Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, Κριστόφ Γκαλτιέ, και του Κίλιαν Εμπαπέ, οι οποίοι ξέσπασαν σε γέλια σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ερωτηθέντες για το ταξίδι της Παρί με ιδιωτικό τζετ στη Ναντ, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Γκαλτιέ και ο Εμπαπέ κοιτάχτηκαν στα μάτια, με τον νεαρό παγκόσμιο πρωταθλητή να ξεσπά σε γέλια και τον προπονητή του να απαντά με ένα αστείο.

«Είσαστε σοβαροί και απαντάτε έτσι;;;» έγραψε στο Twitter η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. «Ξυπνήστε παιδιά!».


«Σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε με γιοτ σε άμμο», αστειεύτηκε ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν


«Σήμερα το πρωί μιλήσαμε γι' αυτό με την εταιρεία που οργανώνει τα ταξίδια μας και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ταξιδέψουμε με γιοτ σε άμμο», είπε ο Γκαλτιέ. Ερωτηθείς για τις απόψεις του για το θέμα, ο Εμπαπέ απάντησε πως δεν έχει γνώμη.

Ένα βίντεο με τα σχόλιά τους έγινε αμέσως viral, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιβαλλοντολόγους και υπουργούς.


«Λατρεύω τον Εμπαπέ, μπορούμε όλοι να βάλουμε τα γέλια τη λιγότερο κατάλληλη στιγμή και ήταν πραγματικά η λιγότερο κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαρ στο BFM TV, την Τρίτη.

«Όμως όλοι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή» είπε, προσθέτοντας ότι η ειρωνεία του Γκαλτιέ ήταν «άτοπη».

Η Νάντη απέχει περίπου δύο ώρες με το τρένο υψηλής ταχύτητας από το Παρίσι.

Στο «στόχαστρο» οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Η χρήση ιδιωτικών τζετ ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ στη Γαλλία και παγκοσμίως αυτό το καλοκαίρι, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρακολουθούν -και να επικρίνουν- τη χρήση τους εν μέσω καύσωνα, ξηρασίας και πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι «όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.