Οι εκπληκτικοί Γερμανοί του Ντένις Σρέντερ… προσγείωσαν ανώμαλα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την εθνική μας ομάδα και με απίστευτη ευστοχία από τα 6,75 οδήγησαν την Ελλάδα σε έναν ακόμη οδυνηρό αποκλεισμό τα τελευταία χρόνια!

Υπήρχε μία εξαιρετικά ευοίωνη και μία εξαιρετικά δυσοίωνη παράδοση για τα ελληνικά χρώματα, πριν το τζάμπολ του προημιτελικού στο Βερολίνο. Θα δινόταν συνέχεια στο δικό μας σερί 13 νικών επί της Γερμανίας ή θα επεκτεινόταν το 2-15 όταν αντιμετωπίζουμε σε Ευρωμπάσκετ οικοδεσπότες;

Συνέβη δυστυχώς το δεύτερο. Και συνέβη επειδή η Εθνική επιχείρησε να περάσει στα ημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ χωρίς να παίξει άμυνα. Νομίζοντας πως αρκούσε το μομέντουμ, η φανέλα, η… παράδοση που λέγαμε παραπάνω.

Η καταπληκτική ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ δεν σταμάτησε να βάζει τρίποντα, κυριολεκτικά από το τζάμπολ. Καταδικαστική πάντως ήταν η τρίτη περίοδος, όταν η Ελλάδα σταμάτησε να παίζει και… επίθεση, πέρα από άμυνα. Αρχισαν να παίρνουν και το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο οι γηπεδούχοι, η επιστροφή στα μετάλλια πήρε μία ακόμα αναβολή…

Μια (περιφερειακή) άμυνα, ρε παιδιά…

Ο προημιτελικός ξεκίνησε και οι Ελληνες διεθνείς δεν βρίσκονταν στη «Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα»: 14-5 πίσω στο δίλεπτο με τους οικοδεσπότες να μη χάνουν σουτ, 25-14 στη συμπλήρωση του πεντάλεπτου με 7/9 τρίποντα – και με όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς του Χέρμπερτ να έχουν εκτελέσει από την άρκτο!

Περιφερειακή άμυνα δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα (απέναντι σε σύνολο με μονάδες που όλες σουτάρουν) δεν λειτουργούσαν, ο Δημήτρης Ιτούδης άργησε να πάρει τάιμ άουτ – και όταν το πήρε, δεν άλλαξε κάτι.

Η σαστιμάρα των διεθνών αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα… μηδέν φάουλ, μια και πέρασαν σχεδόν επτά λεπτά αγώνα για να κάνει κάποιος το πρώτο. Μέχρι κάποιος να δράσει, να μην κοιτάξει. Ο νεοεισελθών Σλούκας συγκεκριμένα, σταματώντας έξυπνα τον Σρέντερ που ξεχυνόταν στον αιφνιδιασμό.

Γιάννης έβαζε, Θανάσης έραβε, «Λάρι»… γύριζε

Το καλό είναι ότι επιθετικά αποδίδαμε ικανοποιητικά και ροκανίσαμε αμέσως τη διαφορά. Χάρη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο βασικά, που δεν είχε αντίπαλο και ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο με 13-4-4. Ηδη στο 9’ μείωση 29-27, με τον αεικίνητο Θανάση να έχει μπει και με την απαραίτητη τρέλα του να έχει βοηθήσει αμυντικά.

Πάλι στο +7 η «νατσιοναλμάνσαφτ» (36-29), επιτέλους ελληνικό προσπέρασμα 46-44 στο 17’. Γιατί; Διότι… «Λάρι»! Ο Λαρεντζάκης με το που πέρασε στο ματς έβαλε τρίποντο και… έβγαλε από τα ρούχα του τον Χέρμπερτ, κερδίζοντας επιθετικό φάουλ και την τεχνική του Καναδού κόουτς. Σταμάτησε τον Βάγκνερ, έβαλε 8 γρήγορα ποντάκια, έπαιξε πάλι τέλεια τον ρόλο του.

«Βόμβα» Σλούκα, «πλέι μέικερ» Αντετοκούνμπο

Κάπως έτσι, όχι μόνο πήγαμε στα αποδυτήρια μπροστά με τέσσερις πόντους, αλλά και μέσα σε έκρηξη χαράς. Εκρηξη… από τρίποντη βόμβα του Σλούκα στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου από τη σέντρα και απέναντι σε δύο αντιπάλους που του έφραζαν τον δρόμο.

Το 61-57 ήταν σκορ… κανονικού αγώνα πριν λίγα χρόνια και στη στατιστική του «Greek freak» εντυπωσίαζαν όχι πρωτίστως οι 19 πόντοι, μα οι 8 ασίστ! Ο αρνητικός στην άμυνα Ντόρσεϊ είχε αθόρυβα φτάσει τα 13 ποντάκια, τα 9 επιθετικά ριμπάουντ είχαν ανανεώσει πολύτιμες κατοχές. Από την άλλη, τα 11/17 γερμανικά τρίποντα (έναντι 7/17 διπόντων μάλιστα) έβγαζαν μάτι…

Και δεύτερη εξαφάνιση πάει πολύ…

Ψυχολογία, πάντως, δεν πήραμε από την τριποντάρα του «άσου» του Ολυμπιακού. «Κρύο» ξεκίνημα και στο δεύτερο μέρος, συνέχιση στην τρίποντη εκτέλεση των γηπεδούχων, μα και επιθετικό μπλακ άουτ της Εθνικής πλέον. Η ομάδα των 61 πόντων στο πρώτο ημίχρονο έκανε οκτώ λεπτά για να πετύχει εντός παιδιάς καλάθι!

Η Γερμανία είχε ξεφύγει με 79-64 μέχρι τότε, μπροστά κολλούσαμε στις ζώνες και σουτάραμε βιαστικά, πίσω το σχήμα με μοναδικό ψηλό τον Γιάννη αποδεικνυόταν άκρως ευάλωτο και χάναμε πλέον τα ριμπάουντ. Θάλασσα… Ελάχιστα νωρίτερα, το επιμέρους σκορ στην τρίτη περίοδο ήταν 20-1!

Η πλάκα είναι ότι μέχρι και το 87-78 του 32’, η διαφορά δεν ήταν μεγάλη βάσει του χρόνου που απέμενε. Καθόλου πλάκα όμως δεν είχε ότι απάντηση στον γερμανικό «βομβαρδισμό» δεν υπήρχε. Ένα ακόμα τρίποντο ο καταπληκτικός Φραντς Βάγκνερ, νέα διψήφια προβαδίσματα η παρέα του, στον ημιτελικό με την Ισπανία αυτή λοιπόν…

Βίντεο από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα 














Πηγή: sportday.gr