Αποκλεισμός Γερμανών από νοκ άουτ Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπως αυτός συνέβη το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, δηλαδή αποκλεισμός σε ομίλους, δεν είχε συμβεί ποτέ. Η τελευταία φορά που είχαν αποκλειστεί στην πρώτη φάση ήταν το 1938 στη Γαλλία, όταν έχασαν στον πρώτο γύρο από την Ελβετία, σε κατάσταση μονού παιχνιδιού, το οποίο επαναλήφθηκε επειδή έληξε 1-1. Οι Ελβετοί του μυθικού Καρλ Ράπαν νίκησαν 4-2 και προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο. 

Ήταν ένα σοκ, εκείνη η νίκη της Νοτίου Κορέας την τελευταία αγωνιστική. Αν τότε υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης, στο στυλ «δεν περιμέναμε να το ζήσουμε», ο δεύτερος διαδοχικός αποκλεισμός έδειξε ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει για τα καλά. Η Γερμανία νίκησε 4-2 την Κόστα Ρίκα στο «Al Bayt», για την τελευταία αγωνιστική του πέμπτου ομίλου, αλλά έμεινε τρίτη στον όμιλο και ο Χάνσι Φλικ, οι συνεργάτες και οι παίκτες του επιστρέφουν οσονούπω στην πατρίδα. 

Τρεις είναι οι λόγοι: η δική τους ήττα από την Ιαπωνία στην πρεμιέρα, 2-1, το 7-0 των Ισπανών επί της Κόστα Ρίκα, που τους έκανε να υστερούν στην ισοβαθμία με τη «ρόχα» και η νίκη της Ιαπωνίας, 2-1 επί της Ισπανίας. 








Οι Γερμανοί βρέθηκαν να προηγούνται επί της Κόστα Ρίκα νωρίς, με κεφαλιά του Νιαμπρί στο 10', αλλά οι Κεντροαμερικανοί επέστρεψαν: ο Τεχέδα στο 58' και ο Βάργκας στο 70', που ανάγκασε τον Μανουέλ Νόιερ σε αυτογκόλ, αντέστρεψαν την κατάσταση. Το συγκρότημα του Λουίς Σουάρες, που ήταν εκείνο που φέρει τη βαρύτερη ήττα, με αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και το προβάδισμα της Ιαπωνίας στο άλλο παιχνίδι του πέμπτου ομίλου, περνούσε στην επόμενη φάση. 











Κράτησε μόλις τρία λεπτα: δικαίως, με βάση τις ευκαιρίες που είχαν χάσει -ο Τζαμάλ Μουσιάλα είχε δύο δοκάρια στο 61' και το 68'- και τις τελικές που έκαναν (32, συνολικά πάνω από μία ανά τρία λεπτά), επέστρεψαν στο ματς και πήραν τη νίκη. Ο Κάι Χάβερτς έβαλε τα δύο γκολ που τους ξανάβαλαν μπροστά, στο 73' και το 85', ο Νίκλας Φούλκρουγκ πέτυχε το τέταρτο στο 89'. 









Κόστα Ρίκα (Λ. Σουάρες): Νάβας, Ντουάρτε, Γουόστον, Βάργκας, Φούλερ, Μπόρχες, Τεχέδα, Οβιέδο, Αγκιλέρα, Κάμπελ, Βενέγας.
Γερμανία (Χ. Φλικ): Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε, Ρίντιγκερ, Ράουμ, Γκιντογκάν, Γκορέτσκα, Γκναμπρί, Μουσιάλα, Σανέ, Μίλερ.