Σε μια δήλωση του 2020, η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση είπε ότι «η πυγμαχία είναι ποιοτικά διαφορετική από άλλα αθλήματα λόγω των τραυματισμών που προκαλεί και ότι πρέπει να απαγορευτεί», την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι οι βλάβες στον εγκέφαλο είναι συνηθισμένες τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες πυγμάχους.

Με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου ρεπορτάζ του Mega φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες πυγμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αγώνων.

Πιο αναλυτικά, το ρεπορτάζ μιλά για την ιστορία του μποξέρ Σιμίζο Μπουτέντζι, ο οποίος  σε αγώνα του στην Νότια Αφρική σπρώχνει τον αντίπαλο στα σκοινιά. Όταν ο διαιτητής δίνει συνέχεια στον αγώνα ο Μπουτέντζι ρίχνει γροθιές στον αέρα. Από τα χτυπήματα που έχει δεχτεί νωρίτερα έχει χάσει επαφή με το περιβάλλον. Ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα. Ο 24χρόνος θα καταρρεύσει και θα πεθάνει λίγο αργότερα.

Αποκαλύφθηκε ότι ο πυγμάχος υπέστη εσωτερική αιμορραγία από εγκεφαλικό τραύμα και στη συνέχεια πέθανε στο νοσοκομείο.

Ο Μπουτέντζι πέθανε το 2022 και ήταν το τελευταίο καταγεγραμμένο θύμα του αθλήματος διεθνώς.

Δείτε βίντεο 

Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε με φορείο εκτός ρινγκ

O Αρέστ Σακγιάν ένας 26χρόνος Ρωσό – Αρμένιος μποξέρ δέχεται σειρά από χτυπήματα, καταρρέει στο ρινγκ, θα σπεύσουν να τον βοηθήσουν, θα μπει και φορείο για να τον βγάλουν έξω. Όμως όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο αγώνας λίγο αργότερα θα συνεχιστεί και στο τέλος ο αθλητής θα ξαναπέσει κάτω. Θα πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα μετά από 10 ημέρες στο νοσοκομείο.

Η αδικοχαμένη «Αμαζόνα»

Πεσμένη στο τερέν του αγαπημένου της αθλήματος η Τζανέτ Ζακαράιας Ζαπάτα στιγμές πριν ξεψυχήσει. Ήταν μόλις 18.

Μετά τα απανωτά χτυπήματα ο διαιτητής δίνει την νίκη στην αντίπαλο της, η οποία ξεσπά σε πανηγυρισμούς. Η Ζαπάτα δεν μπορεί καν να κάτσει στο σκαμνάκι της. Καταρρέει…

Για ώρα είναι κάτω και όμως πέρα από τους ανθρώπους της ομάδας της στο γήπεδο, όλα τα άλλα παραμένουν όπως την ώρα του αγώνα.

Στην κηδεία της 18χρονης τραγικές εικόνες. Το λευκό φέρετρο συνόδευσαν οι απαρηγόρητοι συγγενείς.

Τα τελευταία της λόγια, όπως αυτά αποδίδονται σε συνέντευξη του πατέρα της, σοκάρουν: «Αν πεθάνω… θα πεθάνω».

Στη Ζανέτ Ζακαρίας Ζαπάτα είπαν ότι δεν ήταν σε θέση για να κάνει μποξ, λέει ο πατέρας της. Η 18χρονη αποφάσισε να προχωρήσει ούτως ή άλλως, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο πατέρας της, Εστεμπάν.

Ο θάνατος του 19χρονου μποξέρ οδήγησε τη διεθνή ένωση πυγμαχίας στο να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα

Λίγους μήνες νωρίτερα ο θάνατος του 19χρονου Ρασίντ Αλ Ζουάιζντ συντάραξε την παγκόσμια ομοσπονδία, που ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του.

Ο 19χρόνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην Πολωνία μετά από τραυματισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου του αγώνα του κάτω των 81 κιλών εναντίον του Εσθονού Αντόν Βινογρλαντοφ στις 16 Απριλίου.

Πέθανε στο νοσοκομείο 10 ημέρες μετά από επείγουσα επέμβαση στον εγκέφαλο.

Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από αγώνα που έδωσε

Και αυτό είναι ίσως η αποτύπωση του πιο απίστευτου θανάτου μποξέρ. Ο Βούλγαρος Μπόρις Στάνκοφ πέθανε στην Αλβανία σε αγώνα που έδωσε χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του ξαδέρφου του.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρχικά όλοι πίστευαν πως είχε πεθάνει ο Βελίκοφ, ο ξάδερφος του, ώσπου να ταυτοποιηθεί ο Στάνκοφ.

Στο νοσοκομείο αιτία θανάτου ανεγράφη η καρδιακή ανεπάρκεια.