Ήταν πριν από περίπου δέκα μέρες περίπου όταν με την Μπαρτσελόνα στο -15 από τη Ρεάλ ο Τσάβι σε δηλώσεις του εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η ομάδα του μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Πολλοί μπορεί να απόρησαν, άλλοι να γέλασαν. Το αν θα κάνουν πράξη τα λόγια του προπονητή τους οι Καταλανοί, θα πρέπει να περιμένουμε καιρό για να το μάθουμε, το βράδυ της Κυριακής όμως είχαμε την απόλυτη δήλωση επιστροφής της Μπάρτσα.

Με μία εμφάνιση που ξύπνησε μνήμες, οι «μπλαουγκράνα» ισοπέδωσαν τη Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» με 4-0 αντί για… 8-0, κι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους για το μέλλον.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στην αψεγάδιαστη εμφάνιση της Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη ήταν οι Ομπαμεγιάνγκ και Ντεμπελέ που είχαν από δύο γκολ και δύο ασίστ αντίστοιχα ενώ το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ έβαλαν και οι Αραούχο και Φεράν. Πρώτη νίκη σε clasico για την Μπάρτσα μετά από τρία χρόνια (μετρούσε τέσσερις σερί νίκες στο πρωτάθλημα η Ρεάλ), και το 1-0 στο ίδιο γήπεδο με γκολ του Ράκιτιτς τον Μάρτιο του 2019.

Τρίτη θέση ξανά και -12 από τη Ρεάλ με ματς λιγότερο για τους θριαμβευτές του ντέρμπι.

Ο Κάρλο Αντσελότι δεν είχε τον τραυματία Μπενζεμά στη διάθεσή του και ξεκίνησε με τους Ροντρίγκο και Βινίσιους Ζούνιορ στην επίθεση, σε ένα σχήμα που δεν λειτούργησε καθόλου. Αντίθετα, η επιλογή του Τσάβι να αφήσει στον πάγκο τον Άλβες και να βάλει τον Αραούχο στα δεξιά πάνω στον Βινίσιους, ήταν ίσως και το κλειδί του ματς.

Η Μπάρτσα μπήκε από το ξεκίνημα με διάθεση να επιβληθεί και το κατάφερε. Το παιχνίδι γινόταν στο μισό γήπεδο της Ρεάλ η οποία περίμενε πίσω από τη σέντρα. Στο 12ο λεπτό η Μπάρτσα απείλησε για πρώτη φορά, με τον Ομπαμεγιάνγκ να μην μπορεί να σκοράρει από κοντά και τον Ντεμπελέ να σουτάρει στη συνέχεια και τον MVP της Ρεάλ στο παιχνίδι, Κουρτουά, να κρατά το μηδέν. Ο Βινίσιους στο 14′ είχε τη μοναδική καλή στιγμή για τη Ρεάλ στο παιχνίδι, αλλά ο Τερ Στέγκεν μπλόκαρε και τέσσερα λεπτά μετά ο Φεράν με τρομερό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Το πάρτι άρχισε στο 29ο λεπτό. Ο Ντεμπελέ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ομπαμεγιάνκ με κεφαλιά έκανε το 0-1. Ο Γκαμπονέζος έχασε μεγάλη ευκαιρία για δεύτερο γκολ στο 35′ και στο 38′ ο Αραούχο με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-0 για την Μπάρτσα από κόρνερ του Ντεμπελέ. Αυτή ήταν η έβδομη ασίστ του Γάλλου στα τελευταία πέντε ματς πρωταθλήματος και ένατη μέσα στη σεζόν. Ισοπέδωση Όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, έτσι μπήκε και στο δεύτερο η Μπάρτσα τελειώνοντας το ματς.

Στα 24 δευτερόλεπτα από τη σέντρα ο Φεράν έχασε ανεπανάληπτο τετ α τετ για το 0-3 το οποίο έκανε όμως ο ίδιος στο 47′ με υπέροχο τελείωμα σε φάση που οι φιλοξενούμενοι έκρυψαν την μπάλα και ο Ομπαμεγιάνγκ έκανε ασίστ με τακουνάκι. Στο 53′ ο Ομπαμεγιάνγκ (9ο γκολ του σε 11 ματς) νίκησε τον Κουρτουά για το 4-0 της Μπάρτσα, το γκολ ακυρώθηκε αρχικά, αλλά μέτρησε μετά από εξέταση του VAR.

Η Ρεάλ είχε καταρρεύσει και η Μπαρτσελόνα έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο. Η μία ευκαιρία διαδεχόταν την άλλη, με Ομπαμεγιάνγκ, Φεράν, Ντεμπελέ και Αντάμα να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες στη συνέχεια για να δώσουν επικές διαστάσεις στη νίκη της ομάδας τους.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά – Καρβαχάλ (46’ Καμαβινγκά), Μιλιτάο, Άλαμπα, Νάτσο (64’ Λούκας Βάθκεθ) – Καζεμίρο, Κρόος (46’ Μαριάνο), Μόντριτς, Βαλβέρδε – Ροντρίγκο (64’ Ασένσιο), Βινίσιους Ζούνιορ.

 Μπαρτσελόνα(Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Αραούχο, Πικέ, Έρικ Γκαρθία, Τζόρντι Άλμπα (86’ Ντάνι Άλβες) – Φρένκι Ντε Γιονγκ (71’ Γκάβι), Μπουσκέτς, Πέδρι (86’ Νίκο) – Ντεμπελέ (80’ Ανταμά Τραορέ), Ομπαμεγιάνγκ (71’ Ντεπάι), Φεράν Τόρες.