Ορμητικοί ήταν οι Γάλλοι στην πρεμιέρα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που διεξάγεται στο Κατάρ, αφού, στο ματς που έκλεισε την πρώτη αγωνιστική για τον τέταρτο όμιλο, νίκησαν 4-1 την Αυστραλία και έδειξαν πως δεν θα πάθουν ό,τι 20 χρόνια νωρίτερα, όταν, έχοντας κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο του 1998, έμειναν εκτός νοκ άουτ παιχνιδιών από τους ομίλους της διοργάνωσης του 2002, που διεξήχθη σε Νότιο Κορέα και Ιαπωνία. 

Τότε, βεβαίως, τραυματίστηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δίκην Ελ Σιντ κουβάλησε τον εαυτό του στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, μια ήττα 2-0 με τη Δανία, και τώρα οι Γάλλοι έχασαν, τέσσερις μέρες πριν το παιχνίδι τους με τους Ωκεάνιους, τον Καρίμ Μπενζεμά, αλλά ο Ζιντάν των τοτινών «τρικολόρ» λέγεται Κιλιάν Εμπαπέ. 

Ο ηγέτης, κυρίως φύσει, της εθνικής ομάδας της χώρας ήταν εκεί για να δώσει τη σπιρτάδα που ήθελαν οι συμπαίκτες του και ο προπονητής του, Ντιντιέ Ντεσάμπ. Η Αυστραλία προηγήθηκε μόλις στο 9' με τον Γκρεγκ Γκούντγουιν, από την ασίστ του Μάθου Λέκι, αλλά και αυτό το γκολ μπήκε στην κόντρα, αφού οι Γάλλοι επιτίθεντο κατά κύματα, κυρίως από τα αριστερά, όπου ο Εμπαπέ βρισκόταν και έπαιρνε την μπάλα. 




Αργά ή γρήγορα, με τους μέσους να μπαίνουν κρυφοί κυνηγοί, οι Γάλλοι αύξαναν την πίεσή τους και ο Τεό Ερναντές, που είχε μπει πολύ νωρίς στη θέση του αδελφού του, Λικά Ερναντές, που τραυματίστηκε, σέρβιρε στο 27' το γκολ στον Αντριέν Ραμπιό, που σκόραρε με κεφαλιά.




Ο μέσος της Παρί ήταν εκείνος που ανέδειξε και την άλλη δυναμική στο γαλλικό ρεπερτόριο: έκλεψε την μπάλα, οι Αυστραλοί ήταν απροετοίμαστοι για τη δεύτερη κατοχή, και όταν ο Κιλιάν Εμπαπέ τού πάσαρε με τακουνάκι την μπάλα, ο Ζιρού βρισκόταν ήδη ενώπιον κενής εστίας για να βάλει το δεύτερο γαλλικό γκολ. 




Οι Αυστραλοί δεν παραδίδονται από χούι, αλλά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι της εστίας του Ουγκό Λορίς μετά την κεφαλιά του Τζάκσον Ιρβάιν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. 

Στο δεύτερο, η Γαλλία «πάγωσε» το παιχνίδι και έριξε το ρυθμό του, για να επιτεθεί ξανά όταν έπρεπε. Με ένα εικοσάλεπτο παρερχόμενο στο δεύτερο ημίχρονο και την Αυστραλία να σκέφτεται με έναν κάποιο κυνισμό ότι την παίρνει να βρίσκεται κοντά στο σκορ, οι «τρικολόρ» επιτάχυναν και... εξαφανίστηκαν. Στο 67' ο Γκριζμάν είδε τους Αυστραλούς αμυντικούς να σταματούν το σουτ του πάνω στη γραμμή, ένα λεπτό αργότερα ο Εμπαπέ σκόραρε με κεφαλιά από σέντρα του Ντεμπελέ. 




Σχεδόν πανομοιότυπα με το πρώτο ημίχρονο, οι Γάλλοι σκόραραν ξανά σε πολύ κοντινή απόσταση. Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε ό,τι ήθελε από τα αριστερά και η σέντρα του βρήκε το κεφάλι του Ζιρού, που έγραψε το τελικό σκορ στο 71'. Αυτό ήταν το 51ο γκολ του Γάλλου στράικερ, που έπιασε τον Τιερί Ανρί στη θέση των πρώτων σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Ο Ζιρού είναι 36 χρόνων και πριν τέσσερα χρόνια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, δεν... σκόραρε καν, αλλά η Γαλλία κατέκτησε τον τίτλο. 


Γαλλία (Ντ. Ντεσάμπ): Λορίς, Παβάρ (89' Κουντέ), Κονατέ, Ουπαμεκανό, Λικά Ερναντέζ (13' Τεό Ερναντέζ), Τσουαμενί (77' Φοφανά), Ραμπιό, Ντεμπελέ (77' Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (89' Τουράμ).
Αυστραλία (Γκρ. Άρνολντ): Ράιαν, Άτκινσον (85' Ντέγκενεκ), Ρόουλς, Σούταρ, Μπέχιτς, Μόι, ΜακΓκρι (73' Μαμπίλ), Ιρβάιν (85' Μπακούς), Λέκι, Γκούντγουιν (74' Κουόλ), Ντιουκ (56' Κάμινγκς).


Το πανόραμα του Παγκόσμιου Κυπέλλου

Τα αποτελέσματα

Α' όμιλος
Τα αποτελέσματα: Κατάρ-Εκουαδόρ 0-2, Σενεγάλη-Ολλανδία 0-2
Η βαθμολογία (σε ένα παιχνίδι): Ολλανδία 3 (2-0), Εκουαδόρ 3 (2-0), Σενεγάλη 0 (0-2), Κατάρ 0 (0-2)

B’ όμιλος
Τα αποτελέσματα: Αγγλία-Ιράν 6-2, ΗΠΑ-Ουαλία 1-1
Η βαθμολογία (σε ένα παιχνίδι): Αγγλία 3 (6-2), Ουαλία 1 (1-1), ΗΠΑ 1 (1-1), Ιράν 0 (2-6)

Γ’ όμιλος
Τα αποτελέσματα: Αργεντινή-Σαουδική Αραβία 1-2, Μεξικό-Πολωνία 0-0
Η βαθμολογία (σε ένα παιχνίδι): Σαουδική Αραβία 3 (2-1), Πολωνία 1 (0-0), Μεξικό 1 (0-0), Αργεντινή 0 (1-2)

Δ’ όμιλος
Τα αποτελέσματα: Δανία-Τυνησία 0-0, Γαλλία-Αυστραλία 4-1
Η βαθμολογία (σε ένα παιχνίδι): Γαλλία 3 (4-1), Δανία 1 (0-0), Τυνησία 1 (0-0), Αυστραλία 0 (1-4)

Το πρόγραμμα (Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου)

Ε’ όμιλος: 15:00 Γερμανία-Ιαπωνία, 18:00 Ισπανία-Κόστα Ρίκα
ΣΤ’ όμιλος: 12:00 Μαρόκο-Κροατία, 21:00 Βέλγιο-Καναδάς