Η συνοχή αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά ατού του ΠΑΟΚ στον δρόμο προς το νταμπλ. Γι’ αυτό επέμενε ο Ρασβάν Λουτσέσκου στην παραμονή των παικτών που έληγαν τα συμβόλαιά τους. Ο Φερνάντο Βαρέλα αποτελούσε επί τρία συνεχόμενα χρόνια τον παρτενέρ του Χοσέ Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας. Το ίδιο διάστημα είχαν δεξιά τους τον Λέο Μάτος, ενώ την τελευταία διετία αγωνίστηκε αριστερά τους ο Αντρέ Βιερίνια.
Μπροστά από την άμυνα έπαιξαν για τρία χρόνια ο Χοσέ Κάνιας και ο Γεβγέν Σάκχοφ, αμφότεροι βασικοί στον τελικό του κυπέλλου. Μαζί τους ενσωματώθηκε ενάμιση χρόνο ο Μαουρίτσιο, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστών και αναμένεται να επιστρέψει μετά από τον Οκτώβριο. Σταδιακά μπήκε για ένα τρίμηνο και ο Πόντους Βέρμπλουμ προς το τέλος της σεζόν ο Σέρτζιο Ολιβέιρα. Ουσιαστικά, όμως, οι τρεις πρώτοι τράβηξαν κουπί. Όπως έκαναν από το 2016 οι Κάνιας, Σάκχοφ και από το 2017 ο Μαουρίτσιο.
Το καλοκαίρι του ‘16 μπήκε δίπλα στον Δημήτρη Πέλκα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ενώ ένα χρόνο αργότερα προστέθηκε στην παρέα ο Δημήτρης Λημνιός. Από τον Ιανουάριο του 2017 αγωνιζόταν στην κορυφή της επίθεσης ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Το κενό του Σέρβου killer καλύφθηκε από τον Τσούμπα Άκπομ επειδή υπήρχε ο υπόλοιπος κορμός.
Με τις αποχωρήσεις των Βαρέλα και Σάκχοφ η συνοχή χάνεται. Ειδικά από τη στιγμή που οι Μαουρίτσιο και Βέρμπλουμ βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας. Έτσι, λείπει από τον Λουτσέσκου το σημείο αναφοράς στη μεσαία γραμμή. Γι αυτό θα ακούσουμε σύντομα τις πρώτες γκρίνιες από τον Ρουμάνο τεχνικό. Αλλά και γι’ αυτό αναθεώρησαν από τον ΠΑΟΚ την απόφασή τους για τον Κάνιας, στον οποίο είχαν ήδη δείξει την πόρτα εξόδου.
Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Ο Λουτσέσκου καλείται να χτίσει μέσα σε δύο μήνες μία ομάδα από την αρχή. Κι αυτό είναι κάτι που δεν του αρέσει και πολύ.