Ανατροπή δεδομένων για Σπυράκη και Κεφαλογιάννη

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές φαινόταν να συντελείται µια µη αναµενόµενη ανατροπή σε ό,τι έχει να κάνει µε την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆. Συγκεκριµένα, η Μ. Σπυράκη, η οποία είχε βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα για την υπόθεση µε τις αµοιβές των βοηθών της, για την οποία τελικά και απαλλάχθηκε προσφάτως κατόπιν των ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου, ετοιµάζεται να δώσει τη µάχη για ακόµα µία θητεία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, παρά το βαρύ κλίµα που είχε δηµιουργηθεί για την ίδια το προηγούµενο διάστηµα. Η παράµετρος που ξεκλείδωσε την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ήταν η συνάντησή της µε τον Κυρ. Μητσοτάκη στα µέσα της εβδοµάδας, στη διάρκεια της οποίας φαίνεται πως δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, κυρίως για το γεγονός ότι η «γαλάζια» ευρωβουλευτής δεν είχε ενηµερώσει αρµοδίως και εγκαίρως για την έρευνα που είχε ξεκινήσει να «τρέχει» για το θέµα αυτό. Εξάλλου, αυτή ήταν η αιτία και για το «κόψιµό» της από την Α’ Θεσσαλονίκης, στην οποία επρόκειτο να πολιτευθεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως θα πραγµατοποιήσει την ολική επαναφορά της και µετά την Ελ. Βόζεµπεργκ θα προστεθεί στο κάδρο των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.∆. που θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους για τρίτη φορά στη σειρά. Οι δύο κυρίες µάλιστα «δροµολογούν» και ακόµα µία ανατροπή, καθώς στο πλαίσιο της τήρησης ίσων αποστάσεων και µπροστά στην ανάγκη της µεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης είναι πολύ πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος (επίσης για τρίτη φορά) και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, για τον οποίο µια τέτοια προοπτική ήταν εξαιρετικά ανίσχυρη µέχρι πρότινος. Στο µεταξύ, έχει επανέλθει δυναµικά στο προσκήνιο ένα όνοµα για το οποίο η στήλη είχε γράψει εδώ και πολύ καιρό πως βρίσκεται στο πρωθυπουργικό ραντάρ. Ο λόγος για τον Μ. Μπλέτσα του MIT, που θεωρείται πως θα δώσει ιδιαίτερη δυναµική στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, κυρίως στους κόλπους της ελληνοαµερικανικής Οµογένειας.

Μετά τη Μερόπη Υδραίου από την Κέρκυρα, άλλος ένας πρώην δήμαρχος με Νεοδημοκρατικές αναφορές φαίνεται πως προαλείφεται για τη «γαλάζια» ευρωλίστα. Πρόκειται για τον πρώην αθλητή Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος από τον δημαρχιακό θώκο της Κατερίνης ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα (άλλοτε πρωταθλητής του μήκους, βλέπετε) σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Το βλέμμα του Οδυσσέα και… της Λιακούλη

Βιλαέτια και οµαδοποιήσεις έχουν δηµιουργηθεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες, για παράδειγµα, λένε πως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει φτιάξει τον δικό του πυρήνα, µε κορυφαία ονόµατα τους Απόστολο Πάνα και Ευαγγελία Λιακούλη. Η τελευταία, λόγω και του γεγονότος ότι είναι σχετικά νέα στην πολιτική, δεν µπορεί και να το κρύψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι βγήκε στα µέσα της εβδοµάδας στα ΜΜΕ και προσπαθούσε να διαχωρίσει τη στάση του Κωνσταντινόπουλου από την αντίστοιχη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο θέµα των µη κρατικών πανεπιστηµίων. Το πρόβληµα εδώ είναι πως η Λαρισαία βουλευτίνα έχει και τον θεσµικό ρόλο της γραµµατέως της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, οπότε, όπως λένε στα υψηλά κλιµάκια της Χαριλάου Τρικούπη, θα έπρεπε να κρατάει τουλάχιστον τα προσχήµατα.

Ο Στέφανος Παραστατίδης ήταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν υποστηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκοµµατικές εκλογές, αλλά τον Γιώργο Παπανδρέου. Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, έχουν έρθει αρκετά κοντά, καθώς ο Ανδρουλάκης έχει εκτιµήσει τη µεθοδική δουλειά που έχει κάνει ο βουλευτής Κιλκίς στο θέµα της Παιδείας και ιδίως στο µέτωπο των µη κρατικών πανεπιστηµίων.

Επέστρεψε δριμύτερος

Αρκετά «ζεστός» έχει γυρίσει ο Θανάσης Καρτερός µετά την απουσία του -για λόγους υγείας από την τελευταία σελίδα της «Αυγής». Χωρίς να κρατά τους τύπους και τα κοµµατικά προσχήµατα, «πυροβολεί» ευθέως τον Κασσελάκη για τους χειρισµούς του, την ίδια ώρα που εκφράζει πλήρως τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο Καρτερός, άλλωστε, ήταν ανάµεσα στα ελάχιστα πρόσωπα που γνώριζαν απολύτως το περιεχόµενο της παρέµβασης που θα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν αρχίσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το ερώτηµα είναι πόσο θα αντέξει ο Κασσελάκης να έχει µια τόσο βαριά πένα στην «Αυγή», η οποία πλέον είναι σκληρή απέναντί του.

Ολοένα και πληθαίνουν οι φήµες ότι οι πάσης φύσεως ενδιαφερόµενοι για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. υποστηρίζουν -σχεδόν στα όρια της απειλής- πως, αν δεν πάρουν το «πράσινο φως» από τον Μητσοτάκη για να είναι υποψήφιοι, θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Ακούγεται, δε, πως αυτό το... επιχείρηµα χρησιµοποιούν ακόµα και πολύ γνωστά ονόµατα!

Επιτυχημένη συνταγή

Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν πως το µοντέλο των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σουπερµάρκετ πρέπει να επεκταθεί συστηµατικά και σε άλλα µέτωπα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, το επόµενο διάστηµα θα υπάρξουν περισσότερες παρουσίες του πρωθυπουργού σε νοσοκοµεία, προκειµένου να ενισχυθεί ο επικοινωνιακός αντίκτυπος από τις πρόσφατες παρεµβάσεις του υπουργείου Υγείας, όπως τα απογευµατινά χειρουργεία, αλλά και να τονιστούν µια σειρά από πρωτοβουλίες που δεν έχουν τύχει ανάλογης δηµοσιότητας. Παράλληλα, το αµέσως επόµενο διάστηµα προγραµµατίζονται ενέργειες µε τις οποίες η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «αγγίξουν» το κοµµάτι των συνταξιούχων, πιθανώς µε την ανακοίνωση νέας κοπής επιδοµάτων.

Με ποιον δήμαρχο των νοτίων προαστίων, που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός, είναι έξαλλος ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη στάση που είχε στις εκλογές της ΚΕΔΕ;