Ο Ντομάντας Σαμπόνις γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1996 στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Ήταν το φινάλε της… rookie σεζόν του πατέρα του, του θρυλικού Άρβιντας Σαμπόνις, στο ΝΒΑ με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Το «θαύμα της φύσης» έπαιξε για πρώτη φορά στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου στα 31 του, κι αφού πρώτα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1995 με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό με τον Ολυμπιακό, που πραγματοποιήθηκε στη Σαραγόσα.

Μάλιστα, προπονητής της Ρεάλ τότε ήταν ο Ομπράντοβιτς, ενώ συμπαίκτης του Άρβιντας Σαμπόνις ήταν ο νυν κόουτς της Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο!

Ο μικρός Ντομάντας λοιπόν, έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, μέχρι να αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση ο διάσημος πατέρας του.

Εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην αγαπημένη πόλη του Άρβιντας, τη Μάλαγα, στην Ισπανία. Για την ακρίβεια σε ένα προάστιο της Ανδαλουσιανής πόλης, το Τορεμολίνος, διάσημο παραθαλάσσιο, θέρετρο κυρίως για Αμερικανούς τουρίστες.

Ο Ντομάντας έκανε τα πρώτα του βήματα στη Μάλαγα, κι έπειτα από ένα χρόνο δανεισμού σε μια πιο μικρή ομάδα της πόλης, επέστρεψε στην Ουνικάχα.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2013 έγινε ο νεαρότερος παίκτης που παίζει στην ACB με τη φανέλα της Μάλαγα και πέντε μέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του και στη Euroleague σε αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Ο Ντομάντας όμως δεν επιθυμούσε να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο, παρά την πρόταση των 630.000 ευρώ για τρία χρόνια από την ισπανική ομάδα!

Στο μυαλό του Λιθουανού σέντερ υπήρχε μόνο το NCAA, καθώς ήθελε να περάσει -και- από αυτή τη διαδικασία, να μάθει κι άλλα πράγματα για το μπάσκετ και μάλιστα στις… ΗΠΑ και το 2014 κέρδισε μια υποτροφία από το Γκονζάγκα.

Εκεί έγινε συμπαίκτης με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Κάιλ Γουίλτζερ και τον Γκάρι Μπελ που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του Άρη, ενώ τον πρώτο χρόνο έπαιξε και με τον Κέβιν Πάνγκος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2016, έφυγε για την Ισπανία και την Γκραν Κανάρια.

Ο Λιθουανός έκανε δύο καταπληκτικές σεζόν και την τελευταία η ομάδα του έφτασε μέχρι το Sweet 16 του Tournament όπου αποκλείστηκε από το Σίρακιους.

Τότε, κατέθεσε υποψηφιότητα για το ντραφτ και σε ηλικία 20 ετών, τον Ιούνιο του 2016 έγινε ντραφτ από τους Ορλάντο Μάτζικ και μάλιστα στο Νο11 το οποίο έμελλε να είναι και το αγαπημένο του νούμερο, λόγω του πατέρα του όπως εξήγησε το ίδιο βράδυ στη φωτογραφία που ανέβασε στο twitter!

Την ίδια βραδιά, η Οκλαχόμα πήρε τα δικαιώματά του από το Ορλάντο, όπως και του Βίκτορ Ολαντίπο πρώην συμπαίκτη του στους Πέισερς αλλά και του Ερσάν Ιλιασόβα.

Η πρώτη του χρονιά στη Θάντερ ήταν δύσκολη. Πάλεψε, δούλεψε σκληρά κι έφτασε να κλείσει τη σεζόν με 20,1 λεπτά ανά αγώνα σε σύνολο 81 ματς! Είχε 5,9 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 43,8% στα δίποντα, 65,7% στις βολές.

Ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2017 οι Θάντερ τον έστειλε με τον Ολαντίπο στην Ιντιάνα για να πάρει τον Πολ Τζορτζ. Ο Σαμπόνις πείσμωσε ακόμη περισσότερο. Συνέχισε τη σκληρή και μεθοδική δουλειά και εν τέλει δικαιώθηκε. Σούταρε καλύτερα, έπαιρνε καλύτερη θέση στη ρακέτα, άρχισε να σουτάρει ακόμη και πίσω από τη γραμμή του τριπόντου με μεγάλη αυτοπεποίθηση, καλύπτοντας μάλιστα και τις δύο θέσεις των ψηλών.

Στο φινάλε της σεζόν, έπειτα από τη συγκλονιστική σειρά play offs με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, θεωρήθηκε πλέον βασικός, κι είχε ακόμη μεγαλύτερη προσφορά από όσο στην κανονική περίοδο.

Εκεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, σχεδόν διπλασίασε τους πόντους του (11,6), έφτασε τα 5,5 ριμπάουντ σούταρε με 51,4% και 75,01% στις βολές!

Στις επτά αναμετρήσεις των play offs έφτασε στους 12,4 πόντους, σούταρε με 58% και 77,8% στις βολές και κυρίως κέρδισε την καθιέρωση σε μια εξαιρετική ομάδα, που έχει όλο το μέλλον μπροστά της!

Οι Πέισερς εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ άτυχοι, καθώς έπεσαν με το “καλημέρα” των play offs πάνω στον «αγριεμένο» ΛεΜπρόν Τζέιμς!

Στις χρονιές που ακολούθησαν ο Σαμπόνις μετατράπηκε σε ένα πιστό στρατιώτη των Ιντιάνα Πέισερς. Έγινε αναντικατάστατο μέλος της ομάδας, η σκληρή δουλειά του εν τέλει δείχνει να αποδίδει καρπούς και πλέον το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στα τοπ-ονόματα του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμο.

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, πήρε τη θέση του Κέβιν Ντουράντ στο All Star Game του 2021 που θα διεξαχθεί στην Ατλάντα. Ο KD αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού το οποίο δεν τον αφήνει να αγωνιστεί σε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ, αφού θα συνεχίσει την αποθεραπεία για να είναι έτοιμος για τη συνέχεια της σεζόν με τους Νετς.

Έτσι, ο Λιθουανός ψηλός θα είναι ο άνθρωπος που θα τον αντικαταστήσει, παίζοντας για 2η φορά στην καριέρα του στο All Star Game του ΝΒΑ.

Για τον Ντομάντας Σαμπόνις λοιπόν, αυτή ήταν ακόμα η αρχή. Η αρχή της καταξίωσης, της καθιέρωσης στο ΝΒΑ. Ενός παιδιού, που όσο κι αν το αποφεύγει, πάντα θα προσπαθούν να το βάζουν όλοι στα “παπούτσια” του μυθικού πατέρα του, Άρβιντας.

πηγή:to10.gr