Έπειτα από τον αποκλεισμό από το Μαρόκο στα πέναλτι μόλις στην φάση των «16» του Μουντιάλ του 2022, οι δρόμοι της Εθνικής Ισπανίας και του Λουίς Ενρίκε χώρισαν.

Ο Ισπανός προπονητής βρισκόταν στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας από τον Νοέμβριο του 2019. Αυτή ήταν η δεύτερη θητεία του, αφού προηγούμενως υπήρξε μία πιο σύντομη, από τον Ιούλιου του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Η αποτυχία του Λουίς Ενρίκε να κατορθώσει να οδηγήσει την εθνική Ισπανίας μακρύτερα από τους «16» του Μουντιάλ του Κατάρ, όταν μάλιστα στην φάση αυτή είχε ως αντίπαλο το Μαρόκο, φαίνεται πως του στοίχησε την θέση του στον πάγκο της ομάδας.

Η ίδια η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έκανε γνωστή την απόφαση με ανακοίνωσή της.


Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Λουίς Ενρίκε και όλο την προπονητική ομάδα. Παραδόθηκε στον πρόεδρο μια έκθεση για το νέο πρότζεκτ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, με στόχο να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια με τον Λουίς Ενρίκε και τους συνεργάτες του. Τόσο ο πρόεδρος, Λουίς Ρουμπιάλες, όσο και ο αθλητικός διευθυντής, Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα, έκαναν γνωστή την απόφαση στον προπονητή.

Ο Αστουριανός προπονητής κατάφερε να δώσει νέα ταυτότητα στην ομάδα από τότε που ανέλαβε, το 2018, και με μια μεγάλη ανανέωση έφερε αλλαγές στην ομάδα και στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Ο Λουίς Ενρίκε πήρε την πρόκριση σε δύο Final-4 για το UEFA Nations League και έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2020 με τη σφραγίδα του και το στυλ του. Επέλεξε τα νιάτα και έδωσε ελπίδες για το μέλλον της ισπανικής ομάδας.

Ευχόμαστε σε αυτόν και τους συνεργάτες του καλή τύχη για το μέλλον. Ο προπονητής κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση της ομάδας και όλης της Ομοσπονδίας, που θα είναι για πάντα το σπίτι του».

Στην διάρκεια της θητείας του οδήγησε την εθνική Ισπανίας σε δύο Final Four του Nations League ενώ έφτασε και στα ημιτελικά του Euro 2020. Παράλληλα, βοήθησε την ομάδα να κάνει μία εκτεταμένη ανανέωση.