµε τον διάλογο». Εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης βραχυκύκλωσε τις γραµµές. Αυτό που κατάλαβαν οι βουλευτές του είναι πως διαφωνεί µε το νοµοσχέδιο που φέρνει η νέα ηγεσία του Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια, αλλά συµφωνεί µε την αναθεώρηση του Αρθρου 16 του Συντάγµατος. Ο δε Νίκος Αλιβιζάτος, οµ. καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου στο ΕΚΠΑ, είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστηµίων... Κοµπλικέ!

Παρουσίαση βιβλίου

Βιβλίο άκρως επίκαιρο και φρέσκο έγραψε ο βουλευτής της Ν.∆. και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Οικονόµου. Θέµα, «Αθλητισµός για όλους. Εξασφάλιση του δικαιώµατος της ατοµικής αξιοποίησης». Ο νοµικός στο επάγγελµα, που οι συνάδελφοί του στη Βουλή τον θεωρούν γιατρό -όπως η Αθηνά Λινού, που τον αποκαλούσε συνάδελφο µε πολύ καλή κατάρτιση-, ως έφηβος ασχολήθηκε µε τον κλασικό αθλητισµό, αφού υπήρξε πανελληνιονίκης στο τριπλούν και µέλος της Εθνικής Οµάδας Στίβου Εφήβων. Ο Βασίλης Οικονόµου, που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο του αθλητισµού, την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 6 το απόγευµα, θα παρουσιάσει το βιβλίο του, πλαισιωµένος από υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα-έκπληξη!

Τον διόρθωσαν

Τι τραβάει ο χριστιανός! Ο λόγος για τον Σπύρο Μπιµπίλα, βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, ο οποίος τρέχει σε όλες τις επιτροπές όπου τον έχουν τοποθετήσει εισηγητή. Σε «πηγαδάκι» µε συναδέλφους του έλεγε πως «τρέχω σαν τη σβούρα για να τα προλάβω όλα! Ακου τώρα: σε µια επιτροπή έπρεπε να µιλήσω για το φθοριούχο νάτριο και τον άνθρακα και έλεγα πόσο κακός είναι! Με διόρθωσαν κάποιοι επιστήµονες... λέγοντας ότι ο άνθρακας δεν είναι βλαβερός! Και πού να το ξέρω, δεν τα γνωρίζω όλα. Πού να τα ξέρω όλα αυτά;». Πάντως, ο Σπ. Μπιµπίλας, κατά γενική οµολογία συναδέλφων του, είναι πάντα διαβασµένος στις επιτροπές όπου συµµετέχει, σοβαρός και µετρηµένος... Και αυτό φαίνεται, καθώς έχει φαν κλαµπ εντός Βουλής και σκηνής.

Δημοσιεύθηκε στο Secret