Δεν ήταν μόνο εξαιρετικός επιθετικός, πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986 και αρχισκόρερ της εθνικής Αγγλίας έως ότου τον πέρασε ο Γουέιν Ρούνεϊ, αλλά και ένας θαυμάσιος παρουσιαστής ο Γκάρι Λίνεκερ

Για σχεδόν 25 χρόνια παρουσιαστής του «Match of the Day», το BBC τον έθεσε σε αργία όταν επέκρινε, μέσω των social media του, τα μέτρα για τη μετανάστευση, μια πολιτική περιορισμού για τις ροές, που πρόκειται να πάρει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Ο Λίνεκερ σχολίασε με ένα tweet του το βίντεο, τονίζοντας «Θεέ και Κύριε, είναι πέρα από απαίσιο», ενώ σε μια απάντησή του συνέκρινε τη λογική του Σούνακ με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας τη δεκαετία του '30. 


Ο Λίνεκερ απάντησε σε ένα σχόλιο ακολούθου του, γράφοντας: «Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Παίρνουμε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι μια ασύγκριτα σκληρή πολιτική, σε γλώσσα που δεν είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιούνταν στη Γερμανία τη δεκαετία του '30 ή είμαι εκτός λογικής;».




Αυτή η αναφορά, κυρίως, μια και η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από τις γερμανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ. Μια σειρά μεγαλοστελεχών των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν και του Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργού Εξωτερικών, επέκρινε τα σχόλια.

Το κρατικό BBC αποφάσισε να τον θέσει σε αργία. Εκπρόσωπός του σχολίασε: «Το BBC βρίσκεται σε εκτενείς συζητήσεις με τον Γκάρι και την ομάδα του τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε πει ότι θεωρούμε πως η πρόσφατη δραστηριότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί παραβίαση των οδηγιών μας. Το BBC αποφάσισε ότι θα αποσυρθεί από την παρουσίαση του "Match Of The Day" μέχρι να έχουμε μια συμφωνημένη και ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν πρόκειται για την κορυφαία ποδοσφαιρική και αθλητική μας κάλυψη, ο Γκάρι είναι ασύγκριτος. Ποτέ δεν είπαμε ότι ο Γκάρι πρέπει να είναι "μια ζώνη χωρίς γνώμη" ή ότι δεν μπορεί να έχει άποψη για θέματα που τον ενδιαφέρουν, αλλά είπαμε ότι θα πρέπει να απέχει πολύ να παίρνει θέση σε κομματικά ή πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Αλλά ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, μιλώντας σε μια επίσκεψη στη Γλασκώβη, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Λίνεκερ να κάνει γνωστές τις πολιτικές του απόψεις. «Δεν θα έλεγα προσωπικά αυτό που είπε ο Γκάρι Λίνεκερ, αλλά θα υπερασπιζόμουν το δικαίωμά του να το πει», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Λίνεκερ χαιρετίστηκε από πολλούς για τις απόψεις του και ευχαρίστησε τους ακολούθους του στο twitter για την αγάπη που έλαβε.