Σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον προπάππου του, ο οποίος το 1931 παρουσιάστηκε ως έκθεμα σε ζωολογικό κήπο, προχώρησε ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Ο πρώην παίκτης και σημερινός σύμβουλος του Ολυμπιακού μιλώντας στη Γερμανική «NDR» για τον προπάππου του, αποκάλυψε ότι φυλακίστηκε σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλιά και τη Γερμανία και παρουσιάστηκε ως ζωντανό έκθεμα.

Τα περιστατικά που διηγήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού συνέβησαν μόλις 90 χρόνια πριν, όταν άνθρωποι πιο σπάνιων φυλών γίνονταν ζωντανά εκθέματα.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει καταγωγή από τη Νέα Καληδονία. Πρόκειται για γαλλική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1931 ο προπάππους, Γουίλι ταξίδεψε από την Νέα Καληδονία στο Παρίσι μαζί με άλλους συμπατριώτες του. Το πρόσχημα ήταν ότι θα εκπροσωπήσουν τη Νέα Καληδονία και θα συναντηθούν με ανθρώπους της Γαλλικής κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα όμως έμελλε να είναι τελείως διαφορετική αφού όχι μόνο δεν τους υποδέχθηκαν σαν εκπροσώπους κράτους, αλλά τους έβαλαν σε ένα κλουβί ζωολογικού κήπου και τους μετέτρεψαν σε ζωντανά εκθέματα. 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κριστιάν Καρεμπέ, τους φυλάκισαν στον ζωολογικό κήπο και τους ανάγκαζαν να υπακούν σε ό,τι τους ζητήσουν. Όταν υπήρχε κοινό για να τους δει έπρεπε να κουνάνε τα μπαστούνια τους, να δείχνουν τα δόντια τους και να κραυγάζουν σαν άγρια ζώα. Ουσιαστικά έγιναν «ζωντανά εκθέματα», ως κανίβαλοι.

Όταν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν ότι δεν τους χρειάζονται πια, δεν τους άφησαν να φύγουν, αλλά τους πούλησαν στον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου. Στη Γερμανία παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών».

Στον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ, έγιναν το κύριο θέμα διασκέδασης με αποτέλεσμα η φήμη τους να εξαπλωθεί τόσο, που προσκλήθηκαν στο Oktoberfest που αποτελεί τη μεγάλη γιορτή για την πόλη του Μονάχου.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός που έκανε το ρεπορτάζ προσπάθησε να φέρει σε επικοινωνία τους ανθρώπους του ζωολογικού κήπου με τον Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ εξαιτίας της καθυστέρησης του Χάγκενμπεκ να απαντήσει στην πρόταση.

Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δέχονται έντονες πιέσεις. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος πολιτιστικών αρχών της πόλης του Αμβούργου τόνισε για το θέμα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ως κοινωνία το αποικιακό παρελθόν μας, να το αντιμετωπίσουμε και να το επεξεργαστούμε ενεργά με τους απογόνους των θυμάτων».