Ο Κασσελάκης ''είδε φως και μπήκε'' στον ΣΥΡΙΖΑ

Οταν άκουγα τον Στ. Κασσελάκη να µας πλασάρει την ατοµική του εµπλοκή στα πολιτικά δρώµενα της χώρας ως αποτέλεσµα της κοινωνικής του καταξίωσης, η οποία τάχα µου οφειλόταν στο περίφηµο «ελληνικό όνειρο» που είχε στον πυρήνα της αφήγησής του, σκεφτόµουν ένα πρόστυχο ρητό. «Μάθανε ότι συνουσιαζόµαστε, πλακώσανε και οι... κάθε καρυδιάς καρύδι εθνοσωτήρες». Ο Στ. Κασσελάκης, ενώ είναι γνωστό πως κάποτε «ψαχνόταν» µε τη Ν.∆., αλλά έφαγε πόρτα από τον Κ. Μητσοτάκη. ∆ιότι, είτε µας αρέσει είτε όχι, η Ν.∆. είναι κόµµα αρχών και όχι τυχοδιωκτών, ούτε της λογικής «µπείτε, σκύλοι, αλέστε και αλεστικά µη δίνετε». Ο Στ. Κασσελάκης, αφού δεν κατάφερε να «τρουπώσει» στη Ν.∆., «είδε φως και µπήκε» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα πράγµατα ήταν πιο εύκολα για να αναπτύξει τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Προφανώς, σκέφτηκε πως, όταν µέσα από τον συγκεκριµένο χώρο έγινε πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας µε συγκυβερνήτη τον Π. Καµµένο, οι οποίοι στα µάτια του φάνταζαν ως «γραφικές µετριότητες», τότε ο ίδιος µπορεί να «θριαµβεύσει» πάνω στην κατάρρευσή τους. Αλλωστε, το έχει πει: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κανονικό κόµµα, ο ίδιος δεν θα εκλεγόταν αρχηγός του. Το ηθικό δίδαγµα αυτής της εξιστόρησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έφτασε στην εξουσία µε πρόσωπα «άχρηστα», είναι λογικό να εκλέγει για αρχηγό τον Στ. Κασσελάκη, να έχει για πρόεδρο της Κ.Ο. τον Ν. Παππά και για διεκδικητές της αρχηγίας τους Π. Πολάκη, Α. Γκλέτσο και ∆. Παπανώτα.

Κρατάει χρόνια αυτή η διχόνοια

Οι σουρεαλιστικές καταστάσεις που καταγράφουµε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ηµέρες περιλαµβάνουν και επεισόδια που παραπέµπουν στη γνωστή ρήση «δυο γάιδαροι µαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Και αναφέροµαι στην άγρια τροπή που έχει πάρει η αντιπαράθεση ανάµεσα στη Θ. Τζάκρη και τον Γ. Ραγκούση, µέλη σήµερα της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. Για όσους έχουν γνώση και µνήµη, κρατάει χρόνια αυτή η διχόνοια ανάµεσά τους. Τι εννοώ; Ο Γιάννης Ραγκούσης, εναντίον του οποίου αφήνει υπαινιγµούς η Θ. Τζάκρη πως λειτουργούσε εκφοβιστικά, είχε «συνεργαστεί» µαζί της την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ µε πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Ραγκούσης από το 2009 έως το 2011 ήταν υπουργός Εσωτερικών µε υφυπουργό τη Θ. Τζάκρη. Οπότε, όταν η τελευταία αφήνει υπαινιγµούς εναντίον του περί µπούλινγκ, σε εκείνη την περίοδο «συγκατοίκησής» τους αναφέρεται. ∆εν ξέρουµε εάν η Θ. Τζάκρη διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Γ. Ραγκούσης τής είχε κάνει τη ζωή κόλαση, αλλά, εφόσον κάτι τέτοιο αφήνει να εννοηθεί, θα κληθεί να το αποδείξει στις αρµόδιες Αρχές.

