Προκλήσεις Μαΐου και «ασπίδα» Μπελέρη

Μπορεί το «Μακεδονικό» να έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα, αλλά στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές θα επιστρέψει στο προσκήνιο, µε ό,τι αντίκτυπο αυτό µπορεί να έχει για τις διεργασίες δεξιά της Ν.∆. Συγκεκριµένα: Στις 8 Μαΐου θα γίνουν εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και το εθνικιστικό κόµµα θα κερδίσει. Το VMRO τάσσεται κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών και υπέρ του ονόµατος «Μακεδονία» σκέτο για τη γειτονική χώρα, οπότε στα επινίκια θα γίνουν οι σχετικές διακηρύξεις. Προφανώς, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η «Νίκη» θα κάνουν πάρτι, ενώ η Αφροδίτη Λατινοπούλου θα προσπαθήσει να κερδίσει πόντους στη Βόρεια Ελλάδα. Εννοείται πως στο Μέγαρο Μαξίµου τα ξέρουν αυτά και δεν αποκλείουν µια δηµόσια παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, την οποία, προφανώς, απεύχονται. Γενικά, ποτέ το «Μακεδονικό» δεν κάνει καλό στις κυβερνήσεις, είτε έτσι είτε αλλιώς. Να σηµειωθεί ότι µία εβδοµάδα µετά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αγκυρα για συνάντηση µε τον Ερντογάν - τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλεί «πειρατή». Ολα αυτά, που θα συµβούν τον Μάιο, εξηγούν σε µεγάλο βαθµό γιατί κρίθηκε απαραίτητη η συµµετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., παρά τις ενστάσεις αρκετών µέσα στην κυβέρνηση. Κρίθηκε ότι χρειαζόταν µια «ασπίδα» για πιθανές διαρροές προς τα δεξιά.

Quiz: Ποια κυρία περίµενε µέχρι τελευταία στιγµή τηλεφώνηµα για κάθοδο στις ευρωεκλογές και τελικώς αναφώνησε θλιµµένη: «Ανθ’ ηµών, Ελεονώρα»;

Διέξοδος μέσω Συνεδρίου

Από τη στιγµή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι θα επιµείνει µέχρι τέλους στον πήχη της δεύτερης θέσης για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στις ευρωεκλογές, δηµιουργήθηκε η απορία για τη στάση των εσωκοµµατικών του αντιπάλων, εφόσον ο στόχος αυτός δεν εκπληρωθεί. Επειτα από εντατικό ρεπορτάζ, η στήλη µπορεί να σας µεταφέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να θέσει θέµα ηγεσίας τον Ιούνιο, αλλά θα ζητηθεί επίσπευση του Συνεδρίου, που, κανονικά, είναι προγραµµατισµένο για το φθινόπωρο του 2025. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, να θέσει τέτοιο θέµα πρώτος ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικώντας ανανέωση της εντολής του για την ηγεσία.

Μαζεύονται πολλοί

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί, ακόµα κι αν βρεθεί στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί έχουν ηγετικές φιλοδοξίες και δεν φαίνεται ότι µπορεί να συνασπιστούν για να βρεθεί απέναντί του ένας που θα µπορούσε να τον κερδίσει. Αλλωστε, άπαντες γνωρίζουν ότι οι θεωρούµενοι ως δελφίνοι µπορεί µεν να µοιράζονται την αγωνία για το µέλλον του κόµµατος, έχουν όµως αντικρουόµενες προσωπικές στρατηγικές και δεν βρίσκονται σε συζήτηση µεταξύ τους για κοινή γραµµή.

Ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως φυσικό επόµενο ηγέτη σε περίπτωση που τεθεί θέµα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., δεν βιάζεται. Θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι είναι καλός δήµαρχος και µετά να κάνει το βήµα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το σηµειώνει πολύπειρος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που συνοµιλεί µαζί του. Αυτό, βέβαια, δεν σηµαίνει ότι τα δύο αξιώµατα δεν µπορούν να συνδυαστούν, αν προκύψει ανάγκη - ή ευκαιρία...

Μακριά και αγαπημένοι

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε όλες τις συνεντεύξεις του, όταν δέχεται τη σχετική ερώτηση, αναφέρεται µε τα καλύτερα λόγια στον Αλέξη Τσίπρα και στη σχέση τους, παρά την κριτική που ασκεί στα πεπραγµένα της περιόδου 2015-2019. Η αλήθεια είναι ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, συνοµιλούν από καιρού εις καιρόν, αλλά δεν έχουν ξαναφτιαχτεί οι γέφυρες που υπήρχαν µέχρι το Συνέδριο. Από µακριά και αγαπηµένοι, µέχρι νεωτέρας!

Ελπιδοφόρα συνάντηση

Ιδιαιτέρως θερµό ήταν το κλίµα στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αµερικής, Ελπιδοφόρου, µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Το γεγονός ότι ο Ελπιδοφόρος έχει παντρέψει στο παρελθόν ένα οµόφυλο ζευγάρι, καθώς και η συµµετοχή του στις διαδηλώσεις κατά της φυλετικής βίας έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη µεγάλη εκτίµηση που τρέφει για το πρόσωπό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίµηση είναι τέτοια που δεν επηρεάστηκε από τη µέτρια σχέση που διατηρεί µε τον Ελπιδοφόρο ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, Αντώνης ∆ιαµατάρης, ο οποίος συνδέεται µε τον Κασσελάκη µε προσωπική, οικογενειακή φιλία.

Δύσκολη εξίσωση

Η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Γιατί συµβαίνει αυτό; Γιατί η εξασφάλιση πλειοψηφίας στο προεδρείο της Βουλής προϋποθέτει συµµαχία µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Εκτός αν προταθούν πρόσωπα αποδεκτά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ταραχτεί η δεξιά πτέρυγα της Ν.∆. ∆ύσκολη εξίσωση, η οποία µάλλον θα περιµένει τη λύση της µετά τις ευρωεκλογές.

Λαμπαδηδρομίες...

Οι δύο Ολυµπιονίκες που µετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. θα τρέξουν ως λαµπαδηδρόµοι. Η µεν Βούλα Πατουλίδου στη Θεσσαλονίκη σήµερα, ο δε Πύρρος ∆ήµας στην Αθήνα στις 27 Απριλίου. Μαθαίνω ότι σε άλλους συνυποψηφίους µε αθλητικό παράστηµα και γερούς κοιλιακούς έχει προκληθεί µεγάλος εκνευρισµός. Κάποιοι, µάλιστα, λένε ότι, αν το ήξεραν νωρίτερα, θα γίνονταν κι αυτοί λαµπαδηδρόµοι. Ολα αυτά ενώ είµαστε ακόµη στον Απρίλιο. Και πού να µπει κι ο Μάιος! Εκεί να δείτε τι έχει να γίνει!