Η Εθνική ομάδα Πόλο γυναικών επέστρεψε από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με το αργυρό μετάλλιο στις αποσκευές της, χαρίζοντας ακόμα μία μεγάλη διάκριση στη χώρα μας. Οι «γοργόνες» μας δεν τα κατάφεραν στον τελικό με την Ισπανία, όμως για άλλη μία φορά απέδειξαν πως είναι ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και το μέλλον τούς ανήκει.

Η αρχηγός της Εθνικής μας και της ομάδας του Ολυμπιακού, Μαργαρίτα Πλευρίτου, μιλάει στα «Π» για τη μεγάλη επιτυχία, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές αθλημάτων που μας χαρίζουν σπουδαίες, διεθνείς διακρίσεις.

12_2
Μαργαρίτα, συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη και το αργυρό μετάλλιο που μας φέρατε. Πώς νιώθεις;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την ομάδα. Καταφέραμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε έτσι, δυναμικά, και τα επόμενα χρόνια, για να καταφέρουμε η Ελλάδα να βρίσκεται εκεί που της αξίζει. Έχουμε μια πολύ νεανική ομάδα. Αυτό μας δείχνει ότι η Εθνική γυναικών έχει πολύ μέλλον.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσατε να φέρετε και το χρυσό μετάλλιο;

Ναι, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το φέρουμε. Δυστυχώς, όμως, στον τελικό δεν κάναμε το καλύτερό μας παιχνίδι και η Ισπανία ήταν καλύτερη στο συγκεκριμένο, οπότε δικαίως πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Ο μεγάλος μας στόχος είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε πολλές διοργανώσεις μέχρι τότε και σε κάθε διοργάνωση θα πηγαίνουμε να διεκδικούμε αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε.

Θέλω να μου σχολιάσεις τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη, η οποία έχασε τη ζωή της μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από την Αστυνομία Ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Είναι πολύ στενόχωρο αυτό που συνέβη στο Ιράν. Θα ήθελα να υπάρχει ίση αντιμετώπιση και στις γυναίκες εκεί, γιατί δεν τις αφήνουν ούτε να εκφράσουν αυτά που θέλουν ούτε να ντυθούν όπως θέλουν. Εν έτει 2022 δεν γίνεται οι γυναίκες να ζουν με τον φόβο στην καθημερινότητά τους. Είναι για μένα κάτι που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους και εύχομαι εκείνοι που μπορούν να αλλάξουν όλο αυτό το καθεστώς να κάνουν επιτέλους κάτι και να μην έχουμε άλλο τέτοιο τραγικό συμβάν.

13_2

Οι αθλητές στη χώρα μας κάνουν μεγάλες προσπάθειες και στερούνται πολλά πράγματα για να καταφέρουν να διακριθούν - και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να έχουν ανάλογη αναγνωρισιμότητα. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε παίκτες ριάλιτι να προβάλλονται ως πρότυπα και σε χρόνο-ρεκόρ να γίνονται γνωστοί και να βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα σε έναν αθλητή και είναι πολύ στενόχωρο, γιατί η ζωή του είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πολύ ψυχοφθόρα, με πολλές στερήσεις, τόσο στην προσωπική ζωή όσο και στην καθημερινότητα. Παρά τις διακρίσεις που έχουμε, βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, αλλά για τα νέα της σόουμπιζ και ίσως να μη γνωρίζουν καν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εθνική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα και τα οποία προσπαθούν να σηκώσουν την ελληνική σημαία όσο πιο ψηλά μπορούν. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως ομαδικό άθλημα που είναι το πόλο δεν μας γνωρίζουν, οπότε δεν μας προσεγγίζουν διάφορες εταιρείες, είτε αυτές είναι αθλητικές είτε οποιασδήποτε μορφής, για να μας βοηθήσουν με τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας. Αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι δεν ασχολούνται μαζί μας, γιατί οι άλλοι «πουλάνε» περισσότερο.

Είναι πολύ στενόχωρο αυτό που συνέβη στο Ιράν. Εν έτει 2022 δεν γίνεται οι γυναίκες να ζουν με τον φόβο στην καθημερινότητά τους. Είναι για μένα κάτι που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους και εύχομαι αυτό να αλλάξει


Θα πήγαινες στο «Survivor»;

Σίγουρα τώρα, που είμαι εν ενεργεία αθλήτρια, δεν θα συμμετείχα, γιατί ο στόχος μου είναι πολύ συγκεκριμένος. Θα έμενα πολύ πίσω στο άθλημα που αγαπώ. Επίσης, δεν θα πήγαινα, νομίζω, γιατί ο στόχος μου δεν είναι η προβολή. Θέλω ο κόσμος να με μάθει ως αθλήτρια και μέσα από το άθλημα που αγαπάω και όχι από ένα ριάλιτι.

Θα σε ενδιέφερε η ενασχόλησή σου με την πολιτική;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Πιστεύω ότι δεν είναι ένας τομέας που μου ταιριάζει. Αλλά, αν θέλεις να βοηθήσεις στα κοινά, μπορείς να το κάνεις και από τη θέση που είμαι.