Τεράστια απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο είχε η πρωτοβουλία του Ολυμπιακού, για την διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, με μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ουκρανική ομάδα ξεκίνησε από τον Πειραιά μια σειρά φιλικών για να στείλει μήνυμα σε όλο τον κόσμο κατά της βάρβαρης ρωσικής εισβολής.

Στο “Γ. Καραϊσκάκης” ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος μαζί με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, χαιρέτησαν τους παίκτες πριν από την σέντρα του φιλικού αγώνα.

«Είμαι πραγματικά ευγνώμων στην ελληνική πλευρά που φιλοξενεί το εναρκτήριο, το πρώτο από μια σειρά από φιλικά φιλανθρωπικά παιχνίδια. Εκτιμούμε πραγματικά τη φιλοξενία του Ολυμπιακού που δέχθηκε την ομάδα μας, τη Σαχτάρ για αυτό το φιλικό παιχνίδι» δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης, Σεργκέι Σουτένκο.

Ο οικοδεσπότης του σπουδαίου αγώνα, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα κατά του πολέμου.

«Είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε αυτόν τον φιλικό αγώνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είχαμε μόνο την Παρασκευή να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή η πρωτοβουλία, με μια σειρά από φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, ξεκινάει από την Ελλάδα. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και να σταματήσουν να χάνονται καθημερινά αθώες ψυχές. Τίποτα παραπάνω από αυτό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές, ούτε ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.




Ο πολιτικός κόσμος και πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ολυμπιακού και έδωσαν το παρών στο Φάληρο.

Η πρωτοβουλία του Ολυμπιακού να γεμίσει με παιχνίδια μια εξέδρα στη μνήμη των παιδιών που έχουν δολοφονηθεί από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων συγκίνησε. Οπως και η απόφαση της Σαχτάρ, αντί ονομάτων, στις φανέλες να τοποθετηθούν ονόματα βομβαρδισμένων πόλεων.

Ο γιατρός της ουκρανικής ομάδας, μόνιμος κάτοικος Μαριούπολης μίλησε για την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημιεωθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του: «Η πόλη έχει σχεδόν καταστραφεί. Ουσιαστικά η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια».

Οι Πέδρο Μαρτίνς και Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά και ο κατά το ήμισυ ουκρανός, Ολεγκ Ρέαμπτιουκ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον πόλεμο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τη Σαχτάρ, με γκολ του Τικίνιο στο 22ο λεπτό.