Δεν σχολίασε το παραμικρό

∆ύο µέρες µετά τη Eurovision βρέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Σουηδίας, αρµόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Jessika Roswall. Η υπουργός της Σουηδίας συζήτησε µε τους βουλευτές-µέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πλαίσιο συνεδρίασης το θέµα «Μια Ευρώπη πιο ασφαλής, πιο πράσινη, πιο ελεύθερη: ∆ιασφαλίζοντας την Ενωση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

Ο πολύ φιλόξενος αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι Ελλάδα και Σουηδία µοιράζονται κοινές αξίες και αρχές. Οµως ακούστηκαν και κάποιες φωνές που έκαναν αναφορές στη µεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της µουσικής και στα όσα διαδραµατίστηκαν. Μια από αυτές, χωρίς ενοχές, η Γεωργία Κεφαλά της Πλεύσης Ελευθερίας, που ανέφερε: «Είδαµε µια ευρωπαϊκή διοργάνωση που δεν έκανε τα δέοντα όσον αφορά την τήρηση των ίδιων των κανόνων της. Απαγόρευσε την παλαιστινιακή σηµαία και εξοβέλισε τον Σουηδό Παλαιστίνιο Eric Saade, που εµφανίστηκε µε την παλαιστινιακή µαντήλα στο χέρι του. Ενώ το Ισραήλ, στο όνοµα της ελευθερίας της έκφρασης και κάτω από το σύνθηµα “η µουσική µάς ενώνει”, πήρε µέρος βάζοντας τους πάντες σε κίνδυνο και προκαλώντας παγκόσµια δυσαρέσκεια. Θα ήθελα τη γνώµη σας για την απαγόρευση της παλαιστινιακής σηµαίας σε έναν µουσικό διαγωνισµό. Η µουσική µάς ενώνει, αλλά όχι όλους;».

Στο ίδιο θέµα αναφέρθηκε και ο Γιάννης Λοβέρδος από τη Ν.∆. αλλά και ο Σπύρος Τσιρώνης από τη «Νίκη». Φυσικά, η καλεσµένη υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Roswall ούτε λέξη είπε ούτε έκανε κάποιο σχόλιο...

Αδυνάτισε... ο Τζορτζ Τσούνης

Ο µισός... έχει µείνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα! O βουλευτής της Ν.∆. Φίλιππος Φόρτωµας είχε την ιδέα να καλέσει στη Βουλή µαθητές, γονείς και καθηγητές του σχολείου A. Fantis School του Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που εδρεύει στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Την επίσκεψη των µαθητών τίµησε µε την παρουσία του ο πρέσβης των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, που, όµως, παραλίγο να µην τον αναγνωρίσουν... καθότι έχει χάσει κοντά στα 40 κιλά, και µάλιστα τρώγοντας ελληνικότατο φαγητό. Ο κ. Τσούνης καλωσόρισε µαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που εντυπωσιάστηκαν από την αλλαγή του. Ο Ελληνοαµερικανός πρέσβης, που ήταν καλοφαγάς, έχει αγαπήσει για τα καλά την ελληνική κουζίνα, αφού µέσα σε ενάµιση χρόνο, τρώγοντας σαλάτες, σούπες και ψάρι και κόβοντας τη ζάχαρη και το αλεύρι, είχε καταπληκτικά αποτελέσµατα.

Μπάχαλο, µαθαίνω, γίνεται στα κεντρικά της Ν.∆., στην Πειραιώς, αφού κάτι πάει λάθος στον σχεδιασµό των περιοδειών και στέλνουν τους ίδιους και τους ίδιους...

Πρεμιέρα

Την πρώτη επίσηµη εµφάνισή του έκανε στη Βουλή ο νέος γ.γ. του υπουργείου Εργασίας. Ο µόλις 40 ετών Νίκος Μηλαπίδης ενηµέρωσε µαζί µε τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, την αρµόδια επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο, ο νέος γραµµατέας δεν πέρασε απαρατήρητος, όχι µόνο για τα όσα εξήγησε για τις συντάξεις... αλλά και για το χολιγουντιανό παρουσιαστικό του, αφού θυµίζει ηθοποιό. Εκλεψε τις εντυπώσεις µε το ήρεµο και σοβαρό του ύφος, αλλά και µε τον τρόπο που µιλούσε. Ο κ. Μηλαπίδης υπήρξε διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου (2020-2023). Tον Ιούλιο του 2023 διορίστηκε γενικός γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Του κλιμακίου...

