Ολομέτωπη επίθεση στη FIBA, τη διαιτησία αλλά και το γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Ανδρέα Ζαγκλή, εξαπέλυσε ο Γιόνας Καζλάουσκας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι καλό για τις Φιλιππίνες, αλλά καταστρέφει το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Την αφορμή για τις τοποθετήσεις του έμπειρου τεχνικού έδωσε το ξέσπασμα του (πρώην) τεχνικού της Εθνικής Λιθουανίας, Νταΐνιους Αντομάιτις, μετά την ήττα από τη Γαλλία.
«Σίγουρα, το σύστημα έχει πρόβλημα. Στο ποδόσφαιρο, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες. Στο μπάσκετ έχει άλλους κανόνες το ΝΒΑ, άλλους το NCAA, άλλους η FIBA και άλλους η EuroLeague. Υπάρχουν περίπου 50 διαιτητές της EuroLeague που δεν σφύριξαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι σκάνδαλο. Δεν υπάρχουν διαιτητές του ΝΒΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι άλλο σκάνδαλο. Οι καλύτεροι διαιτητές δεν βρίσκονται εδώ», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Υπήρχαν διαφορετικά κριτήρια που σφύριζαν οι διαιτητές σε κάθε παιχνίδι. Σε άλλα παιχνίδια επιτράπηκε το σκληρό παιχνίδι σαν να είναι ράγκμπι ή χάντμπολ. Σε άλλα σφύριζαν κάθε επαφή. Γιατί να πρέπει να προσαρμοστεί ένας παίκτης σε κάθε ματς. Γιατί να μην υπάρχει μία κοινή φιλοσοφία; Γιατί να σφυρίζει τον αγώνα ένας διαιτητής παράδειγμα -και συγνώμη γι΄ αυτό- από τις Φιλιππίνες; Δεν έχει δουλέψει ποτέ σε αυτό το επίπεδο και κάνει πολλά λάθη - είτε επίτηδες είτε κατά λάθος. Όλοι μιλάνε για τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά αν κάποιος δεν σου δώσει 5-6 σφυρίγματα και χάσεις για λίγους πόντους, τότε θα νευριάσεις».

Όσο για το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου; «Είναι περίεργο αυτό που συνέβη. Ίσως να ήταν καλό για τις Φιλιππίνες, επειδή το μπάσκετ εκεί τραβάει εκατομμύρια κόσμο, αλλά καταστρέφει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο είναι το καλύτερο στον κόσμο».

Ακολούθως, τα βέλη του στράφηκαν κατά του Ανδρέα Ζαγκλή: «Μετά τον θάνατο του Πάτρικ Μπάουμαν, ανέλαβε ένας Έλληνας. Συγγνώμη, αλλά ποιος είναι; Ποιες είναι οι ιδέες του; Ποιος τον ξέρει στον κόσμο του μπάσκετ; Δούλεψα στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια, δούλεψα στην Εθνική Ελλάδος για δύο χρόνια, αλλά δεν τον ξέρω. Τι πιστεύει για το μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα; Πριν πούμε βέβαια τίποτα άλλο, πρέπει να εστιάσουμε στα δικά μας προβλήματα».