avatar

Πρώτο Πρωινό
Αλέξανδρος Κλώσσας

To σχέδιο Τσίπρα για τις εκλογές, οι "κομμένες γέφυρες" και ο εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ

Briefing

Η παραπολιτική στήλη του Secret

To σχέδιο Τσίπρα, οι "κομμένες γέφυρες" και ο εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ

Σχέδιο Τσίπρα

Στο δεύτερο µέρος της συνέντευξής του στο in.gr, ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε εµµέσως τον εκλογικό του σχεδιασµό στο παρθενικό ταξίδι της ΕΛΑΣ προς τις κάλπες. «Κάλπη της ανατροπής θα είναι οι δεύτερες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι θεωρεί δεδοµένο πως θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές και ότι στις πρώτες θα κυριαρχήσει η Ν.∆. Επειτα, όπως όλα δείχνουν, ελπίζει να µειώσει αισθητά τη διαφορά, υπολογίζοντας ότι η ΕΛΑΣ θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ετσι θα έχει κατοχυρώσει τον ρόλο του εναλλακτικού πόλου απέναντι στη Ν.∆., συµπιέζοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια για δηµιουργία µιας κυβέρνησης µειοψηφίας ή «ηττηµένων» δεν αποκλείεται. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δηµιουργήσει το έδαφος για νίκη την επόµενη εκλογική περίοδο.

Κομμένες "γέφυρες"

Και µιας και λέµε για το σενάριο απόπειρας δηµιουργίας µιας κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόµµα, σε περίπτωση που κυριαρχήσει ξανά η Ν.∆., ας βάλουµε κάτω τα δεδοµένα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να λέει ότι θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ να τσακώνεται µόνο του, καθώς έχει αντίπαλο τη Ν.∆., µπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιµένει ότι έχει µονοµέτωπο µε την κυβέρνηση, ωστόσο είναι σαφές ότι και οι δύο για αρχή θέλουν να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση µε πολιτικούς όρους, που αποτυπώνονται µε την περιγραφή «ο θάνατός σου, η ζωή µου».

Γνωρίζουν, άλλωστε, και οι δύο ότι όποιος έρθει τρίτος θα βρει µπροστά του µόνο εµπόδια. Ετσι, εκ των πραγµάτων, οι σχέσεις των δύο κοµµάτων θα παραµείνουν ψυχροπολεµικές. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν γέφυρες επικοινωνίας. Με αυτά τα δεδοµένα δεν µπορεί να σχηµατισθεί κανένα σχήµα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ µε την ΕΛΑΣ, παρά τις ελπίδες και τα σχέδια κάποιων και στα δύο κόµµατα.

Χωρίς δεύτερη σκέψη στηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ τον Μ. Χριστοδουλάκη απέναντι στα δηµοσιεύµατα της εφηµερίδας «∆ηµοκρατία». Οι ανακοινώσεις-απαντήσεις του προωθήθηκαν από το γραφείο Τύπου.

Ελπίδες Σαμαρά

Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά προετοιµάζονται για την εκλογική κούρσα, στην τελική ευθεία της οποίας, όπως όλα δείχνουν, θα µπουν λίγο πριν από τις κάλπες. Μέχρι τότε βλέπουν τις ελπίδες τους για µια καλύτερη επίδοση να αυξάνονται, καθώς το κόµµα της Μαρίας Καρυστιανού, που ακουµπά όµορες δεξαµενές, δείχνει να «ξεφουσκώνει». Η επιλογή να µην «καεί» στην προθέρµανση και να αργήσει να ανακοινώσει τον φορέα φαίνεται να βγαίνει στον πρώην πρωθυπουργό, που παρακολουθεί τις δυσκολίες στο κόµµα Καρυστιανού.

Εφτασε στις κεραίες µου ότι στην ΕΛΑΣ ξεκίνησαν τις µετρήσεις για υποψηφίους του κόµµατος στην Αττική. Αφορούν νέα στελέχη και όχι πρώην βουλευτές.

Βαρύ πυροβολικό

Επειτα από µια πρώτη δόση διακοπών, η Ολγα Γεροβασίλη γράφει χιλιόµετρα στην εκλογική της περιφέρεια, την Αρτα. ∆ίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις που γίνονται το καλοκαίρι, όπως αυτή στο Νεοχώρι της Αρτας, σε µουσικό αφιέρωµα για τη Σµύρνη. Οπως όλα δείχνουν, κρατά τις µηχανές ζεστές και την επαφή της µε τους πολίτες, καθώς µετά το φθινόπωρο θα ανοίξει και επίσηµα τον βηµατισµό της προς την ΕΛΑΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελεί… βαρύ πυροβολικό.

3η Σεπτέμβρη

Στις 11 Αυγούστου καταµεσήµερο, µε την Αθήνα άδεια και το θερµόµετρο στο κόκκινο, στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν µείνει συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Αιτία, οι προετοιµασίες για τη ∆ΕΘ και την εκδήλωση της 3ης Σεπτεµβρίου, που θα πραγµατοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οσο για την Αθήνα, στα σκαριά είναι µεγάλη εκδήλωση προεκλογικού χαρακτήρα, που θα ακολουθήσει αυτήν της Κρήτης. Ετσι θα ικανοποιηθούν και όσοι επέµεναν τα πολιτικά γεγονότα του ΠΑΣΟΚ να δηµιουργούνται στο Λεκανοπέδιο, που «πονά», και όχι στην περιφέρεια.

Προκάλεσε εκνευρισμό

Μεγάλο εκνευρισµό προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει το οικονοµικό του πρόγραµµα στις 2 Σεπτεµβρίου. Ετσι, θα µιλήσει στη Θεσσαλονίκη µετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θα έχει οµιλίες στις 3 Σεπτεµβρίου και έπειτα στη ∆ΕΘ. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιµούν ότι η επιλογή αυτή έγινε για να γίνει σχολιαστής των δηλώσεών του ο Νίκος Ανδρουλάκης και να επισκιαστούν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ετσι µπήκε ακόµα ένα λιθαράκι για κεντροαριστερό εµφύλιο.

Φωτογραφίες

Ξεκίνησε µε µια φωτογραφία στο Προεδρικό Μέγαρο µαζί µε τον Γιώργο Παπανδρέου και συνέχισε µε ακόµα ένα φωτογραφικό στιγµιότυπο µε τον ΠΑΣΟΚογενή περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη. Οσοι διαβάζουν πίσω από τις γραµµές καταλαβαίνουν ότι µόνο τυχαίες δεν είναι οι επιλογές αυτές, καθώς θέλει να δώσει καθαρά το µήνυµα ότι αποκαθιστά δεσµούς και χτίζει γέφυρες επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι η Θεοδώρα Τζάκρη το παλεύει και, παρά τις όποιες αντιδράσεις, θα βρει τον δρόµο.

Περί διεύρυνσης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι µε το ΠΑΣΟΚ η Ράνια Θρασκιά και ο Πέτρος Παππάς, που εκλέχθηκαν µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προστέθηκε και ο Μιχάλης Χουρδάκης. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πια ο Χάρης Καστανίδης, που έχει αποχωρήσει από το κόµµα, ο Αντώνης Σαουλίδης, που πήγε στην ΕΛΑΣ, και ο Γιάννης Μαγκριώτης. Με λίγα λόγια, όλοι οι παλιοί είναι εκτός και οι «µεταγραφές» παίρνουν τις θέσεις τους. Οι επιδόσεις των νέων θα κρίνουν τη διεύρυνση.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών