Τι κοινό έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου; Κάτι κοινό έχουν σίγουρα: Πήραν απόσταση από την εκδήλωση Τεµπονέρα - Χριστοδουλάκη - Αχτσιόγλου και δεν έδωσαν την «ευλογία» τους, όπως τους ζητήθηκε στο παρασκήνιο. Μάλιστα, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί φρόντισαν να γίνει γνωστό ότι δεν έχουν καµία σχέση µε τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία των βιαστικών να αναζητήσουν «ποιος µπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη», επιχειρώντας να προσπεράσουν Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Συνοµιλητές των Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου µεταφέρουν στη στήλη ότι και οι δύο θεωρούν πρόωρη τη συζήτηση για τις προοδευτικές συγκλίσεις, αντιµετωπίζουν ως ορόσηµο τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πιστεύουν ότι οι συνθήκες θα ωριµάσουν για ουσιαστική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πριν περάσουν δύο χρόνια από τις τελευταίες εκλογές. Με άλλα λόγια, εκτιµούν πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, αν γίνει, µε ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027 και αυτό σηµαίνει ότι η έµµεση ή άµεση αµφισβήτηση ηγεσίας τώρα ή έπειτα από τις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να επιφέρει καλό αποτέλεσµα.

! Ποιος πρώην υπουργός επιδιώκει συναντήσεις µε δηµοσιογράφους για να «κράξει» τον διάδοχό του;

Και άλλες εκπλήξεις

Την ιδέα να πάει στην εκδήλωση των τριών (Τεµπονέρα - Αχτσιόγλου - Ανδρουλάκη) τη σκέφτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν συνειδητοποίησε την «ηχορύπανση» που επικρατούσε γύρω από αυτήν και την κράτησε επτασφράγιστο µυστικό. Ακόµα και οι πιο στενοί του συνεργάτες την πληροφορήθηκαν την τελευταία στιγµή. Ετσι, δεν είχαν και το άγχος µήπως διαρρεύσει και χαλάσει η έκπληξη. Μαθαίνω ότι έρχονται προσεχώς κι άλλες... εκπλήξεις, για άλλους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες.

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι

Υφυπουργοί που θεωρούν ότι θα χάσουν τη θέση τους στον ανασχηµατισµό, που πιθανολογούν ότι θα γίνει µετά τις ευρωεκλογές, βρίσκονται περισσότερο χρόνο στην εκλογική τους περιφέρεια παρά στο γραφείο τους. ∆ίνουν, δηλαδή, από τώρα τη µάχη του σταυρού και στα παράπονα που τους κάνουν ψηφοφόροι τους για την ακρίβεια, την ισότητα στον γάµο και άλλα δύσκολα θέµατα απαντούν σαν να µην είναι µέλη της κυβέρνησης. Το δυσάρεστο γι’ αυτούς είναι ότι έχουν γνώση οι φύλακες στο Μέγαρο Μαξίµου...

! Ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, παλεύει για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΚΕ∆Ε, αλλά δεν έχει πολλές ελπίδες. Αυτό δεν έχει κάνει µε τον ίδιο ως πρόσωπο, αλλά µε τους πολιτικούς συσχετισµούς. Ακόµα και οι δικοί του θεωρούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα 30% - το οποίο, εάν συµβεί, θα οφείλεται στον ίδιο, αλλά κάποιοι θα το παρουσιάσουν ως διπλασιασµό των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ.

Μπιουτιφουλίδης

Ενας ωραίος νεολογισµός -τον οποίο πρώτος χρησιµοποίησε για άσπονδους φίλους του ένας υπουργός της κυβέρνησης- χρησιµοποιείται εσχάτως σε πολιτικά πηγαδάκια που σχολιάζουν συµπεριφορές βουλευτών όλων των κοµµάτων. Η µαγική λέξη είναι «µπιουτιφουλίδης», εµπνευσµένη από το αγγλικό beautiful, και αναφέρεται σε αυτούς που πουλάνε πόζα, στυλ και οµορφιά -λέµε τώρα- και εξαφανίζονται ή κάνουν το... παγόνι στην πρώτη δυσκολία. Υπάρχουν στα περισσότερα κόµµατα και οι ίδιοι θεωρούν ότι κάνουν λαµπρή καριέρα. Οι άλλοι, βέβαια, δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάσουν τους «µπιουτιφουλίδηδες» στο καφενείο της Βουλής.

Περί... εκπροσώπων

Ηταν που ήταν µπερδεµένα τα πράγµατα µε την πολυσυζητηµένη εκδήλωση των τριών της Κεντροαριστεράς στο θέατρο «Αλφα», από την ώρα που πήγε εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης µπερδεύτηκαν ακόµα περισσότερο. Η ιδέα της εκδήλωσης ήταν του ∆ιονύση Τεµπονέρα, όχι βέβαια ως «εκπροσώπου» του Κασσελάκη - µάλλον το αντίθετο. Οταν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να µιλήσει στην εκδήλωση, απάντησε «έχω εκπρόσωπο», αρκετοί στο κοινό χαµογέλασαν µε νόηµα αντιλαµβανόµενοι τη λεπτή ειρωνεία...

Ξορκίζοντας τον φόβο

Κι όµως, υπάρχουν βουλευτές και κοµµατικά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρυφό σχέδιο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τα λένε µεταξύ τους, τα λένε και παραέξω. ∆εν είναι η πρώτη φορά που στην αξιωµατική αντιπολίτευση δυσκολεύονται να αποδεχτούν την πραγµατικότητα. Είναι όµως εντυπωσιακό ότι ενώ παθαίνουν δεν µαθαίνουν. Βέβαια, υπάρχει και το άλλο: Οταν φοβάσαι κάτι πολύ, σου γίνεται έµµονη ιδέα.

Νικητής την επόμενη

«Μπακογιάννη θα λέτε και θα κλαίτε». Η φράση αυτή, που αποδίδεται στην Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρεται στον τέως δήµαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, για να διδάξει στο Χάρβαρντ, παρεµβαίνει στις συνεδριάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου µέσω Zoom. Μάλιστα, ασκεί οξύτατη αντιπολίτευση στον Χάρη ∆ούκα, καθιστώντας σαφές ότι θα του κάνει δύσκολη τη θητεία. Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι στον ∆ήµο Αθηναίων είναι ότι στις επόµενες εκλογές θα πολιτευτεί στην Α’ Αθηνών και εποµένως έχει ισχυρό κίνητρο να υπερασπιστεί το έργο του. Γιατί Κικίλιας, Πιερρακάκης, Κεφαλογιάννη είναι δύσκολοι αντίπαλοι στον ανταγωνισµό και αυτήν τη φορά ο Μπακογιάννης θα προσπαθήσει να είναι οπωσδήποτε ο νικητής.

Δημοσιεύθηκε στο Secret