Συμπαίκτες στην Μπιλμπάο, συνοδοιπόροι στον δρόμο προς την καταξίωση, μα πάνω από όλα αδέλφια.

O 28χρονος Ινιάκι με την Γκάνα, στην οποία δηλώθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι και ο κατά οκτώ χρόνια μικρότερος, Νίκο με την Ισπανία, λαμβάνοντας την κλήση από τον Λουίς Ενρίκε, είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την «παρθενική» τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε μια ιστορία που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να γεννήσει.

To παράδειγμα των Μπόατενγκ και η δύσκολη διαδρομή

Θα επαναλάβουν το κατόρθωμα των αδελφών Μπόατενγκ, οι οποίοι έπαιξαν για διαφορετικές χώρες το 2010 στη Νότια Αφρική και το 2014 στη Βραζιλία. Ο Ζερόμ αγωνίστηκε με την Γερμανία, ενώ ο μεγαλύτερος Κέβιν με τη Γκάνα.

Οι Μπόατενγκ, που έπαιξαν μεταξύ τους και στα δύο τουρνουά, γεννήθηκαν από πατέρα από τη Γκάνα και μεγάλωσαν από χωριστές μητέρες στη Γερμανία. Οι αδερφοί Γουίλιαμς γεννήθηκαν στην Ισπανία από γονείς από τη Γκάνα που έκαναν το μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Για να φτάσουν στην Ισπανία, έπρεπε να οδηγήσουν στην πλάτη ενός γεμάτου φορτηγού και να περπατήσουν ξυπόλητοι στην έρημο Σαχάρα, σύμφωνα με τον Ινιάκι. Η μητέρα του ήταν ήδη έγκυος μαζί του όταν το ζευγάρι συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στην Ισπανία. Τελικά έλαβαν πολιτικό άσυλο αφού έλαβαν συμβουλές από έναν φιλανθρωπικό εργάτη που τους είπε να πουν ότι είχαν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβερία.

Το ζευγάρι μετακόμισε στην περιοχή της Χώρας των Βάσκων όπου γεννήθηκαν και τα δύο αγόρια. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο Ινιάκι Γουίλιαμς, τώρα 28 ετών, ενταχθεί στην ακαδημία της Αθλέτικ Μπιλμπάο, πριν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο Νίκο.

«Πάντα λέω ότι ό,τι κάνουμε είναι για τους γονείς μας, για ό,τι έκαναν για εμάς», είπε ο Ινιάκι στην συνέντευξη που παραχώρησαν στην Marca. «Είναι σαν να μπορείς με κάποιο τρόπο να τους το επιστρέψεις για τη θυσία τους, να τους αφήσεις να δουν τα παιδιά τους να εκπληρώνουν τα όνειρά τους».

Τα αδέρφια είναι από τους λίγους έγχρωμους παίκτες που έπαιξαν ποτέ για την Aθλέτικ, τον παραδοσιακό ισπανικό σύλλογο που υπογράφει παίκτες ντόπιους ή αυτούς που έχουν περάσει από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου ομάδων στην περιοχή των Βάσκων.

Ο Iνιάκι την περασμένη σεζόν κατέρριψε το ρεκόρ του ισπανικού πρωταθλήματος για τις περισσότερες συνεχόμενες εμφανίσεις με 203. Δεν είχε κληθεί για την Ισπανία από τότε που εμφανίστηκε σε φιλικό το 2016, οπότε αποφάσισε να δεχτεί την κλήση από την Γκάνα καθώς το αφρικανικό έθνος στρατολογούσε επιθετικά παίκτες εν όψει του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο ταχύτατος εξτρέμ έκανε το ντεμπούτο του με την Γκάνα τον Σεπτέμβριο κόντρα στη Νικαράγουα και αργότερα έπαιξε σε φιλικό με τη Βραζιλία.

Ο Nίκο, ο οποίος μεγάλωσε υπό την φροντίδα του μεγάλου του αδερφού, μιας και οι γονείς τους έπρεπε συχνά να εργάζονται έξω, ήταν μια έκπληξη από τον ομοσπονδιακό προπονητή της Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε, με την πρώτη του κλήση τον Σεπτέμβριο. Έκανε το ντεμπούτο του σε έναν αγώνα του Nations League με την Ελβετία και στη δεύτερη εμφάνιση του, «σέρβιρε» ασίστ στον Άλβαρο Μοράτα, για να στείλει την «φούρια ρόχας» στην τελική τετράδα της διοργάνωσης.

Αδέλφια που αγωνίστηκαν μαζί σε Μουντιάλ

Υπάρχουν μερικά παραδείγματα ακόμα αδελφών που έπαιξαν για την ίδια εθνική ομάδα σε Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένων των τριών αδελφών Παλάσιος με την Ονδούρα στο τουρνουά του 2010.

Η Γκάνα έχει τους αδελφούς Aντρέ και Τζόρνταν Aγιού – γιους του τρεις φορές Αφρικανού παίκτη της χρονιάς Aμπερί Μπέλε – να παίζουν μαζί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αλλά και στην στην φετινή διοργάνωση.

Η Ακτή Ελεφαντοστού έπαιξε με τους Γιάγια και Κόλο Τουρέ το 2010 και το 2014, ενώ ο Τζόναθαν και ο Τζιοβάνι ντος Σάντος έπαιξαν για το Μεξικό το 2018, όπως και οι Εντέν και Θόργκαν Αζάρ για το Βέλγιο.

Οι δίδυμοι Φρανκ και Ρόναλντ ντε Μπουρ ήταν στην ολλανδική ομάδα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 και του 1998, φτάνοντας στους ημιτελικούς το 1998. Ένα άλλο ζευγάρι Ολλανδών διδύμων — ο Ρενέ και ο Βίλι βαν ντε Κέρχοφ — πήγαν στον τελικό δύο φορές, το 1974 και το 1978. Ο Έρβιν και ο Ρόναλντ Κούμαν δεν ήταν δίδυμοι αλλά το 1990 έπαιξαν και με την Ολλανδία.

Η εθνική ομάδα της Δανίας είχε τους Μπριαν και Mικάελ Λάουντρουμπ στο τουρνουά του 1998, ενώ η Αγγλία υπολόγιζε στον Τζακ και τον Μπόμπι Τσάρλτον στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1966 και του 1970.

Η Ισπανία και η Γκάνα βρίσκονται σε διαφορετικούς ομίλους στο Κατάρ, οπότε τα αδέλφια Γουίλιαμς δεν θα μπορέσουν να παίξουν μεταξύ τους τουλάχιστον μέχρι τους προημιτελικούς.

«Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί», είπε ο Iνιάκι, «και να κερδίσει η Γκάνα…»

«Θα το δούμε», είπε ο Νίκο. «Αλλά σίγουρα θα ανταλλάξουμε φανέλες μετά τον αγώνα».

πηγή:to10.gr