Στην περίπτωση του δανεισµού του Ζοάο Κανσέλο από τη Μάντσεστερ Σίτι στην Μπάγερν Μονάχου πρέπει να θεωρείται ως δεδοµένο το εξής: ο 28χρονος Πορτογάλος παρήγαγε ίντριγκα προκειµένου να φύγει ο ίδιος και επ’ ουδενί στόχευε στην απόλυση του προπονητή του. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα υπέγραψε, τρεις ηµέρες αφότου άρχισε το Παγκόσµιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, συµβόλαιο ανανέωσης έως το 2025. Ο µόνος τρόπος για να φύγει νωρίτερα είναι να το θέλει ο ίδιος.

Ο Κανσέλο είδε, µετά την παρουσία του στο Παγκόσµιο Κύπελλο µε την Εθνική Πορτογαλίας, η οποία αποκλείστηκε στα προηµιτελικά της διοργάνωσης µε το Μαρόκο, τον χρόνο του να µειώνεται αισθητά. Ο Γκουαρδιόλα έπρεπε να κάνει διαχείριση ποδοσφαιριστών και ταυτοχρόνως να βρει τρόπο να βάλει στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι δύο ποδοσφαιριστές που δεν έπαιζαν πολύ έως τότε, αλλά στο Κατάρ διακρίθηκαν: τον Αργεντινό παγκόσµιο πρωταθλητή (τον µόνο από τους «πολίτες» που τα κατάφερε) Χουλιάν Άλβαρες και τον Ολλανδό Νέιθαν Ακε, ο οποίος έγινε, αθέλητα, η πέτρα του σκανδάλου. Ο Άκε υπήρξε εξαιρετικός κυρίως στον προηµιτελικό µε την Εθνική Αργεντινής, όταν κατάφερε να περιορίσει τον Λιονέλ Μέσι.

manchester

∆υσάρεστη η επιστροφή του Πορτογάλου στο Μάντσεστερ

Η επιστροφή του Πορτογάλου στο Μάντσεστερ υπήρξε δυσάρεστη. Με τρία ενενηντάλεπτα έως τότε στο Champions League και εννέα στην Premier League, ο Κανσέλο πήρε λιγότερο χρόνο συµµετοχής από αυτόν που θα εκτιµούσε: έπαιξε 22 λεπτά στην εκτός έδρας νίκη 3-1 επί της Λιντς και ένα ηµίχρονο στην εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Τσέλσι. ∆εν χρησιµοποιήθηκε στο 1-1 µε την Εβερτον και βέβαια στα δύο τελευταία µατς πρωταθλήµατος, στο 4-2 µε την Τότεναµ και στο 3-0 µε τους Γουλβς.

Σηµειολογικά, όµως, εκείνο που τον χαντάκωσε είναι το µόνο παιχνίδι στο οποίο ήταν βασικός και αναντικατάστατος: Η ήττα µε σκορ 2-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», στις 14 Ιανουαρίου. Σε αυτό το µατς, ο Γκουαρδιόλα ήταν σκασµένος από την απόδοσή του και την ευκαιρία που δεν πήρε, καθώς, άλλωστε, ο Κανσέλο είχε ήδη ξεκινήσει να µιλάει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Τρεις ηµέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει και τελειώσει το παιχνίδι µε τη Σαουθάµπτον για το League Cup, αλλά η Σίτι ηττήθηκε 2-0. Υστερα από αυτό το δίδυµο των αναµετρήσεων, ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε, πιθανότατα για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, ότι στο ροτέισιον µε το οποίο οι «πολίτες» θα κινούνταν, προκειµένου να διεκδικήσουν τους στόχους τους, εκείνος θα έπρεπε να είναι στον πάγκο. Τα ρεπορτάζ από την Αγγλία αναφέρουν πως ο Πορτογάλος διεθνής υπήρξε εχθρικά διακείµενος προς τον Γκουαρδιόλα σε κάθε ους διατεθειµένο να τον ακούσει. Ο ίδιος εξύφαινε τον ιστό της φυγής του και η Μπάγερν Μονάχου έψαχνε οπωσδήποτε για αριστερό ακραίο οπισθοφύλακα, µια και ο πολύ ταλαντούχος Μαροκινός Νουσαΐρ Μαζραουί βρισκόταν στα πιτς λόγω τραυµατισµού. Ο Κανσέλο διείδε την ευκαιρία, όχι απαραιτήτως ως µονόδροµο, αλλά ως κάτι που θα του επέτρεπε να εκβιάσει καταστάσεις και, γιατί όχι, τον ίδιο τον Καταλανό προπονητή.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΚΟΟΥΤΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΙΤΙ, ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ


Παρ’ όλα αυτά, ο Γκουαρδιόλα δεν έδινε σηµασία σε οτιδήποτε άλλο από την προσωπική επαφή. Αυτή ήρθε µία και καλή: Στις 26 Ιανουαρίου, ο Καταλανός ανακοίνωσε στους ποδοσφαιριστές του την ενδεκάδα για το παιχνίδι του τέταρτου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας µε την Αρσεναλ στο «Etihad» την επόµενη ηµέρα: Ο Κανσέλο δεν ήταν στην ενδεκάδα. Τότε ο ίδιος διεµήνυσε στον προπονητή του, πρόσωπο µε πρόσωπο, ότι «Ή παίζω µε την Αρσεναλ ή φεύγω». Ο Γκουαρδιόλα δεν θα ήταν δυνατόν, ακόµα κι αν ήθελε να τον κρατήσει στη Σίτι, να εκτεθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Ακε έπαιξε και οι «πολίτες» νίκησαν 1-0. Στο τέλος, ο Γκουαρδιόλα ρωτήθηκε από δηµοσιογράφο για την απόδοση του Ολλανδού και είπε: «Ολοι οι παίκτες χάρηκαν για τον Νέιθαν», για να συνεχίσει σχεδόν ψιθυριστά: «Εκτός από έναν».

Τέσσερις ηµέρες αργότερα, ο Κανσέλο πήγε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου, η οποία µπορεί να ενεργοποιήσει οψιόν της τάξης των 70 εκατοµµυρίων ευρώ, προκειµένου να τον αποκτήσει το προσεχές καλοκαίρι.