Για 8η φορά στην ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η εθνική ομάδα πόλο ανδρών του Θοδωρή Βλάχου πέρασε στην προημιτελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, διατηρώντας το αήττητο της μετά και την 3η αγωνιστική του Α' ομίλου, έχοντας 5 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία).Ο Αργυρόπουλος στα 32’’ πριν το τέλος του αγώνα έβαλε το 10ο νικητήριο γκολ και οδήγησε την ομάδα του στις 8 καλύτερες των Ολυμπιακών αγώνων. Η Εθνική έχει δύο ακόμα ματς, ένα με τη Ν.Αφρική το Σάββατο κι ένα με τις ΗΠΑ τη Δευτέρα, όπου θα διεκδικήσει την πρώτη θέση του ομίλου.Το σημερινό ματς εξελίχθηκε σ’ ένα απίστευτο θρίλερ, παρόλο που έμοιαζε πιο εύκολο από αυτά που είχαν προηγηθεί με την Ουγγαρία (πρωταθλήτρια Ευρώπης) και την Ιταλία (πρωταθλήτρια κόσμου) .

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Η Ελλάδα σκόραρε στην πρώτη της επίθεση στο ματς, αλλά μετά σκόραρε ξανά στην πρώτη της επίθεση στο δεύτερο 8λεπτο κι αφού ενδιάμεσα η Ιαπωνία είχε ισοφάρισει. Το υπέρ μας 3-1 όμως έγινε πολύ εύκολα 3-4 γιατί οι Ιάπωνες ασκούσαν απίστευτη πίεση, ώστε να κλείσει το ημίχρονο με ισοπαλία.
Οι Ασιάτες κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το 5-6 στα μισά της 3ης περιόδου, αλλά το φινάλε της μας βρήκε μπροστά με 7-6.
Μάλιστα στις αρχές της τελευταίας περιόδου προηγηθήκαμε με 8-6, ωστόσο οι Ιάπωνες ισοφάρισαν πολύ γρήγορα και το δράμα κορυφώθηκε.Στο 2'51'' πριν τη λήξη του αγώνα, ο Γενηδουνιάς διαμόρφωσε το 9-8, όμως ο Αράι σκόραρε στον παίκτη παραπάνω ισοφαρίζοντας στο 1'.13'' για να ακολουθήσει από μια χαμένη επίθεση και το τάιμ άουτ του Βλάχου.
Η κομπίνα που σχεδίασε ο προπονητής εκτελέστηκε άψογα, ο Αργυρόπουλος σκόραρε στον παίκτη παραπάνω για το 10-9 στα 32'' πριν το τέλος και στη συνέχεια βγήκε η άμυνας που μας χάρισε τη νίκη.

Τα οχτάλεπτα αναλυτικά: 1-1, 4-4, 2-1, 3-3.

ΕΛΛΑΔΑ(Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης 1, Καπότσης 3, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 1, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος.

ΙΑΠΩΝΙΑ (Ομότο): Ταναμούρα, Αντάτσι 3, Κόπου, Σίγκα, Γιοσίντα 1, Σουζούκι, Σιμίζου, Τακάτα, Αράι 2, Ινάμπα 2, Οκάβα, Αράκι 1.