Υπό μια έννοια το ενοχλητικό στην περίπτωση του Μίλτου Τεντόγλου και του άλµατος στα 8,40 µ. που έκανε στο µίτινγκ του Τορούν, στην Πολωνία, και κρίθηκε άκυρο από την Παγκόσµια Οµοσπονδία Στίβου δεν είναι ότι ο ίδιος φόρεσε τα παπούτσια που ενόχλησαν, αλλά οι περιπτώσεις που η IAAF (Παγκόσµια Οµοσπονδία Στίβου) και η World Athletics (∆ιεθνής Ενωση Οµοσπονδιών Κλασικού Αθλητισµού) έχουν κάνει τα στραβά µάτια.

Από την άλλη µεριά, ο Τεντόγλου είναι µοναδική περίπτωση τύπου. Στο σχόλιο που έκανε στο Ιnstagram για τα παπούτσια του έγραψε ξεκάθαρα ότι δεν τον πείραξε που του ακύρωσαν τα 8,40 µ. - άλλωστε «µπορώ να τα κάνω όποτε θέλω».

Το ίδιο βράδυ, της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, στο µίτινγκ του Λιουβέν στη Γαλλία, ο «χρυσός» Ολυµπιονίκης του Τόκιο, παγκόσµιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης έκανε... 8,41 µ., δηλαδή την καλύτερη επίδοση του 2023, που είναι, άλλωστε, και εκείνη που του χάρισε την ύψιστη τιµή για έναν αθλητή. Σε αυτόν τον αγώνα, εξάλλου, έκανε τις... τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσµο. Και 8,32 µ. και 8,34 µ. και 8,37 µ. Πάρτε να ’χετε, δηλαδή.

Ο 24χρονος Γρεβενιώτης, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι ένα κινητό meme, στην ανάρτησή του δεν ασχολήθηκε µε τα πρόσφατα έργα και τις ηµέρες της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Στίβου. Αυτό, εξάλλου, θα αναδείκνυε κακή προαίρεση, την οποία ο άνθρωπος δεν κουβαλάει - και γι’ αυτό δεν συνηθίζει να βγάζει ντουντούκα παρά µόνο σε πολύ συγκεκριµένες περιπτώσεις. Οπως σε αυτή που εξήγησε ότι ο λόγος που του ακύρωσαν το άλµα ήταν το χρώµα των παπουτσιών του, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα την ίδια ηµέρα.

Επειδή ο Τεντόγλου είναι η µεγαλύτερη µορφή του ελληνικού αθλητισµού την τελευταία τριετία και δεν συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον οποιουδήποτε, αν δεν ερωτάται, κάτω από την ανάρτησή του στήθηκε ένα µικρό ελληνικό «γλέντι», που είχε ενδελεχή ανάλυση, θυµό και, βέβαια, χαβαλέ.

Ο ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ ΑΛΤΗΣ ΕΞΑΝΕΣΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΟΥ ΤΟΡΟΥΝ, ΕΝΩ Η WORLD ATHLETICS ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ... ΤΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ
Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 µ. µε εµπόδια Περικλής Ιακωβάκης και η «χρυσή» Ολυµπιονίκης του άλµατος Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία ήρθε τέταρτη στο τουρνουά του Λιουβέν, έπιασαν ειδική κουβέντα για παπούτσια. Ο πρώτος έφερε ένα παράδειγµα διαφοράς των παπουτσιών του τριπλούν µε εκείνα του µήκους, τονίζοντας ότι την προηγούµενη χρονιά ένα άλµα της Ρόχας ακυρώθηκε, αλλά η Στεφανίδη τού ανέφερε ότι έκανε έρευνα για τα παπούτσια που φόρεσε ο Τεντόγλου στο Τορούν και πως το καρφί που φοράει επιτρέπεται για το τριπλούν.

Το µοντέλο και πρώην παίκτης του «Survivor» Γιάννης Σπαλιάρας σκάρωσε από τη µεριά του έναν µικρό θρίαµβο: «Σ' το είχα πει, Μίλτο παιδί µου... Βγάζουµε ρούχα και παπούτσια πριν πηδήξουµε... Πήγαινε τώρα θυµωµένος να τους γα...». Μετά την επικράτηση του Γρεβενιώτη στο Λιουβέν, ένας χρήστης του Ιnstagram έγραψε κάτω από το σχόλιο του Σπαλιάρα: «Τα λες εσύ, αλλά οι νέοι δεν ακούνε. Τους ξαναπήδηξε, αλλά πάλι ντυµένος». Το αληθινό πρόβληµα για την Οµοσπονδία και τη World Athletics, πάντως, δεν είναι τα καρφιά του Τεντόγλου και το πάχος της σόλας, αλλά το τι επιτρέπουν σε άλλα αγωνίσµατα, όπως είναι οι µεγάλες αποστάσεις. Εκεί οι κολοσσοί των αθλητικών ειδών έχουν αναλάβει δράση και οι επίσηµοι φορείς του στίβου αδυνατούν να κάνουν οτιδήποτε, στην περίπτωση που θα ήθελαν.

