Πρεσβευτής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα γίνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Αλ Νασρ.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ολοκλήρωσε τη μετακίνησή του στην ομάδα της Saudi Pro League το βράδυ της Παρασκευής και θα κερδίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, συν μπόνους.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής θεωρείται ότι ετοιμάζει κοινή υποψηφιότητα με την Αίγυπτο και την Ελλάδα για το δικαίωμα να φιλοξενήσει το τουρνουά σε έξι χρόνια. Ο Ρονάλντο θα εκπροσωπήσει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας στο εξωτερικό, με την άφιξή του να λέγεται ότι θεωρείται «κρατικό ζήτημα».



Πρεσβευτής

Η συμφωνία ακολουθεί εκείνη του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα γίνει πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν θα κερδίσει περισσότερα από 22,5 εκατομμύρια λίρες ευρώ για να διαφημίσει τον τουρισμό της χώρας. Ο Μέσι έχει ήδη παρελάσει από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του τον περασμένο Μάιο.

Η απόφαση του Ρονάλντο να ακολουθήσει τα βήματα του Μέσι και να γίνει πρεσβευτής της χώρας είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο έδαφός της, οι μαζικές εκτελέσεις και η δίωξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι μερικές από αυτές.

Όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η συμφωνία του Μέσι, ο Αργεντινός σούπερ σταρ κλήθηκε να ακυρώσει τη συμφωνία του με το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Μια ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των κρατουμένων στη χώρα κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες της, με τον Ρονάλντο πιθανότατα να αντιμετωπίσει παρόμοιες αντιδράσεις.



«Μεγάλη ευθύνη»

«Αποτελείς έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους και αυτά που λες και κάνεις έχουν πραγματικά σημασία. Για να το θέσουμε ευθέως - έχετε τεράστια δύναμη, αλλά με αυτή τη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη», ανέφερε η ανοιχτή επιστολή των οικογενειών.

«Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας θέλει να σας χρησιμοποιήσει για να ξεπλύνει τη φήμη του. Οι κρατούμενοι συνείδησης στη Σαουδική Αραβία έχουν υποστεί βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και παρατεταμένη απομόνωση - συχνά για μήνες κάθε φορά. Αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, σιίτες
Ο κόσμος πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που καταπατούν τους άλλους
ακτιβιστές, αγωνιστές για τη δημοκρατία, στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε επικρίνει ή έστω αμφισβητεί το καθεστώς μπορεί να αντιμετωπίσει μακροχρόνια φυλάκιση και σε ορισμένες περιπτώσεις τη θανατική ποινή. Αν πείτε “ναι” στο Visit Saudi, στην πραγματικότητα είναι σαν να λέτε ναι σε όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη σύγχρονη Σαουδική Αραβία. Αλλά αν πείτε “όχι” θα στείλετε ένα εξίσου ισχυρό μήνυμα. Ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία, ότι η αξιοπρέπεια έχει σημασία, ότι αυτοί που βασανίζουν και δολοφονούν δεν το κάνουν ατιμώρητοι. Ο κόσμος πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που καταπατούν τους άλλους», αναφέρεται στην επιστολή.