Δεν έπεσε στην παγίδα

Ασχέτως ποια κατάληξη θα έχει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν µπορεί να κατηγορήσει τον Ν. Ανδρουλάκη ότι δεν έκανε τα πάντα προκειµένου το κόµµα να µη διολισθήσει στον βούρκο της διαλυτικής εσωστρέφειας, όπως συνέβη µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόµα και αν κάποιοι πήγαν να τον εξουδετερώσουν από την αρχηγία του κόµµατος πριν ακόµη «καθαρογραφούν» τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, εντούτοις ο ίδιος απέφυγε να πέσει στην παγίδα που του έστηναν µε σκοπό να δηµιουργήσουν συνθήκες διάλυσης στον χώρο. Σήκωσε αµέσως το γάντι και έβαλε το κόµµα σε τάξη, αδιαφορώντας εάν αυτό είναι υπέρ του ή εναντίον του.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Στο στόχαστρο των «διωκτικών Αρχών της Κουµουνδούρου» , δηλαδή της οµάδας των «87», έχει µπει ένας στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πληρωνόταν µε παχυλό µισθό για να βγάζει βόλτα τη σκυλίτσα του προέδρου, τη γνωστή Φάρλεϊ, προκειµένου να κάνει την ανάγκη της.

Κάνουν προσευχές

Αν όχι ολόκληρη, η µισή τουλάχιστον Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως όλοι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, για ένα πράγµα προσεύχονται, και ας είναι άθεοι. Μην πάρει ανάποδες ο Κ. Μητσοτάκης και προκηρύξει πρόωρες εκλογές µέσα στο φθινόπωρο. Ετσι και συµβεί κάτι τέτοιο, πάνω από 40 βουλευτές που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά κινδυνεύουν να µην επανεκλεγούν και να χάσουν τον µισθό τους. Οσο είναι ο Κ. Μητσοτάκης στην εξουσία, για τα επόµενα δύο χρόνια, τότε και αυτοί θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Θα «πληρώνονται» κανονικά και µε τον νόµο.



Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να αποδείξει σε όλους ότι δεν φέρει καµία ευθύνη γι’ αυτά που συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος µπορεί και να στείλει επιστολή ανεξαρτητοποίησής του στον πρόεδρο της Βουλής.

Για κακή του τύχη

Αν έχω καταλάβει καλά, τώρα που ο Π. Πολάκης διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει να ανοίξει µέτωπο µε τη Νέα Αριστερά, για να µην «προκαλέσει» τον κόσµο που ανήκει στην εκλογική βάση του συγκεκριµένου χώρου. Κοινώς, λουφάζει, ελπίζοντας ότι µε τον τρόπο αυτό µπορεί να αποσπάσει την εύνοιά τους στη µάχη που θα δώσει απέναντι στον Στ. Κασσελάκη. Οµως, για κακή του τύχη και για λογαριασµό των συγκεκριµένων µελών βγαίνει δηµοσίως η Ε. Αχτσιόγλου και του υπενθυµίζει τον βρώµικο ρόλο που διαδραµάτισε εναντίον της στις προηγούµενες εσωκοµµατικές εκλογές, ώστε να διευκολύνει εναντίον της την υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη, τον οποίο τώρα αµφισβητεί.

Το αδίκημα

Τις προηγούµενες ηµέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Παραστατίδης κατάφερε να κερδίσει κάποια λεπτά δηµοσιότητας µε το να καταγγέλλει πως βουλευτές της Ν.∆. «κατόπιν ενεργειών» τους κατάφεραν να δώσουν λύσεις σε ζητήµατα που αφορούσαν τις συγχωνεύσεις τµηµάτων στις σχολικές αίθουσες. Αλήθεια, για ποιον λόγο αντέδρασε µε αυτόν τον τρόπο; Από πότε συνιστά «ρουσφετολογικό αδίκηµα» κάποιοι βουλευτές να ασχολούνται µε τα προβλήµατα της εκλογικής τους περιφέρειας και στη συνέχεια, εφόσον αυτά επιλύονται, να ενηµερώνουν τους «συντοπίτες» τους για τη θετική εξέλιξή τους; Ο κ. Παραστατίδης ως βουλευτής δεν γίνεται αποδέκτης προβληµάτων στην περιφέρειά του;

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 21/9