Το δικαίωμα να αγωνιστεί εκ νέου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχει πλέον η Καμίλα Βαλίεβα, καθώς το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί προσωρινή αποβολή στην 15χρονη για την απαγορευμένη ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της.

Η Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένη ουσία, εγείροντας ερωτήματα για το αν θα της επιτραπεί να αγωνιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ένα δείγμα από την 15χρονη ελήφθη την ημέρα των Χριστουγέννων και, στις 8 Φεβρουαρίου επέστρεψε θετικό για τριμεταζιδίνη, ένα φάρμακο για την καρδιά.

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, που εντυπωσίασε την υφήλιο με την τετραπλή της περιστροφή, είχε προσωρινά αποβληθεί την ημέρα εκείνη, αλλά αμφισβήτησε την απόφαση και η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (Rusada) ήρε την απαγόρευση την επόμενη μέρα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλοι άσκησαν έφεση, την οποία το CAS απέρριψε.

Το CAS επικαλέστηκε «εξαιρετικές περιστάσεις» για την απόφασή του, συμπεριλαμβανομένης της ιδιότητας της Βαλίεβα ως «προστατευμένου ατόμου», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. Έκανε ακόμη λόγο για «σοβαρά ζητήματα» στη διαδικασία κοινοποίησης του αποτελέσματος των ελέγχων και το γεγονός ότι μια τιμωρία θα μπορούσε να της προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη».

Το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ.

Επειδή η Βαλίεβα δεν είναι ακόμη 16 ετών, θεωρείται «προστατευμένο άτομο», σύμφωνα με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Έτσι, είναι πλέον ελεύθερη να αγωνιστεί την Τρίτη, στον ατομικό αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών.