Έχοντας ανακοινώσει την 23άδα της εθνικής Ισπανίας για το Final-4 του UEFA Nations League, με τις… εκπλήξεις των Γκάβι (Μπαρτσελόνα) και Γέρεμι Πίνο (Βιγιαρεάλ), ο Λουίς Ενρίκε έδωσε εξηγήσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που επικεντρώθηκαν κυρίως στην κλήση του 17χρονου μέσου των Καταλανών.

Ο Λουίς Ενρίκε είπε ότι «με τον Γκάβι αυτό που ψάχνω είναι να επιβεβαιώσω αυτό που έχω δει. Τον γνωρίζω πολύ καιρό και δεν έχω καμία αμφιβολία για το μέλλον του. Θέλω να τον δω στο πλαίσιο της εθνικής, αν και βλέποντας αυτό που είδα μέχρι τώρα είμαι σίγουρος ότι θα είναι στο ύψος του καθήκοντος».

Και πρόσθεσε ότι «το επικίνδυνο είναι να ρισκάρεις με παίκτες που δεν εμπιστεύεσαι. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι σημαντικός στο μέλλον. Ίσως τηλεφώνησα πολύ νωρίς, δεν ξέρω, αλλά η ηλικία δεν έχει σημασία. Αυτό που βλέπω μου αρέσει πολύ και θέλω να το δω στο πλαίσιό μας και να ξέρω αν μπορεί να αφομοιώσει το παιχνίδι μας. Είναι περισσότερο από έτοιμος».

Επέμεινε ότι «η προσωπικότητα του Γκάβι δεν πρόκειται να μας εκπλήξει, ξέρει να αγωνίζεται πολύ καλά. Δεν χρειάζεται πίεση. Οι νέοι έρχονται να συνεισφέρουν χωρίς καμία πίεση ή απαίτηση».

Τον ρώτησαν επίσης για τον Ανσού Φάτι. «Είναι χαρά να βλέπω τον Ανσού στο γήπεδο. Ήθελα να τον πάρω τηλέφωνο και να τον καλέσω, έστω και μόνο για να είναι μαζί μας. Πρέπει να βάλεις την κατάστασή του στο πλαίσιο, είναι προτιμότερο ότι δεν έρχεται, ότι ανακτά το επίπεδό του για να επιστρέψει νωρίτερα».

Αρνήθηκε να μιλήσει για την κατάσταση που βιώνει η «Μπάρτσα», λέγοντας ότι «δεν έχω να πω τίποτα για την Μπαρτσελόνα, έχω αρκετά με τη δουλειά μου. Οι μεγάλοι σύλλογοι πάντα δημιουργούν αντιπαραθέσεις», ενώ, όταν ρωτήθηκε για το τι θα έκανε αν ο Ζοάν Λαπόρτα τον καλούσε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι έχει τον αριθμό τηλεφώνου μου. Θα είμαι ο προπονητής στην εθνική, μέχρι να λήξει το συμβόλαιό μου. Σίγουρα» είπε.

Σχετικά με το ότι πάλι δεν υπάρχουν παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης μεταξύ των κληθέντων, ο Λουίς Ενρίκε ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχουν ομάδες, δεν υπάρχουν περιοχές, υπάρχουν μόνο Ισπανοί παίκτες: 23».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια: «Είναι απαραίτητο να ενοποιήσουμε και να μειώσουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα. Οι παίκτες υποφέρουν. Το ποδόσφαιρο πρέπει να διατηρήσει την ελκυστικότητά του. Ως προπονητής θα ήμουν ευτυχής να παίξω ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αλλά το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι υπερβολικό και αποδυναμώνει τους παίκτες».

Η Ισπανία μετέχει στον ίδιο προκριματικό όμιλο (2ο) του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική Ελλάδας (σ.σ. το γκρουπ συμπληρώνουν Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο), την οποία θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ στις 11 Νοεμβρίου.