Η Αργεντινή νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι, 4-2, σε ένα παιχνίδι που έληξε 2-2 στην κανονική διάρκειά του και 3-3 στην παράταση, στο «Lusail» της Ντόχα και είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο τελευταίο παιχνίδι του με την εθνική ομάδα. 

Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο ποδοσφαιρικό ματς. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο timing, ώστε όλα να συνταιριάξουν: η αίσθηση της ανωτερότητας της Αργεντινής, εκείνη της κατάρας, το πείσμα της ζωής να μην της χαρίσει τον τίτλο δίχως να της βγάλει τα συκώτια, χωρίς να την βασανίσει τόσο όσο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν έχει βασανιστεί σε έναν τελικό. 

Δεν έχει ξαναγίνει οι δύο αστέρες των αντιπάλων, συμπαίκτες στην ίδια ομάδα, την Παρί Σεν Ζερμέν, να τίθενται αντιμέτωποι και να επιδίδονταιο σε μια μονομαχία που, δίχως υπερβολή, θα υπενθυμίζεται σε γενιές και γενιές ακόμα και ύστερα από 100 χρόνια απόσταση, το 2122! Τα δύο γκολ του Λιονέλ Μέσι, τα τρία γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ, το 2-0 που έγινε 2-2 σε δύο λεπτά, οι τρελές ευκαιρίες του Λαουτάρο Μαρτίνες στην παράταση, η ευκαιρία της Γαλλίας να κλέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο 119', όταν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες στέρησε στον Κόλο-Μουανί την ευκαιρία να χαρίσει στους «τρικολόρ» το δεύτερο διαδοχικό τρόπαιό τους. 

Δεν έχει συμβεί, ποτέ πριν, να κατακτά ένας αρχηγός το Παγκόσμιο Κύπελλο στο τελευταίο παιχνίδι του με την εθνική ομάδα και να το ξέρει όλη η οικουμένη δύο μήνες πριν. Δεν έχει γίνει να τραβά το χαλί στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των σύγχρονων καιρών. 

Το παιχνίδι Αργεντινή-Γαλλία, η ουσία αυτού καθαυτού του ματς, είναι η καθολική διάψευση του μακαρίτη Εδουάρδο Γαλεάνο, του Ουρουγουανού συγγραφέα, αγγελιαφόρου του ποδοσφαιρικού ονειροκόσμου, που έγραψε ότι το Κατάρ δεν έχει οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό βάρος. Από το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη λήξη ενός παιχνιδιού που κράτησε τρεις ώρες, λες και ήταν τελικός στο Γουίμπλεντον, το κρατίδιο κουβαλά το κληροδότημα του κορυφαίου παιχνιδιού που έγινε ποτέ. Συνέβη στα μέρη του. 

Η Αργεντινή προηγήθηκε στο 23', με αμφισβητούμενο πέναλτι, αφού δεν φαίνεται πως ο Ουσμάν Ντεμπελέ ανατρέπει τον Άνχελ ντι Μαρία. Ο Λιονέλ Μέσι βάζει μπροστά στο σκορ την «αλμπισελέστε» και ο Άνχελ ντι Μαρία κάνει το 2-0 στο 36', ύστερα από την ασίστ του Χούλιαν Άλβαρες. Η Γαλλία δεν έκανε τελική προσπάθεια ως το 68', αλλά στο 80' ο Εμπαπέ μείωσε με πέναλτι, ύστερα από ανατροπή του Κολό-Μουανί από τον Οταμέντι. Ο Γάλλος στράικερ, που πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, ισοφάρισε με βολ πλανέ αμέσως μετά. 

Οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές ευκαιρίες και ο Μέσι έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ την Αργεντινή στο 108'. Ο Εμπαπέ ισοφάρισε πάλι με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, αφού στο σουτ του στο 117' ο Μοντιέλ έκανε χέρι. 

Στα πέναλτι, αφού ξεκίνησαν εύστοχα οι Εμπαπέ και Μέσι, οι Γάλλοι αστόχησαν με τους Κομάν και Τσουαμενί, ενώ ευστόχησε ο Κολό-Μουανί. Οι Αργεντινοί ευστόχησαν άπαντες, οι Ντιμπάλα, Παρέδες και Μοντιέλ. 

Αργεντινή (Λ. Σκαλόνι): Εμ. Μαρτίνες, Μολίνα (91' Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (120+1' Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64' Ακούνια), Ντε Πολ (102' Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Μέσι, Άλβαρες (102' Λ. Μαρτίνες).
Γαλλία (Ντ. Ντεσάμπ): Λορίς, Κουντέ (120+1' Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ (71' Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96' Φοφανά), Ντεμπελέ (41' Κολό Μουανί), Γκριεζμάν (71' Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (41' Τουράμ).