«Η Μαδρίτη μισεί τη Ρεάλ». Αυτό αναγραφόταν στο πανό που κρεµάστηκε, πιθανώς από οπαδούς της Ατλέτικο, σε γέφυρα στο Βαλδεµπέµπας, το οποίο βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο των «µερένχες». Η λεπτοµέρεια που έκανε τη διαφορά ήταν ότι δίπλα αιωρείτο µια κούκλα, στης οποίας τον λαιµό είχε περαστεί ένα σκοινί. Σε αυτήν είχαν βάλει τη φανέλα του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή της «βασίλισσας», Βινίσιους Junior. Ο «Βίνι», πλέον στα 22 του, δεν έχει συµπληρώσει ακόµη πενταετία στη Μαδρίτη. Αυτό θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2023, όταν θα έχει µπει στο 23ο έτος του. Οµως, έχει βρεθεί πολλάκις να αντιµετωπίζεται ρατσιστικά, µε αποτέλεσµα να µη νιώθει ασφαλής στην πόλη όπου ζει. Το δέρµα του είναι µαύρο, αλλά, σε αντίθεση µε τους µιγάδες, δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόχρωση που να επιτρέπει τη διακριτικότητα.

visinious
Αναφέρεται αυτό διότι ο Βραζιλιάνος βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια µε τη Nike, προκειµένου να προσβάλει το συµβόλαιο που έχει υπογράψει µε την αθλητική εταιρεία και το οποίο του αποφέρει σχεδόν 10 εκατοµµύρια δολάρια ετησίως και είναι εν ισχύι έως το 2028. Ο Βινίσιους θεωρεί ότι υπάρχει ένα είδος ρατσισµού στον τρόπο που διαχειρίζεται ο κολοσσός των αθλητικών ειδών την προώθησή του.

Η απογοήτευση

Προς δυσάρεστη έκπληξή του -και σε µια χρονιά που πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Champions League µε τη Λίβερπουλ, το 1-0 στο Παρίσι το τελευταίο Σάββατο του περασµένου Μαΐου- δεν είδε την αφεντοµουτσουνάρα του σε οποιοδήποτε promo της Nike για το Παγκόσµιο Κύπελλο του 2022.

Η απόρριψη ήταν διπλή, διότι δεν περιελήφθη όχι µόνο στη γενική διαφήµιση της εταιρείας, που είχε για κορωνίδες τους Κιλιάν Εµπαπέ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Κέβιν ντε Μπρόινε, Βίρτζιλ φαν Ντάικ -αλλά και φιγούρες από το παρελθόν, όπως οι Εντγκαρ Ντάβιντς, Ρονάλντο και Ροναλντίνιο-, αλλά και στην ειδική διαφήµιση µε τις νέες φανέλες της Βραζιλίας.
Ηδη έχει γραφτεί -στο φύλλο της 21ης Ιανουαρίου- πως η κίτρινη φανέλα έχει χάσει τον συµβολισµό της στο χορτάρι χάριν της Ακροδεξιάς στη χώρα και µε την απόφαση να µην έχει έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της «σελεσάο» ως επίσηµο πρόσωπο η εταιρεία έριξε λάδι στη φωτιά.

Ο Βινίσιους θεωρεί ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν ρατσιστικό πρόσηµο, ενώ οι ανεπίσηµες τοποθετήσεις από τη Nike φέρεται να κάνουν λόγο για επιλογή, η οποία αναγκαστικά θα άφηνε εκτός κάποιους από τους πελάτες της. Ο 22χρονος ακραίος µεσοεπιθετικός, πάντως, βλέπει ότι, επί του πρακτέου, η εταιρεία δεν τον βοηθά να εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δηµοφιλή πρόσωπα στα social media και του προκαλεί αίσθηση το σνοµπάρισµά της.

Η ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ MERCURIAL, ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ XV, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΑΝΣΑΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ


Η πράξη αντίδρασής του µέσα στο γήπεδο είναι να φοράει τα Mercurial, ένα παλιό µοντέλο, και όχι τα XV, που έχει λανσάρει η Nike προσφάτως. Επιπλέον, ο ίδιος έχει κάνει συζητήσεις µε τις ανταγωνίστριες εταιρείες, προεξαρχούσης της Adidas, που ντύνει τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Puma. Και οι δύο φέρεται να επιθυµούν συνεργασία µαζί του µε ευνοϊκούς προς εκείνον οικονοµικούς όρους, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διάσταση του µάρκετινγκ.

Η αγωγή του Βινίσιους είναι µια υπόθεση που ήδη εκδικάζεται και η Nike αναγνωρίζει τη ζηµία που θα έχει αν χάσει τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή από το πελατολόγιό της. Ηδη έχει χωρίσει τους δρόµους της µε τον άλλο µεγάλο αστέρα της χώρας, τον Νεϊµάρ, ο οποίος δεν θέλησε να συνεργαστεί σε έρευνα κακοδιαχείρισης από υπάλληλό της, η οποία άρχισε το 2016.

Οταν γίνεται λόγος για τον Βινίσιους, δεν αναφέρεται απλώς ένας ταλαντούχος παίκτης, που από τη σεζόν 2021- 22 έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την κορυφή του παγκόσµιου ποδοσφαίρου, µε αποτέλεσµα ο ρόλος του στη Ρεάλ να είναι εξίσου σηµαντικός µε εκείνον των Καρίµ Μπενζεµά και Λούκα Μόντριτς. Αλλά και ένας ποδοσφαιριστής που έχει «κλείσει» ενώ βρίσκεται στη... σφηκοφωλιά, δηλαδή σε µία από τις πιο αναγνωρίσιµες οµάδες του πλανήτη, που ντύνει το αντίπαλον δέος της.