«Ένα παιδί από τα Σεπόλια, την Αθήνα, που μεγάλωσε από Νιγηριανούς γονείς, οι οποίοι πάλευαν για να μας δώσουν τα πάντα». Αυτό το «παιδί» είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο «δικός μας» Γιάννης. Και αυτά που είπε τα είπε σε ένα παγκόσμιο κοινό. Μέσα στον Λευκό Οίκο, όπου είχε προσκληθεί μαζί με τους δικούς του Μιλγουόκι Μπακς, για να τους τιμήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την κατάκτηση του τίτλου. Του πρώτου τίτλου της ομάδας του έπειτα από 50 χρόνια.

1_2

Ο Γιάννης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο μεγαλύτερος και πιο λαμπρός αστέρας που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Ο πιο αναγνωρίσιμος. Ένα παγκόσμιο brand, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας. Μια μόνιμη διαφήμιση της Ελλάδας. Ένα φαινόμενο. Ένας μυθικός αθλητής. Ένας πρωταθλητής. Μια προσωπικότητα από εκείνες που χαίρεσαι να αποκαλείς ίνδαλμα για κάθε παιδί. Διότι ο Greek Freak είναι και αυτό. Αλλά είναι και πολλά άλλα. Και ίσως πάνω από όλα είναι Έλληνας. Με όλη τη σημασία της λέξης. Πατριώτης. Λάτρης της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο κορυφαίος εκφραστής της ελληνικής κουλτούρας σε όλο τον πλανήτη.

4_3

Μέσα στον Λευκό Οίκο, λοιπόν, ο Γιάννης δεν θέλησε να πει κάτι περισπούδαστο. Αποτύπωσε τη ζωή του. Αυτή που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Την Αθήνα. Τα Σεπόλια. Από Νιγηριανούς γονείς. Η ιστορία του, η αγάπη του για την Ελλάδα παρέσυρε και τον ίδιο τον Μπάιντεν. «Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. Πενήντα. Και πήρες το πρωτάθλημα. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είναι παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», ήταν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ. Για έναν παίκτη που μόλις αυτή την εβδομάδα έκανε ακόμη ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ.

5

Στην 9η σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, ο Greek Freak έφτασε τις 600 συμμετοχές στο ΝΒΑ, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τους Σίξερς, στην οποία μπήκε με αριθμούς που δεν έχει γράψει άλλος στην ιστορία της Λίγκας: 12.592 πόντους, 5.482 ριμπάουντ, 2.692 ασίστ, 782 μπλοκ και 704 κλεψίματα σε 599 παιχνίδια! Στατιστικά που δείχνουν τον πολύπλευρο αγωνιστικό χαρακτήρα του και το πόσο επιδραστικός είναι για τους Μιλγουόκι Μπακς.

6

Συνολικά στην καριέρα του ο Αντετοκούνμπο έχει 21 πόντους (57,7% στο δίποντο, 28,7% στο τρίποντο, 71,7% στις βολές), 9,2 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ, 1,2 κλεψίματα και 1,3 μπλοκ ανά 32,5 λεπτά συμμετοχής. Είναι μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία των Μπακς με τουλάχιστον 600 αγώνες των Μπακς! Αλλά ο πρώτος που έκανε ένα τέτοιο επίτευγμα: Ενα πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι. Στο «πουθενά» του ΝΒΑ. Εκεί όπου ο... υπουργός Τουρισμού Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να διαφημίζει την Ελλάδα του.

antetokounmpo