Η κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αργεντινή ανέδειξε δικαίως έναν αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή: Ο Λιονέλ Μέσι... τερμάτισε το ποδόσφαιρο, καθώς με την κούπα του πρωταθλητή κόσμου κατάφερε να γίνει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει πάρει Μουντιάλ, πρωτάθλημα της ηπείρου του (Κόπα Αμέρικα), Champions League, Χρυσή Μπάλα και Χρυσό Παπούτσι.

Ωστόσο, μέσα από το φοβερό ποδοσφαιρικό παραμύθι του «Pulga» αναδείχθηκαν σπουδαίοι συμπαραστάτες. Ποδοσφαιριστές που όχι μόνο αποτέλεσαν άξιους συναγωνιστές του λαμπρότερου αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά μέσα από την παρουσία τους στα γήπεδα του Κατάρ έγιναν αυτόφωτοι αστέρες. Εκτόξευσαν την αξία τους και πλέον αποτελούν σημεία αναφοράς. Και περιζήτητες ποδοσφαιρικές οντότητες.

Λίγες ημέρες μετά τον τελικό του Κατάρ, λοιπόν, άρχισαν να προκύπτουν οι φοβερές αλλαγές στην καριέρα και, κατά συνέπεια, στη ζωή των συναγωνιστών του Μέσι. Οι τιμές δίπλα στο όνομα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών της «αλμπισελέστε» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο άλλαξαν δραστικά. Η περίπτωση του Χούλιαν Αλβαρες, πιο χαρακτηριστική από όλες.

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι πήγε με πολλή αμφισβήτηση στα γήπεδα του Κατάρ. Και με την παρουσία του εκτόξευσε τη μετοχή του. Από τα 18 εκατ. ευρώ, πλέον δίπλα στο όνομά του φιγουράρει άλλη «τιμή»: 50 εκατ. ευρώ! Οσο ακριβώς κοστολογείται και ο Μέσι. Στα 35 του. Ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής άνω των 34 ετών στον πλανήτη.
elgin
 

Στον χώρο της μεσαίας γραμμής για την Αργεντινή, οι Ροντρίγκο ντε Πολ και Αλέξις ΜακΑλιστερ έκαναν το ξεπέταγμά τους. Κι αν για τον πρώτο η τιμή του αυξήθηκε κατά 5 εκατ., για να φτάσει τα 40 εκατ., για τον δεύτερο η αύξηση ήταν σημαντική. Ο ποδοσφαιριστής της Μπράιτον κοστίζει πια 42 εκατ. ευρώ, από τα 32 εκατ. πριν από το Μουντιάλ, ενώ μέσα στο 2022 η αύξηση της τιμής του έφτασε το 325%! Οι «γλάροι», που τον είχαν αποκτήσει έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2019, είναι πλέον έτοιμοι να τον πουλήσουν... ακριβά.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης -ή, καλύτερα, εκτόξευσης- από όλες δεν είναι άλλη από εκείνη του Εντσο Φερνάντες. Ο κεντρικός χαφ της Μπενφίκα ήταν συγκλονιστικός στο Μουντιάλ και πλέον η τιμή του έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ. Εγινε ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία του μέσα στο 2022 (1.000%), αφού λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022 κόστιζε 5 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, στο... πραγματικό ποδόσφαιρο ο 22χρονος σε λίγες ημέρες (17/1/2001) Φερνάντες κοστίζει σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα από εκείνα που προβλέπονται στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Στον πραγματικό κόσμο, η Τσέλσι κατέθεσε επίσημη πρόταση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στην Μπενφίκα, προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να κάνει δικό της τον κορυφαίο μέσο του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Αυτή η πρόταση ήρθε ύστερα από τρεις άλλες, επίσης επιβεβαιωμένες, επίσημες προτάσεις για τον ποδοσφαιριστή, από Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιουκάστλ, ύψους από 120 εκατ. έως 127 εκατ. ευρώ.

Το πιο «τρελό» από όλα; Στόχος της Μπενφίκα είναι να απορρίψει όλες αυτές τις προτάσεις, καθώς θέλει να διατηρήσει τον ποδοσφαιριστή τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι στις τάξεις της. Μάλιστα, ο πρόεδρος των «αετών», Ρουί Κόστα, μίλησε με τον παίκτη για να του εκφράσει την επιθυμία του να μείνει στη Λισαβόνα. Βεβαίως, επειδή τα λεφτά είναι (εξωφρενικά) πολλά, δεν αποκλείεται ο Φερνάντες να αποφασίσει να φύγει από τώρα. Κάτι που θα κάνει και τη Ρίβερ Πλέιτ να πετάξει τη σκούφια της. Και αυτό διότι η ομάδα του Μπουένος Αϊρες θα καρπωθεί το 25% των οικονομικών ανταλλαγμάτων από τη μεταγραφή του παίκτη που η ίδια ανέδειξε και παραχώρησε στους Πορτογάλους το καλοκαίρι του 2022. Οπως και να έχει, ο Εντσο Φερνάντες, θέλοντας και μη, με την απόδοσή του και το ποδοσφαιρικό προφίλ του, κατάφερε να θέσει εαυτόν στην κουβέντα για την επόμενη ημέρα της Εθνικής Αργεντινής. Διότι ο Μέσι θα συνεχίσει να παίζει για λίγο καιρό ακόμη. Αλλά, στα 35 του, το πόσο θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά «παίζεται». Ο νεαρός μέσος, λοιπόν, είναι η επόμενη ημέρα. Και το βάρος στην πλάτη, τεράστιο...

Δημοσιεύθηκε στο Secret την Παρασκευή 30/12