«Βρίσκομαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου δεν προσπαθώ πλέον για να είμαι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης», δήλωσε σήμερα ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος επιστρέφει -έπειτα από δύο μήνες εκτός γηπέδων- στο Masters 1000 στο Παρίσι και μπορεί να ελπίζει ότι στα 36 του χρόνια θα τελειώσει τη χρονιά στην κορυφή.

«Δεν παλεύω για να βρεθώ στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, απλώς παλεύω για να συνεχίσω να είμαι ανταγωνιστικός σε κάθε τουρνουά που παίζω, αυτό είναι κάτι που λέω εδώ και πολύ καιρό. Έχω πετύχει αυτόν τον στόχο αρκετές φορές στην καριέρα μου, είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος γι' αυτό, αλλά είμαι σε ένα σημείο της καριέρας όπου δεν κερδίζω πια γι' αυτό. Φυσικά, όταν έγινα Νο1 για πρώτη φορά, το ήθελα πολύ. Νομίζω ότι το άξιζα. Σήμερα, είναι μια άλλη ιστορία. Έχω παίξει ίσως δέκα τουρνουά φέτος, είναι δύσκολο να είσαι Νο1 υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο Ναδάλ, ενώ στην ερώτηση «πόσο δύσκολο ήταν να φύγει από το σπίτι ενώ έγινε πατέρας (8/10) πριν από μερικές εβδομάδες», τόνισε:

«Είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Ειλικρινά, ήταν πάντα δύσκολο να φύγεις από το σπίτι. Αλλά είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις πως, ακόμα και έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες -που τον έχεις στη ζωή σου-, όταν αφήνεις τον γιο σου και εσύ δεν μπορείς να τον δεις, σου λείπει. Είναι μια νέα εμπειρία. Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Αλλά είμαστε τυχεροί σήμερα με την τεχνολογία που μπορούμε να κάνουμε βιντεοκλήσεις. Το να μπορείς να τον δεις όσες φορές θέλεις, ακόμα και μέσα από μια οθόνη, βοηθάει».

Στη συνέχεια, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στην επιστροφή του στους αγώνες, έπειτα από απουσία δύο μηνών: «Δεν ξέρω πώς θα είμαι. Θα δούμε πώς θα τα πάω. Με ένα σώμα που γερνάει, σαν το δικό μου, είναι πιο εύκολο να ξέρεις πώς τα πας όταν κάνεις μια σειρά από τουρνουά. Όταν επιστρέφεις από μια περίοδο χωρίς ανταγωνισμό, είναι δύσκολο να ξέρεις πώς θα αντιδράσει το σώμα του, πώς θα παίξεις. Ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα αποτελέσματα, αλλά και μια περίπλοκη χρονιά για τους τραυματισμούς. Είναι προφανές ότι φτάνω σε μια κατάσταση που είναι δύσκολο να σκεφτώ τον τίτλο αυτή την εβδομάδα. Αλλά είμαι χαρούμενος που επέστρεψα και θα παίξω».