Από το 2015 και έπειτα, η IAAF επιτρέπει στους δροµείς µεγάλων αποστάσεων να φοράνε τα παπούτσια της Nike που έχουν σόλα από... άνθρακα. Τα περιβόητα carbon fi ber είναι πατούµενα µε διάρκεια ζωής 200 χλµ. Υστερα από αυτό το διάστηµα, µετατρέπονται σε πέτρα και δεν γίνεται να χρησιµοποιηθούν. Σε αυτά τα 200 χλµ, όµως, η δι αφορά είναι τεράστια.

Ο αθλητής δεν νιώθει τον πόνο που θα ένιωθε µε τα πιο συµβατικά µοντέλα. Τα συγκεκριµένα παπούτσια βγαίνουν µε τη... ρέγουλα: Στους αθλητές που χορηγεί η εταιρεία, όπως ο Κενυάτης Ελιουντ Κιπτσόγκε, που µε αυτά στα πόδια έκανε το 2.01.09 στον Μαραθώνιο του Βερολίνου στις 25 Σεπτεµβρίου 2022, αλλά και εκείνο το 1.59.40 στη Βιέννη, στις 12 Οκτωβρίου του 2019, που δεν πιάστηκε για επίσηµη επίδοση, αφού εκείνη η διαδροµή ήταν µία ευθεία. Πλην των δροµέων που έχουν κάνει συµφωνία, βγαίνουν στην αγορά ελάχιστα κοµµάτια, οπότε όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε. «Η Νike µε την πλάκα του άνθρακα κέρδισε και τα 6 µετάλλια στους Μαραθωνίους του Ρίο, ενώ όλα τα παπούτσια που κέρδισαν τις µεγάλες αποστάσεις στο Τόκιο περιείχαν άνθρακα.   

5812897
Σε όρους παπουτσιού, η Adidas κάνει το ίδιο πράγµα και ο κόσµος του κλασικού αθλητισµού είναι έρµαιο, αφού η σχέση µε τους σπόνσορες είναι πολύ ισχυρή. Πότε θα σταµατήσει αυτή η τρέλα; Το παραδοσιακό ντόπινγκ δίνει ένα πλεονέκτηµα 2% µε 3%, ενώ τα παπούτσια δίνουν µέχρι και 8%. Το “τεχνολογικό ντόπινγκ” αντικαθιστά το παραδοσιακό ντόπινγκ», είπε στον υπογράφοντα ο Γιάννης Πιτσιλαδής, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Μπράιτον και µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής της ∆ΟΕ, αλλά και επικεφαλής της επιστηµονικής οµάδας που προετοιµάζει τον Κενενίσα Μπεκέλε, τον Αιθίοπα που ετσιθελικά, επειδή δεν ήθελε να τρέξει για τους αγώνες πρόκρισης στη χώρα του, η Οµοσπονδία Στίβου της Αιθιοπίας τού αφαίρεσε το δικαίωµα συµµετοχής στους Ολυµπιακούς.

Ο Πιτσιλαδής έχει καταγωγή από το Πλωµάρι της Λέσβου, πέρασε εκεί πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας λόγω κορονοϊού και πίεσε προκειµένου να απαγορευτούν τα παπούτσια, τα οποία δεν «κολακεύουν» το αθλητικό ιδεώδες και την άµιλλα που πρέπει να έχουν οι αθλητές µεταξύ τους. Στο διάβηµά του, ο Σεµπάστιαν Κόε, θρυλικός δροµέας, πρόεδρος της βρετανικής Ολυµπιακής Επιτροπής και µέλος της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής, απάντησε ότι δεν γινόταν, σε απόσταση τόσο κοντινή µε τους Ολυµπιακούς που θα γίνονταν στο Τόκιο, να απαγορευτούν. Από τη λήξη τους, όµως, έχει περάσει ενάµισης χρόνος και η χρήση τους ακόµη επιτρέπεται. Επιτρέπεται, για να απαγορεύεται στον Μίλτο Τεντόγλου να φορά διαφορετικό... χρώµα από το προβλεπόµενο.