Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγαπάει το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος υπήρξε ποδοσφαιριστής. Και φρόντισε να βρίσκεται κοντά στο σπορ, με κάθε τρόπο. Από κάθε αξίωμα.

Ως πρόεδρος της Τουρκίας, δε, χρησιμοποίησε τη λαοφιλία του ποδοσφαίρου, με σκοπό να κερδίσει κι άλλους οπαδούς. Κι άλλους πιστούς ακολούθους. Το όνομά του δόθηκε σε γήπεδα ομάδων (σ.σ.: Κασίμπασα).

Έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει ή, καλύτερα, να επιβάλει με το «έτσι θέλω» ομάδα στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της Τουρκίας (σ.σ.: Μπασακσεχίρ), με σκοπό να δημιουργήσει έναν τέταρτο πόλο στο ποδόσφαιρο της Κωνσταντινούπολης. Με την ομάδα του ταγμένου φίλου και υποστηρικτή του, Γκιοκσέλ Γκιουμουσντάγ, να λειτουργεί ουσιαστικά ως... χώρος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών του «σουλτάνου».

Κι όμως, το ποδόσφαιρο, που τόσο αγαπάει και τόσο έχει βοηθήσει τον Ερντογάν, πρωτοστατεί στη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, με την προεκλογική εκστρατεία του να σκοντάφτει στα συντρίμμια και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους θανατηφόρους σεισμούς, οι οποίοι δημιούργησαν ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης στα τουρκικά γήπεδα. Ακόμα και εκεί όπου άλλοτε ο «σουλτάνος» λατρευόταν. Πλέον, μια μεγάλη μερίδα οπαδών ζητάει την παραίτησή του.



Αντιδράσεις

Με το καθεστώς να χάνει την υπομονή του και την ψυχραιμία του, γιγαντώνοντας τις αντιδράσεις. Ολα ξεκίνησαν μία εβδομάδα πριν. Το πανό «Ψέματα, εξαπάτηση, έχουν περάσει 20 χρόνια, παραιτηθείτε» έγινε σύνθημα στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος Φενέρμπαχτσε - Κόνιασπορ. Το καθεστώς πανικοβλήθηκε. Αμέσως το Επαρχιακό Αθλητικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Καισαρείας ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακίνησης των φίλων της Φενέρμπαχτσε στην πόλη για τον αγώνα Καϊσέρισπορ - Φενέρμπαχτσε (5/3). Η διοίκηση της ομάδας της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε. Αλλά η απόφαση όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά επισημοποιήθηκε από όλες τις αρμόδιες Αρχές.

Απαίτηση

Λίγες ώρες αργότερα, το καθεστώς απαίτησε από τις αντίστοιχες Αρχές της Κωνσταντινούπολης να μην επιτρέψουν την παρουσία οπαδών της Ανκαραγκουτσού στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπεσίκτας (5/3). Μια απόφαση με σοβαρό παρασκήνιο. καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν φοβάται μόνο τους γηπεδούχους οπαδούς, αλλά και τους... φιλοξενούμενους, της ομάδας από την Αγκυρα, περιοχή που παραδοσιακά στήριζε το καθεστώς. Τώρα, όμως, η εμπιστοσύνη κλυδωνίζεται. Οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι... σεσημασμένοι για το καθεστώς Ερντογάν. Οι αριστερές και αντικυβερνητικές τοποθετήσεις τους είναι συχνές. Το ίδιο συνέβη και στο πρόσφατο εντός έδρας παιχνίδι με την Αντάλιασπορ.



Οι φίλοι των «Αετών» τραγούδησαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας και εν συνεχεία πέταξαν χιλιάδες λούτρινα κουκλάκια στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου για τα παιδιά-θύματα των σεισμών. Ο πρόεδρος του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στις σφοδρές αποδοκιμασίες, έκανε λόγο για «εσωτερική και εξωτερική πολιτική συνωμοσία μιας χούφτας φανατικών και χούλιγκανς», ενώ ανακοίνωσε πως «...παραιτήθηκα από μέλος της Μπεσίκτας, που αγάπησα. Πλέον, είμαι μέλος της ομάδας Kαράγκουμρουκ». Μάλιστα, ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» απαίτησε από τους συλλόγους να πάρουν μέτρα, αλλιώς να αγωνίζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στους δρόμους

Οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μεσοβδόμαδα, τραγουδώντας «Η Τουρκία είναι κοσμική, θα παραμείνει κοσμική» και «Hükümet, Istifa» (σ.σ.: «Κυβέρνηση, παραιτήσου»). Μάλιστα, σε live μετάδοση, το A News έκοψε τον ήχο του δημοσιογράφου, όταν ακούστηκαν τα συνθήματα.

Το hashtag #FenerbahçeHalktir (σ.σ.: Η Φενέρμπαχτσε είναι ο κόσμος της) αμέσως άρχισε να κυριαρχεί στο Twitter, αλλά το #DeplasmanimaDokunma (σ.σ.: Μην αγγίζεις το εκτός έδρας μας), που αφορά στην απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της ομάδας του Ζόρζε Ζέσους για το ματς με την Καϊσέρισπορ, έγινε αμέσως σύνθημα όλων των οπαδών στην Τουρκία. Προκαλώντας έκρηξη αντιδράσεων ακόμα και οπαδών ομάδων που αποτελούν σκληρό πυρήνα της δύναμης του Ερντογάν.

Οργανωμένοι σύνδεσμοι των μεγαλύτερων ομάδων της χώρας (Φενέρ, Μπεσίκτας, Γαλατασαράι, Τραμπζονσπόρ) στράφηκαν εναντίον του. Την ίδια στιγμή, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εχθρός του Ερντογάν, ήταν καυστικός: «Βουνά φόβου σάς περιμένουν. Δεν ήξεραν τι να κάνουν. Θα προστατέψεις τη δύναμή σου με τιμωρία των οπαδών για τον εκτός έδρας αγώνα Καϊσέρισπορ - Φενέρμπαχτσε; Διορθώστε και πάρτε πίσω αυτό το λάθος αμέσως».



«Πρόστυχοι»

Πηγή προσκείμενη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως οι οπαδοί που επιτέθηκαν στον ίδιο και στην κυβέρνηση είναι «πρόστυχοι, ύπουλοι και ανέντιμοι». Με τον ίδιο τον «σουλτάνο» να ανακοινώνει πως, παρά τις αντιδράσεις ανά την τουρκική επικράτεια και το διαρκώς αυξανόμενο κύμα αντίστασης από τους οπαδούς, οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου. Ποιος θα το περίμενε ότι στα 69 του χρόνια ο Ερντογάν θα αντιμετώπιζε την πιο επικίνδυνη εκλογική δοκιμασία της καριέρας του, με... φανατικό εχθρό το ποδόσφαιρο. Το μεγαλύτερο πάθος της ζωής του. Μετά την ηγεμονία του...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 4 Μαρτίου 2023.