Την Τρίτη, σε μια ξεχωριστή βραδιά, παρουσιάστηκε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον Όττο Ρεχάγκελ, στο οποίο απεικονίζεται ο Γερμανός προπονητής να φτάνει σε μία χώρα, προερχόμενος από «διαφορετικούς κόσμους», μιλώντας «διαφορετική γλώσσα», προκειμένου να δώσει στην εθνική μας ομάδα ταυτότητα και χαρακτήρα.

Στην παρουσίαση στην Αίγλη Ζαππείου ήταν παρόντες ο Όττο Ρεχάγκελ και ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς. Ο «king Otto», πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την εθνική ομάδα της Ελλάδας, φανερά χαρούμενος και ενθουσιασμένος, μίλησε για την ταινία. «Πάντα ενδιαφερόμουν για αυτήν την ιστορία.

Η σχέση με τον Γιάννη Τοπαλίδη και τους παίκτες

Είναι απίστευτη η σχέση που έχω με τον Γιάννη Τοπαλίδη και τους παίκτες μου. Ακόμη και ο γιος μου έδειξε την ταινία στην Αυστραλία όπου μένει και χάρηκε πολύ για αυτήν. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν συνέντευξη και δεν είχα καταλάβει. Μετά κατάλαβα ότι υπήρχε παγκόσμιο ενδιαφέρον και το απόλαυσα. Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρήκα ένα ασυνήθιστο γκρουπ παικτών, όπως ο Ζαγοράκης, ο Δέλλας, ο Καραγκούνης, ο Σεϊταρίδης και άλλοι. Υπήρχε μια ομάδα παικτών.

Σπάνια μια ομάδα στηρίζεται σε έναν Πελέ, έναν Μέσι ή μία... Μαρία Κάλλας. Ο αρχηγός μας ήταν ο Ζαγοράκης, που βγήκε ο καλύτερος του τουρνουά. Αν σας έλεγα πριν από μερικά χρόνια ότι καλύτερος παίκτης του τουρνουά θα έβγαινε Έλληνας, θα το πιστεύατε;».

Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς από την πλευρά του τόνισε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ. Ο Όττο είναι συνώνυμο της Εθνικής Ελλάδας. Έκανε το αδύνατο πραγματικότητα. Είναι ένα νέο είδος ντοκιμαντέρ και για μένα πρόκειται για ανεπανάληπτη επιτυχία. Είμαι ελληνικής καταγωγής και είμαι υπερήφανος ως Έλληνας».

Η ταινία ξετυλίγει ένα από τα μεγαλύτερα έπη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004 από τη χώρα μας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα μάγεψε την Ευρώπη με την πιο αναπάντεχη νίκη της στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι θεατές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν με δυσπιστία και δέος το αουτσάιντερ του θεσμού, μία ομάδα που, χωρίς να έχει καμία απολύτως νίκη σε σημαντική διοργάνωση, κατατρόπωσε τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτόν τον απροσδόκητο θρίαμβο ήταν ο θρυλικός Γερμανός προπονητής, ο «βασιλιάς» Όττο Ρεχάγκελ. Έχοντας σημειώσει τεράστιες επιτυχίες για τη χώρα του, πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του, για να αναλάβει την αδύναμη ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι ιστορία για το πώς δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες ενώθηκαν, μίλησαν την ίδια γλώσσα και έγραψαν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time