Κανένα θέμα ασφάλειας του Προεδρικού Μεγάρου

Εδώ και περίπου δυόµισι χρόνια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει ανοίξει τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου στο κοινό. Αυτό συµβαίνει κάθε Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το µεσηµέρι, όταν είναι ανοικτός ο υπέροχος κήπος. Η είσοδος γίνεται χωρίς προσκλήσεις και σωµατικό έλεγχο, παρά µόνο µε την επίδειξη της αστυνοµικής ταυτότητας. Η παρουσία των πολιτών είναι αποκλειστικά στον κήπο και όχι στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου. Γι’ αυτό και ήταν αστεία η κριτική που έγινε για έλλειψη µέτρων ασφαλείας της Προεδρίας µε αφορµή την είσοδο στον κήπο µελών του «Ρουβίκωνα» και το άνοιγµα πανό για τα Τέµπη. ∆ιότι, ακόµα και από ηλεκτρονικό µηχάνηµα αν περνούσαν οι «Ρουβίκωνες», δεν θα είχαν ανιχνευτεί τα πανιά που είχαν στις τσάντες τους. Οπότε «άνθρακας ο θησαυρός» αναφορικά µε την κουβέντα για τα µέτρα και την προσωπική κριτική στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Ας κρατήσουµε την ωραία πρωτοβουλία της κυρίας Σακελλαροπούλου και τα µεγάλα πλήθη που συρρέουν κάθε Κυριακή, για να απολαύσουν τον υπέροχο κήπο του Μεγάρου.

Συζήτηση χωρίς λαϊκισμούς

Με αφορµή διάφορα τραγικά περιστατικά και ανάλογα µε την οπτική του καθενός διαφοροποιείται η συζήτηση γύρω από τον ρόλο της Αστυνοµίας. Τελευταίο παράδειγµα, η δολοφονία της 29χρονης έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα των Αγίων Αναργύρων. Εκεί όπου ο φρουρός του Τµήµατος παρακολουθούσε αµέτοχος τα όσα συνέβαιναν. Το ερώτηµα είναι ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν ο ειδικός φρουρός είχε πυροβολήσει. Τι συζητήσεις θα γίνονταν σήµερα αναφορικά µε την αστυνοµική αυθαιρεσία κ.λπ. Επί του θέµατος απαιτείται µια συνολικά ψύχραιµη συζήτηση, χωρίς λαϊκισµούς και, φυσικά, όχι µε τηλεοπτικούς όρους.

Πρόσκληση

Ο Αλέξης Τσίπρας µπορεί να ήταν επιφυλακτικός στην εισήγηση που έγινε για ένταξη του Κοσόβου στο Συµβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο µαθαίνω ότι προσκάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλµπιν Κούρτι, να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Στα ΜΜΕσα

Μέσα από την πλατφόρµα του ERTflix θα είναι στον αέρα το νέο κανάλι της δηµόσιας τηλεόρασης µε παιδικά. Τo ΕΡΤ kids ετοιµάζει και τις πρώτες ελληνικές παραγωγές µε αποκλειστικά παιδικό πρόγραµµα.

Από τον Κύρκο στους... πανελίστες

∆ιαβάζοντας τα ονόµατα των προσώπων που ενδέχεται να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε πιάνει θλίψη. ∆ιότι κάνουν παρέλαση διάφοροι πανελίστες και τηλεµαϊντανοί, που παλαιότερα δεν θα πέρναγαν ούτε απέξω. Ο γράφων θυµάται τις διηγήσεις του Λεωνίδα Κύρκου για το πώς το ΚΚΕ Εσωτερικού συντηρείτο οικονοµικά τη δεκαετία του ’80. Πώς αξιοποιούσαν την αποζηµίωση από τον έναν ευρωβουλευτή που είχε εκλέξει το κόµµα ή πώς µοιράστηκαν τη θητεία στις Βρυξέλλες ο Κύρκος µε τον Κώστα Φιλίνη. Οι πόροι ήταν ελάχιστοι και οι άνθρωποι έδιναν από το υστέρηµά τους για να συντηρήσουν γραφεία και να πληρωθούν οι λίγοι υπάλληλοι. Αυτά σήµερα µπορεί να µοιάζουν πολύ ροµαντικά, όµως η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο δεν µπορεί παρά να προκαλεί θλίψη για την κατάντια.

Εκδηλώσεις

Αντίστροφα µετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Ηδη από την Παρασκευή από το «Βελλίδειο» της Θεσσαλονίκης ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας παρουσίασε τη διακήρυξη του κόµµατος. Κατά τα λοιπά, σήµερα το απόγευµα στο γήπεδο της Νίαρ Ιστ, στην Καισαριανή, θα γίνει τιµητική εκδήλωση για τη συµπλήρωση 80 χρόνων από την εκτέλεση των 200 κοµµουνιστών από τους ναζιστές κατακτητές. Θα ακολουθήσει συναυλία µε τη Μαρία Φαραντούρη και τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

«Δυσκολότερο από ένα μουντιάλ το Euro»

Ο δηµοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος αποτελεί από µόνος του ένα περιβόλι γνώσεων. Για ιστορία, πολιτική, κινηµατογράφο, µουσική και, φυσικά, αθλητικά. Εχει έναν ξεχωριστό τρόπο να αποτυπώνει στα γραπτά του όσα του διηγούνται οι πρωταγωνιστές σηµαντικών γεγονότων. Οπως, για παράδειγµα, κάνει µε το πρώτο βιβλίο του, µε αναδροµή σε όλα τα Euro, υπό τον τίτλο «∆υσκολότερο από ένα µουντιάλ το Euro» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Η παρουσίαση του βιβλίου του Καρπετόπουλου θα γίνει τη ∆ευτέρα στις 8.30 µ.µ., στα Public του Συντάγµατος από τους Αντώνη Νικοπολίδη, Σπύρο Παπαδόπουλο, Χρήστο Φερεντίνο και Αρη Σταυρόπουλο.

Θα παραμείνει

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε το µεγαλύτερο µέρος του ευρωψηφοδελτίου. Μεταξύ αυτών και του γραµµατέα του κόµµατος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος θα παραµείνει στη θέση του, καθώς απολαµβάνει της πλήρους εµπιστοσύνης του Ανδρουλάκη.

Quiz: Ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ µε ηγετικές φιλοδοξίες έκανε το περασµένο Σαββατοκύριακο µάζωξη στα βόρεια προάστια;

Σιωπηλός

∆εν ξέρω πόσο ενδιαφέρον προκαλούν οι αφόρητες κοινοτοπίες που κατά καιρούς εκστοµίζει ο Κώστας Καραµανλής για την εξωτερική πολιτική, το δηµογραφικό κ.λπ. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μίλησε στο Συνέδριο της Ν.∆. Και αυτό γιατί από τότε που αποχώρησε από την προεδρία του κόµµατος, το µακρινό 2009, δεν έχει πάρει τον λόγο σε κανένα κοµµατικό συνέδριο.