«Φωτιά» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έβαλε η δημοσίευση της λίστας με τους 100 κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών από το Four Four Two.

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό για το ποδόσφαιρο ανέδειξε στην 1η θέση τον Λιονέλ Μέσι αν και ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει κερδίσει Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά μόνο το Κόπα Αμέρικα με την εθνική ομάδα της Αργεντινής.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τους 100

Ο Λιονέλ Μέσι όμως έχει κερδίσει 7 φορές τη «Χρυσή Μπάλα». Το περιοδικό αναφέρει για την επιλογή του Λιονέλ Μέσι: «Τα βιβλία της ιστορίας θα επαινούν τον Μέσι. Σε 20 χρόνια, οι νεαροί οπαδοί του ποδοσφαίρου θα διαβάζουν για μια φιγούρα, της οποίας η "λάμψη" εξέπληξε τον κόσμο, έσπασε ρεκόρ και εγκαινίασε μια εποχή κυριαρχίας, αλλά μέχρι να δουν τα βίντεο δεν θα έχουν ιδέα τι έχασαν. Είναι άλλο πράγμα να φτάνεις στην κορυφή και εντελώς άλλο να παραμένεις εκεί.

Μόνο με την εξέλιξη κατάφερε ο Μέσι να διατηρήσει το επίπεδό του. Ο ντριμπλέρ έχει γίνει ένας ώριμος πλέι μέικερ που τώρα αποφασίζει το παιχνίδι, ενώ συνεχίζει να αποδεικνύεται αποφασιστικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο Μέσι δεν είχε ποτέ καλύτερα ισορροπημένο παιχνίδι, ντρίμπλα και γκολ.

Όπως είπε ο Χαβιέρ Μασεράνο, είναι τρεις παίκτες σε έναν. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ένας από τους καλύτερους σκόρερ όλων των εποχών είναι και ο καλύτερος πασέρ και δεν θα του έλειπαν στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του. Εν τω μεταξύ, ειδικοί, θαυμαστές και συγγραφείς θα προσπαθήσουν να εκφράσουν το μεγαλείο του με λέξεις και μεταφορές. Θα αποτύχουν όλοι, όπως το άρθρο που διαβάζετε τώρα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είπε: «Μην γράφεις για αυτόν, μην προσπαθείς να τον περιγράψεις. Απλώς πρόσεχε τον».

Στο Νο2 είναι ο συμπατριώτης του Ντιέγκο Μαραντόνα ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 με φανταστικές επιδόσεις στο Μεξικό αλλά και στον τελικό του 1990 στην Ιταλία. Το 2017 ο Ντιέγκο ήταν στο Νο1 και ακολουθούσε ο Μέσι και ο Πελέ.

Στο Νο3 είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος έχει κερδίσει Euro αλλά όχι Παγκόσμιο Κύπελλο. Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Πελέ στο Νο4. Ο άσος της εθνικής Βραζιλίας και της Σάντος στην εποχή του είχε όλα τα ρεκόρ στο σκοράρισμα και για πολλούς είναι ακόμη κορυφαίος όλων των εποχών.

Δεν έπαιξε όμως σε σύλλογο στην Ευρώπη παρά μόνο στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ αλλά κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1970). Για πολλούς η Βραζιλία του 1970 είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. To περιοδικό σημείωνει επίσης για τον Πελέ ότι στις 19 Νοεμβρίου 1969, ο Πελέ σημείωσε το 1.000ο του γκολ από πέναλτι σε έναν αγώνα εναντίον της Βάσκο ντα Γκάμα στο στάδιο Μαρακανά.

Στην 5η θέση είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν που οδήγησε τη Γαλλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 και του Euro 2000 αλλά έφυγε στον τελικό του 2016 με την κουτουλιά στον Ματεράτσι. Ο Ζιζού άφησε στην 6η θέση τον Γιόχαν Κρόιφ που δεν έχει Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά για πολλούς επηρέασε όσο κανείς το ποδόσφαιρο και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο "εγκεφαλικός" παίκτης του.

Το περιοδικό εξηγεί πως επέλεξε τους 100: «Μετά από εβδομάδες προσπαθειών να συγκεντρώσουμε όλους τους ποδοσφαιριστές σε μια λίστα με 100, εμείς στο FourFourTwo καταλαβαίνουμε τώρα τι ανοησία είναι αυτό. Η επιλογή γίνεται σχεδόν αδύνατο αίνιγμα, όταν συνειδητοποιείς πόσοι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές υπήρξαν, σε όλες τις ηπείρους και για δεκαετίες. Ειλικρινά, θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μια λίστα με 100 σπουδαίους παίκτες. Αλλά στο τέλος, έπρεπε να διαλέξουμε τους παίκτες που πιστεύαμε ότι είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συγκεκριμένη εποχή τους, τους πιο αξέχαστους, τους παίκτες που έφτασαν μακριά με τ ο ταλέντο τους και τα κατορθώματά τους. Με λίγα λόγια, τους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία».

Στην 7η θέση είναι ο Τζορζτ Μπεστ και στην 8η ο Φραντς Μπενεμπάουερ. Ακολουθεί ο Φέρεντς Πούσκας (ο οποίος πέρασε από την Ελλάδα ως τεχνικός του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ) και την 10αδα κλείνει ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο.

Ο Ζίκο που πέρασε από την Ελλάδα ως προπονητής του Ολυμπιακού είναι στο Νο14 ενώ ο Ροναλντίνιο είναι στο Νο26. Στη θέση Νο52 είναι ο Όλεγκ Μπλαχίν ο οποίος έχει κερδίσει τη "Χρυσή Μπάλα" και ως προπονητής θήτευσε μεταξύ άλλων σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Στη λίστα με τους 100 δεν υπάρχει ο Ριβάλντο! Από τους εν ενεργεία εκτός από τους Μέσι, Ρονάλντο είναι ο Μπουφόν, ο Ινιέστα, ο Νόιερ, ο Μόντριτς