Τρέχουν ανά την Ελλάδα όλοι οι βουλευτές όλων των παρατάξεων για να διαδώσουν τις θέσεις τους ενόψει της επικείµενης µάχης των ευρωεκλογών. Η Βουλή όλη την εβδοµάδα... υπολειτουργούσε, καθώς οι βουλευτές απουσιάζουν για να δώσουν το «παρών» σε όλη την επικράτεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δύο νοµοσχέδια που ψηφίστηκαν την εβδοµάδα που πέρασε η εικόνα από την Ολοµέλεια ήταν... άδεια έδρανα και ελάχιστοι βουλευτές στο Καφενείο και το Εντευκτήριο. Ελάχιστη κατανάλωση σε καφέδες και σνακ έγινε και οι υπεύθυνοι περιµένουν την επόµενη Παρασκευή την προ ηµερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όταν η Βουλή θα γεµίσει κόσµο και θα κλείσει...

Με στυλ ροκ

Με ροκ διάθεση, αλλά και ροκ ντύσιµο εµφανίστηκε στη Βουλή η πολύ συµπαθής και µαχητική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαµα, ηθοποιός στο παρελθόν, πολιτικός σήµερα. Η βουλευτής Χαλκιδικής σε συζήτηση νοµοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισµού για δωρεά του Ιδρύµατος Λάτση επέλεξε µια πολύ ιδιαίτερη στυλιστική γραµµή, που σχολιάστηκε. Με κίτρινο πουκάµισο χωρίς γιακά συνδύασε ένα δερµάτινο τζάκετ µε κίτρινες λεπτοµέρειες στα σιρίτια... έτοιµη να φύγει µε τη µηχανή για motorcycle tour. Oσοι, πάντως, την είδαν τη θαύµασαν...

...Στα κλιµάκια που έχουν προγραµµατιστεί να σαρώσουν όλη τη χώρα µέχρι τις 9 Ιουνίου ακούγονται παράπονα, αφού οι ίδιοι βουλευτές επισκέπτονται τις ίδιες περιοχές... Κάτι σαν déjà vu.

Σκίσιμο...

«Επιτέλους κάποιος έσκισε και ένα µνηµόνιο... Ολοι απειλούσαν, αλλά κανείς δεν τόλµησε!», ήταν το σχόλιο βουλευτή σε πηγαδάκι µετά το σκίσιµο που έριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Συµφωνία των Πρεσπών. Η αρνητικά αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης έφερε στα πηγαδάκια και στις συζητήσεις των βουλευτών µνήµες από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα µνηµόνια, έλεγε στη Μέρκελ να πάει σπίτι της και καλούσε τα καραβάνια να συνεχίσουν, παρά τα σκυλιά που γάβγιζαν. Το σκίσιµο, πάντως, της Συµφωνίας πολλούς ανησύχησε από τη Ν.∆., που ξέρουν ότι το κοινό του Κ. Βελόπουλου, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, «σκίζεται» για τον πρόεδρο.

Αποσύρθηκε

Την πήρε πίσω τελικά την κακή διάταξη ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, µετά την παρέµβαση του ευρωβουλευτή της Ν.∆. Στέλιου Κυµπουρόπουλου, που εντόπισε ότι από τις τροποποιήσεις πάνω στο ισχύον πλαίσιο επηρεάζονται τα άτοµα µε αναπηρία, καθώς τους αφαιρείτο επί της ουσίας το δικαίωµα στο αµετάθετο. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ο ευρωβουλευτής συναντήθηκε µε τον υπουργό προκειµένου να µεταφέρει τις αντιρρήσεις που γεννήθηκαν τόσο στον ίδιο όσο και σε οικογένειες ΑµεΑ. Μάθαµε ότι, µετά το ραντεβού µε τον κ. Κυµπουρόπουλο, η εν λόγω διάταξη έχει αποσυρθεί ήδη από το νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.