Κόκκινο φως στον Νόβακ Τζόκοβιτς και τους λοιπούς αρνητές των εμβολίων άναψαν οι Αυστραλοί ενόψει του Όπεν, καθώς η κυβέρνηση της Μελβούρνης έχει καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν.

Οι Αυστραλοί έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση για τους ανεμβολίαστους τενίστες.

Αθλητές όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ και φυσικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τα τωρινά δεδομένα είναι αδύνατον να αγωνιστούν στο Αυστραλιανό γκραν σλαμ.
Την απόφαση επιβεβαίωσε ο πατέρας του Νόβακ Τζόκοβιτς, Σρέντιαν, ο οποίος μίλησε για το πλάνο των Αυστραλών με τους ανεμβολίαστους αθλητές και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο Australian Open.

Ο πατέρας του Τζόκοβιτς έδωσε συνεντευξη στο Prva TV στη Σερβία και δήλωσε ότι ο γιος του είναι πολύ πιθανό ν’ αγωνιστεί στο Australian Open υπό καθεστώς εκβιασμών. Το Australian Open ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης της Βικτόρια και δεν θα επιτρέψει σε ανεμβολίαστους τενίστες να συμμετάσχουν στο τουρνουά που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 30/1.

Ο Σρέντιαν είπε μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω ούτε εγώ αν και πότε θα κοινοποιήσει το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήταν ντροπιαστική για έναν παίκτη που έχει κερδίσει 9 τίτλους στη Μελβούρνη. Φυσικά και θέλει να παίξει γιατί είναι αθλητής. Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που θα θέλουν να τον δουν ξανά. Όμως υπό αυτές τις συνθήκες εκβιασμού μάλλον δεν θα παίξει στο Australian Open. Εγώ στη θέση του δεν θα το έκανα».

Σημειώνεται πως ο Nόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει ανακοινώσει εάν είναι εμβολιασμένος και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του εν όψει του Australian Open. Κάτι ανάλογο λοιπόν ισχύει και με τον Τσιτσιπά, ο οποίος είναι στην ίδια θέση και παρότι κάνει αγώνα δρόμου για να επιστρέψει στη δράση, μετά την επέμβαση που έκανε, είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αγωνιστεί λόγω του γεγονότος ότι είναι ανεμβολίαστος.