Και εγένετο… «Ήφαιστος»

Η σύµπραξη δήµων µε την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), µε φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία πραγµατικά µπορεί να κάνει θαύµατα… και συγκεκριµένα τον «Ηφαιστο». Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραµµα σχεδιάστηκε στη βάση της διαπίστωσης ότι η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Υλοποιείται πιλοτικά σε πέντε δήµους της Περιφέρειας Αττικής, στον ∆ήµο Μεγαρέων, τον ∆ήµο Αθηναίων, τον ∆ήµο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, τον ∆ήµο Κερατσινίου-Ρέντη και τον ∆ήµο Σαλαµίνας. Αποτελεί µια πρωτοβουλία που έχει ως βασικό στόχο την παροχή εξειδικευµένων γνώσεων σε εργαζόµενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς για τα ζητήµατα της αναπηρίας. Η πιλοτική εφαρµογή του προγράµµατος υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ, µε την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδας (ΚΕ∆Ε) και της Ελληνικής Παραολυµπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ). Με το δεξί µπήκε στον φορέα ο νέος διευθύνων σύµβουλος, Αναστάσιος Μαυρίδης, ο οποίος ξεκίνησε τα καθήκοντά του στην Εταιρεία µε µια τόσο σηµαντική και ενδιαφέρουσα δράση. Ο πολύπειρος πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, ∆ηµήτρης Μαραβέλιας, χαιρέτισε την έναρξη του πιλοτικού προγράµµατος, περιγράφοντάς το ως ένα ουσιαστικό βήµα για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων µας. Τόνισε ακόµα ότι το πρόγραµµα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δηµιουργεί ισότιµες ευκαιρίες για όλους και όλες. Μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρµογής του προγράµµατος, η ΕΕΤΑΑ θα συντάξει σχετικό υπόµνηµα, το οποίο θα κατατεθεί προς τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕ∆Ε και τις 13 περιφέρειες, αλλά και προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

Ποιος δήµαρχος, µε µόλις πέντε µήνες θητείας, ήδη λέει: «Πού έµπλεξα; Τι ήθελα και έµπλεξα;». Φυσικά λόγω των δυσκολιών που αντιµετωπίζει στον δήµο από την αρχή. Πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για το µέλλον.


Περί αλαζονείας

«Πυρά» εξαπέλυσε ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης, Γρηγόρης Λέων, κατά της δηµοτικής Αρχής του Μάριου Ψυχάλη. Ο κ. Λέων σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πλήρη αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων από τη διοίκηση» και προσθέτει, µεταξύ άλλων, πως «αυτή η εξαπάτηση συνοδεύεται από µία αλαζονική συµπεριφορά απέναντι σε όλους». Πάντως, για την «αλαζονεία» η αλήθεια είναι πως έχει φτάσει στα αυτιά µας και από άλλες πηγές, τόσο εντός όσο και εκτός δήµου!

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ευρωεκλογές με αυτοδιοικήθηκες μαζί, για μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών και λιγότερη αποχή.


Ειδική αποστολή

Οµάδα 650 υπαλλήλων συντόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς για να είναι όλα έτοιµα αύριο. ∆ύο πράγµατα γνωρίζει να κάνει καλά ο περιφερειάρχης Αττικής: να διαχειρίζεται κρίσεις και να οργανώνει εκλογές. Εν προκειµένω, ενόψει των ευρωεκλογών, συντονίζει όλον τον µηχανισµό της Περιφέρειας, προκειµένου όλα να λειτουργήσουν άψογα αύριο· από τη στιγµή που θα ανοίξουν οι κάλπες µέχρι που θα κλείσουν και θα αρχίσει η ροή των αποτελεσµάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς µε µια οµάδα 650 έµπειρων υπαλλήλων εργάστηκε πυρετωδώς τις προηγούµενες εβδοµάδες, προκειµένου να είναι έτοιµοι οι εκλογικοί σάκοι µε τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, οι εκλογικοί κατάλογοι και όλο το απαραίτητο υλικό για τις εφορευτικές επιτροπές.

Είπα… ξείπα για τις προεκλογικές δεσµεύσεις από νέο δήµαρχο. Στους πρώτους µήνες, και «ξηλώνει το πουλόβερ» των υποσχέσεων στους πάντες, για τα πάντα, για την εκλογή του. Ανέβασε πολύ τον πήχη και ήδη περνάει από κάτω.


Crash test

Το πρώτο crash test για την αντιπυρική περίοδο έγινε στον ∆ήµο ∆ιονύσου µε τη φωτιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι στα µέσα της εβδοµάδας. Η δήµαρχος ∆ιονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, όπως µαθαίνουµε, είναι ικανοποιηµένη από την κινητοποίηση και την άµεση και καθοριστική παρέµβαση των δυνάµεων. Πάντως, ένα είναι βέβαιο, ότι δύσκολα θα αποµακρυνθεί από τον δήµο της φέτος το καλοκαίρι, αν και, όπως υποστηρίζει, έχει οργανωθεί ο δήµος.

Μετεξέλιξη

Σε Αναπτυξιακό Οργανισµό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΟΤΑ) µετεξελίσσεται, όπως µαθαίνουµε, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του ∆ήµου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Αυτή η κίνηση αναµένεται να δώσει µεγαλύτερη ευελιξία στον δήµο, µιας και βάσει οργανογράµµατος η ΕΑΤΑ αποκτά πλέον και τεχνική υπηρεσία. Ο διευθύνων σύµβουλος, Ιωάννης Γεώργιζας, υποστηρίζει πως τα έργα θα υλοποιούνται µε πιο γρήγορες ταχύτητες.

Προτεραιότητα

Πρωταρχικός στόχος, διαχρονικά, για τον δήµαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, είναι τα ενεργειακά ζητήµατα. Μάλιστα, προχώρησε σε µια κίνηση ιδιαιτέρως σηµαντική. ∆ροµολογήθηκε µε την υπογραφή της σχετικής σύµβασης µε τους αναδόχους ένα τεράστιο έργο ενεργειακής αναβάθµισης εννέα σχολείων του ∆ήµου Φυλής, στις ∆ηµοτικές Ενότητες Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής.

Φουρτούνες

Συνεχίζονται οι φουρτούνες στον ∆ήµο Σαρωνικού, µε την πρώην αντιδήµαρχο Ναταλί Κάκκαβα να προσφεύγει στη ∆ικαιοσύνη, µε δικηγόρο τον ποινικολόγο Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο.