Ες αύριον τα σπουδαία, λέει ο θυμόσοφος λαός και υπάρχει στο ρηθέν μια αρχαία εσάνς, αυτήν που χρειάζεται ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη Μελβούρνη για να κάνει, επιτέλους, το leap που θεωρεί (και το ταλέντο του είναι ασφαλής ένδειξη) ότι δικαιούται στο Australian Open

Ο Έλληνας τενίστας φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο στο Περθ και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο πλαίσιο του United Cup, που η εθνική ομάδα έκανε θαυμάσια πορεία, με εκείνον (και τη Μαρία Σάκκαρη) για ηγήτορα προτού αποκλειστεί στα ημιτελικά, με θύτη την Ιταλία. Όμως τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, αρχίζει το πρώτο Major της χρονιάς και το νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης χρειάζεται σοφία, από όπου μπορεί να την βρει

Έτσι, επέλεξε να κάνει προπόνηση στη Μελβούρνη με τη φανέλα της εθνικής Ιαπωνίας, η φιλοσοφία της οποίας, σε πόλεμο και ειρήνη, έχει κάτι ιδιαιτέρως σαγηνευτικό, αφού βασίζεται σε μια υπόκωφη ηρεμία που μεταφράζεται σε ψυχραιμία κατά τις αναπόφευκτες στιγμές πανικού. 



Ο Τσιτσιπάς είναι ρέκτης της, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν φείσθηκε επαίνων για το μαχητικό, αλλά όχι τεστοστερονικά εγωτιστικό, πνεύμα της εθνικής ομάδας της χώρας και φόρεσε τη φανέλα της κατά τη διάρκεια προπόνησής του στη Μελβούρνη.

«Η φανέλα αντιπροσωπεύει τη σύνδεση μεταξύ του αθλητισμού και του αρχαίου μαχητικού πνεύματος της Ιαπωνίας. Μια βαθιά κληρονομιά τιμής, επιμονής και αριστείας. Συμβολίζει ακόμα τη σύνδεση μεταξύ του μοντέρνου και του αρχαίου, την ομορφιά της παράδοσης και τη δύναμη του παρόντος» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.