Η ΚΕΔΕ, το μακάβριο τέλος και η απόφαση του ΣτΕ

Από τα «χείλη» της ∆ικαιοσύνης και συγκεκριµένα από τους δικαστές του Συµβουλίου της Επικρατείας κρέµονταν οι δήµαρχοι που προσέφυγαν κατά του τέλους ταφής, αλλά και εκείνοι σε όλη τη χώρα. Οπως µαθαίνουµε, αν και οι αιρετοί ήταν νοµικά θωρακισµένοι, οι αρµόδιοι φορείς του ∆ηµοσίου δεν είχαν στείλει απόψεις, ήταν απροετοίµαστοι, οπότε η υπόθεση οδηγήθηκε σε αναβολή, µε εκ νέου εκδίκαση στις 8 Οκτωβρίου. Κάποιοι αιρετοί ερµήνευσαν αυτή την κίνηση ως πρόθεση να µην εκδικαστεί η υπόθεση την παρούσα χρονική στιγµή. Πάντως, οι δήµαρχοι προτίθενται να πάνε το θέµα µέχρι τέλους συνεχίζοντας τον αγώνα, καταθέτοντας άµεσα αίτηση αναβολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης για το τέλος ταφής έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση τον ερχόµενο Οκτώβριο ή σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναβολή, «παγώνοντας» έτσι την καταβολή του. Υπενθυµίζεται πως 165 δήµοι έχουν προσφύγει κατά του τέλους ταφής, το οποίο αποτελεί οικονοµική θηλιά για όλους τους δήµους, ενώ σύσσωµη η Αυτοδιοίκηση το χαρακτηρίζει άδικο µέτρο. Μάλιστα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, Λάζαρος Κυρίζογλου, «θα ήταν ακόµα περισσότεροι αν η σχετική προθεσµία για το δικαίωµα προσφυγής έληγε αργότερα, καθώς πολλοί δήµοι που άλλαξαν διοικήσεις δεν πρόλαβαν τη 10η Φεβρουαρίου». Αν… πέσει το τέλος ταφής στο Συµβούλιο της Επικρατείας, όπως µαθαίνουµε, σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις, µε το κράτος να αναζητεί άλλον τρόπο είσπραξης αυτού του εσόδου, που αποτελεί δέσµευση της χώρας.

Σε ποια µυστική σύσκεψη δεν βγήκε «λευκός καπνός» και αυτό θα οδηγήσει σε εξελίξεις το επόµενο διάστηµα; Μάλιστα, όχι µακροπρόθεσµα, αλλά άµεσα, την ερχόµενη εβδοµάδα.

Ρεκόρ

Αναµένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ το Ελληνικό ∆ίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, µε επικεφαλής τον δήµαρχο ΕλληνικούΑργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο. Στην πρώτη Γ.Σ., που θα πραγµατοποιηθεί στις 29 Μαΐου, θα δώσουν το «παρών» 120 δήµοι. Σίγουρα αυτός ο αριθµός είναι µόνο η αρχή… αφού το ενδιαφέρον είναι µεγάλο!

Ενισχύει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία με τους πολίτες ο δήμαρχος Aγ. Αναργύρων - Kαματερού, Σταύρος Τσίρμπας. Γι’ αυτό πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το TikTok.

Δικαιώνεται

Το ΣτΕ, µε απόφασή του, δικαίωσε τον δήµαρχο Βάρης-ΒούλαςΒουλιαγµένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που εξέδωσε εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) µε την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία ∆όµησης του δήµου αδειών που κάνουν χρήση των µπόνους του ΝΟΚ. Ο δήµος είχε προσφύγει στο ΣτΕ µετά την απόφαση του γραµµατέα της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής για ακύρωση της εσωτερικής διαταγής µέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόµενης αίτησης α ναστολής. Ο δήµαρχος χαρακτήρισε την εξέλιξη «πρώτη νίκη», αλλά σίγουρα είναι και µεγάλη ανατροπή.


Ποιος αιρετός έβγαλε ανακοίνωση για νέα δεδοµένα, αλλά τα περισσότερα που περιλάµβανε ήταν «καρφιά» για τον προκάτοχό του; Πάντως, είναι γνωστό τοις πάσι πως οι σχέσεις τους ούτε ήταν ούτε είναι καλές.

Περί μικρότητας

Με «µικρότητα», σχολίασε η πρώην δήµαρχος Πεντέλης ∆ήµητρα Κεχαγιά, αντιµετωπίζει η νέα δηµοτική Αρχή το έργο που έχει δροµολογηθεί ή επιτευχθεί. Η κ. Κεχαγιά προχώρησε σε αυτόν τον χαρακτηρισµό αναφερόµενη στο έργο της οριστικής ένταξης στο ΕΣΠΑ της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης στον ∆ήµο Πεντέλης.

Αθωώθηκε πρώην δήμαρχος

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων και Πληµµεληµάτων Κέρκυρας για την υπόθεση απιστίας σε βάρος του πρώην δηµάρχου Φιλιατών Μηνά Ντουµάζιου για το έλλειµµα της τάξης των 6,1 εκατ. ευρώ που αποκάλυψε το πόρισµα των οικονοµικών επιθεωρητών για τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2010. Το δικαστήριο οµόφωνα και µε τη σύµφωνη γνώµη του εισαγγελέα έκρινε αθώο τον πρώην δήµαρχο, µε το σκεπτικό ότι τα πραγµατικά περιστατικά δεν συγκροτούσαν το αδίκηµα της απιστίας. Οπως παρουσίασε στο δικαστήριο ο συνήγορος του πρώην δηµάρχου, το έλλειµµα ήταν λογιστικό και όχι ταµειακό.

Σε πέρας

Εφερε απόλυτα εις πέρας την αποστολή διοργάνωσης της πρώτης επιµορφωτικής ηµερίδας για στελέχη των ΟΤΑ ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, ∆ηµήτρης Μαραβέλιας.