Η κατάπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φίλης και η Αχτσιόγλου

H κατάπτωση που επικρατεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούµενο. Με αποτέλεσµα να βλέπεις ανθρώπους περαστικούς από την Αριστερά να επιτίθενται µε βρώµικα µέσα στα στελέχη της Νέας Αριστεράς που είναι από τα γεννοφάσκια τους στον χώρο. Με αποκορύφωµα την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ∆. Αυγέρη να λέει στον Νίκο Φίλη πως είναι η ντροπή της Αριστεράς. Στον Φίλη, που έχει δώσει τη ζωή του στην Αριστερά και έχει λιώσει παπούτσια σε πορείες. Να τα λέει αυτά η Αυγέρη (!) στον Φίλη του «Ρήγα Φεραίου», στον Φίλη της «Αυγής», στον Φίλη που, ανεξάρτητα από το αν διαφωνείς ή συµφωνείς µαζί του, δεν έλειψε από καµία µάχη της Αριστεράς εδώ και µισό αιώνα. Και το ίδιο να κάνουν διάφοροι (όψιµοι) ΣΥΡΙΖΑίοι µε την Εφη Αχτσιόγλου, που όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύεται µε σεµνότητα, και να υπάρχουν κάποιοι που να αφήνουν χυδαία υπονοούµενα.

Αξιόλογοι υποψήφιοι

Στα ευρωψηφοδέλτια των δηµοκρατικών κοµµάτων υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι, κάποιοι εκ των οποίων, αν είχαν µεγαλύτερη δηµοσιότητα, θα διεκδικούσαν µε αξιώσεις την εκλογή τους. Εστω και έτσι, από τη στιγµή που υπάρχει η µάχη του σταυρού, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν στην Ευρώπη τους πιο σοβαρούς υποψηφίους. Αυτούς που ξέρουν τη δουλειά, που µπορούν να προσφέρουν, που έχουν ένσηµα και βιογραφικό και που δεν είναι απλώς τηλεµαϊντανοί ή περσόνες. ∆υστυχώς σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν έγινε η παραµικρή συζήτηση για την Ευρώπη και την ατζέντα της επόµενης πενταετίας. Γι’ αυτό και δεν ήταν εύκολο να αναδειχτούν από τον δηµόσιο διάλογο τα αντίστοιχα πρόσωπα.

Αξιολόγηση

Στο επιτελείο του Ανδρουλάκη κατέγραψαν παρόντες και απόντες βουλευτές σε αυτή την εκλογική αναµέτρηση, αλλά και τη στάση τους απέναντι σε συγκεκριµένους υποψηφίους. Και επειδή έρχονται «κόκκινες κάρτες», θα σας πω για ποιον είχαν να λένε για το πόσο έτρεξε σε όλη την Ελλάδα: τον Παύλο Χρηστίδη.

Στα ΜΜΕσα

Απολύτως δικαιολογηµένα είναι τα καλά λόγια που επεφύλαξε ο πρωθυπουργός για τη δουλειά που γίνεται στη δηµόσια ραδιοφωνία. ∆ουλειά την οποία εν πολλοίς πιστώνεται η διεύθυνση του ραδιοφώνου.

Μηνύματα στήριξης

Στις αρχές της εβδοµάδας υπήρξε επικοινωνία µεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ευάγγελου Βενιζέλου ενόψει της κρίσιµης µάχης των ευρωεκλογών. Αλλωστε, η σχέση των δύο είναι αρκετά στενή και σε σταθερή βάση ο κ. Βενιζέλος µεταφέρει τις σκέψεις του στον κ. Ανδρουλάκη. Οπότε µόνο τυχαίες δεν ήταν για τους γνωρίζοντες η ηχηρή παρέµβαση (ρ/σ ΣΚΑΪ) που έκανε ο κ. Βενιζέλος και η προτροπή του προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, λοιπόν, τα δύο πιο εµβληµατικά πρόσωπα του εκσυγχρονισµού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, έστειλαν µε τον τρόπο τους και τη στάση τους τα πιο ξεχωριστά µηνύµατα στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και µε την παρουσία του Αλέκου Παπαδόπουλου στην εκδήλωση του Ανδρέα Σπυρόπουλου, αλλά και µε τη συµµετοχή του Γιάννη Μανιάτη στο ευρωψηφοδέλτιο.

Συμβολισμός

Με έναν συµβολικό τρόπο επέλεξε ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ να κλείσει την προεκλογική περίοδο. Ο ∆. Κουτσούµπας µίλησε στη Μαλεσίνα, στέλνοντας µήνυµα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζοµένων της ΛΑΡΚΟ. Στο πλευρό του ήταν και ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το ΚΚΕ.

Στις Σπέτσες μετά τις εκλογές

Κάτι µου λέει πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βαλθεί να τους «τρελάνει» όλους εκεί στην Κουµουνδούρου. ∆ιότι, όπως µαθαίνω, την Τρίτη, δύο µέρες µετά τις ευρωεκλογές, έχει προγραµµατίσει, εκτός απροόπτου, να φύγει και να πάει να βγάλει όλο τον Ιούνιο στις Σπέτσες! Αλλωστε, το σπίτι του στο Κολωνάκι θα είναι έτοιµο τον Ιούλιο, οπότε φαίνεται να έχει από τώρα και τη δικαιολογία έτοιµη. Κι αν ξεκλέψει κι άλλο χρόνο, θέλει να πάει και στις ΗΠΑ.

Απορία

∆ιαβάζω ότι, εκτός του κόµµατος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Αντώνης Σαµαράς θα υποστηρίξει και τον Ακη Τσελέντη, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη «Νίκη». Μάλλον δεν θα έχει πληροφορηθεί ο πρώην πρωθυπουργός τις «ψεκασµένες» ανοησίες που κατά καιρούς εκτοξεύει ο Τσελέντης.

Ποιοι είναι οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το βράδυ των ευρωεκλογών δεν έχουν κανονίσει καµία τηλεοπτική εµφάνιση;

Πάλι απών

Εύλογα ερωτήµατα προκάλεσε σε στελέχη, αλλά και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου απουσίαζε από τη συγκέντρωση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Πάτρα. Από την άλλη, όπως σχολιαζόταν στους διαδρόµους της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος απουσίαζε από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές, γιατί να µην απουσιάζει και από την κεντρική συγκέντρωση στην Πάτρα;

Τοπικό ντέρμπι

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, αλλά και οι ντόπιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των δύο κοµµάτων, Βασίλης Κασσελάκης και Γιώργος Σταθάκης. Στην πιο δύσκολη θέση, δε, λέγεται πως είναι ο Παύλος Πολάκης, καθώς ο αψύς Σφακιανός από τη µία δεν θέλει να «ψηλώσει», ενόψει βουλευτικών εκλογών, ο Κασσελάκης, από την άλλη έχει διαχρονική κόντρα µε τον Σταθάκη, ένα από τα πιο σοβαρά στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς.